woensdag 10 september 2008

Nazomeren

Wat een heerlijke nazomerdag was het vandaag weer. Ik heb er erg van genoten. Vanmorgen heb ik eerst de wassen buiten opgehangen en de sfeer van de beginnende nazomerdag in me opgenomen. Jammer, dat ik zoveel werk binnenshuis te doen had. Maar goed, het was nu eenmaal werk, wat echt niet meer kon wachten. Na het gewone ochtendwerk heb ik nog wat potten ananasjam gekookt van ananas uit de vriezer. Stukje bij beetje komt de vriezer leeg. Aan fruit ligt er nu nog mango, heel veel aardbeien, wat frambozen, wat wilde bramen en een zakje aalbessen in. Eind in zicht.



Vanmiddag moest ik een kind naar Dordrecht brengen. Ik heb de gelegenheid aangegrepen om met een paar andere kinderen naar de Biesbosch door te rijden, om er nog wat vlierbessen te plukken. Het was er heerlijk. Ik had brood en drinken meegenomen, om er meteen te lunchen. We waren om een uur of half 3 thuis. De kinderen gingen fijn buiten spelen en ik ben maar verder gegaan met waar ik vanmorgen was gebleven ;-).



Tussen de bedrijven door, heb ik nog even van deze mooie nazomerdag geprofiteerd, door wat zaden te winnen. Ik bewaar de zaadjes altijd in een koffiefilterzakje, waar ik opschrijf wat erin zit. Ik heb vandaag zaadjes van Vlijtig Liesje, Violen en Zonnebloemen gewonnen. Dat ligt maar vast klaar voor volgend jaar.



Voor het avondeten had ik allerlei restjes uit de vriezer geplukt. Ik had wel 3 restjes zuurkoolprak in de vriezer. Samen met rookworst uit de vriezer, een paar schijven ananas uit de vriezer, een pakje verse zuurkool, wat magere rookspekblokjes en een pannetje aardappelpuree, werden het 2 grote ovenschotels. Geraspte kaas erover en wat plakjes brie. Mmm, wat was dat lekker.



Voor het raspen van kaas heb ik jaren geleden eens zo'n raspmolentje gekocht. Maar een poosje geleden is dat finaal in stukken gegaan. Ik weet niet meer wat ik toen aan het raspen was. Vast iets heel hards ;-). Nu heb ik onlangs een raspmolentje van Tupperware gekocht. Duur en duurzaam dus. Behalve kaas en chocolade, rasp ik er ook Marseillezeep mee, waar ik wasmiddel van maak. Dat gaat heel gemakkelijk.

Vanavond is Leendert nog even wat extra vlierbessen gaan plukken, hier in de buurt. Morgen ga ik er sap van maken, waarmee ik weer een vlierbes-bramenwijn wil gaan maken. Dat heb ik vorig jaar ook gedaan en die wijn is echt in de smaak gevallen. De bramenwijn, die ik zaterdag opgestart heb, staat al een paar dagen gezellig te bubbelen. Leuk is dat. Het werkt zó aanstekelijk, dat ik nu ook appelwijn wil gaan maken. Ik heb 2 15 liter-flessen staan, die ik voor dit doel wil gebruiken. Plannen zat. Maar ik moet het stap voor stap doen. Het gewone werk moet ook doorgaan. Voor nu betekent dat: nog even een uurtje achter de strijkplank.