maandag 11 augustus 2008

Vakantiebudget

Wat genieten we lekker van de vakantie! Nog 2 volle weken heeft Willem vakantie. We hebben niet echt een planning voor wat we gaan doen. We zijn een beetje beperkt in onze bewegingsvrijheid, doordat we maar een autootje voor 5, hooguit 6 personen hebben. Op dit moment werken er 2 kinderen, 1 is logeren en 1 is een midweek naar een logeeropvang. Dus zijn we nog met z'n achten over. Uitstapjes moeten daarom met het openbaar vervoer, of op de fiets ofzo. Alleen als we in de buurt blijven, gebruiken we de auto van de zaak. Daarin kunnen 8 tot 9 personen. De afgelopen weken heb ik steeds krantenberichtjes uit de weekbladen geknipt van uitstapjes in de buurt. Leuke musea, evenementen, kanoverhuur, natuurcentra en dat soort dingen. Keuze genoeg. Maar gewoon hier om de deur genieten gaat natuurlijk ook prima. Zaterdag heeft Willem een grote stapel hout gezaagd voor de kachel.


En hij heeft de klimophaag gesnoeid. De jongens vinden het maar al te leuk om met dit soort stoere mannenkarweitjes te helpen. Aan het einde van de dag, kwamen 4 kinderen terug van vakantie met al hun verhalen. Wat heerlijk om alles weer om me heen te hebben. Wim was met Geertje en haar ouders meegeweest naar Zwitserland. Ze hadden heel veel foto's gemaakt en die hebben we 's avonds met behulp van een beamer met z'n allen bekeken. Net of we er zelf ook even geweest zijn. Wat mooi! Hans en Maaike waren een paar dagen bij mijn zus op de camping geweest. Ook zij hadden hun verhalen. Ze hadden de kerktoren van Elburg beklommen en hadden op een kleedjesmarkt wat leuks van hun vakantiegeld gekocht. Verder lekker gezwommen, gevist en genoten van al die kleine dingen, die een vakantie zo leuk maken als: croissantjes bij het ontbijt. Leendert was 3 dagen op de zorgboerderij geweest. Hij zat vol over de nieuwe melkput die in gebruik was genomen en waar 10 koeien tegelijk in konden. Hij had veel gewerkt en was daar heel voldaan over. De helft van de schoolvakantie is hier nu voorbij. Nog 3 weken over dus.

Nu over het vakantiebudget. We hebben al enkele jaren hetzelfde systeem. Ik heb, toen Willem z'n vakantiegeld was gestort, meteen het bedrag opgenomen, wat ik voor de vakantie wilde reserveren. Dit jaar was dat 750,00 euro. Dat komt neer op ongeveer 50 euro per dag. (Ik heb het dan over Willem z'n vakantiedagen). Van dit geld kopen we alle extraatjes (ijsjes!), betalen uitstapjes, entreekosten, parkeerkosten, openbaar vervoerkosten etc. Alleen benzinegeld en de normale huishouduitgaven vallen hier buiten. Iedere dag doe ik een briefje van 50 euro in de vakantieportemonnee. Zo weten we precies waar we aan toe zijn. Als we een dagje zuinig aan doen, hebben we de volgende dag wat extra's. Vorig jaar hebben we een dag met het hele gezin getreind. Weliswaar met voordelig aangeschafte dagkaarten, maar het was toch behoorlijk prijzig. Ook hebben we een keer met z'n allen gewokt. Dat hakte er ook wel in. Toch is het op deze manier goed binnen de perken te houden. En het leuke is: het geld in de vakantieportemonnee mag écht op ;-) Het is om uit te geven en niet om te sparen. Ha, ha, weer eens wat anders dan je houden aan: alleen kopen waar je niet buiten kunt ;-).