donderdag 11 september 2008

Wat is Eenvoudig Leven voor mij?

Ik was een beetje aan het zoeken op Google op 'Simple living' en kwam het volgende tegen:

Simple is niet hetzelfde als Simpel maar staat voor eenvoudiger en soberder leven. Dat betekent niet perse eenvoudig of sober leven maar wel minder complex, hectisch, gehaast, etc. Kortom bewuste keuzes maken om te kunnen genieten van wat je al hebt!

Dit is iets waar ik me helemaal in kan vinden. Eenvoudig leven wil niet zeggen: een gemakkelijk leven. Ik denk, dat je dan een verkeerde verwachting van het leven hebt, als je denkt dat het gemakkelijk zal zijn. Eenvoudig leven wil ook niet zeggen: een rustig leventje in de zin van 'lekker luieren'. Volgens mij mis je dan een heel essentieel deel van het mooie wat het leven kan bieden: arbeidsvreugde.

Ik denk ook, dat Eenvoudig Leven te maken heeft met een bepaalde rijpheid. Heel jonge mensen verwachten nog zóveel van het leven, dat ze een enorme onrust in zich hebben, om vooral niets te hoeven missen. Als je al wat meer van het leven gezien hebt, ga je onderscheid leren maken, tussen echt belangrijke dingen en minder of ónbelangrijke dingen. Er komt rust in je, als je niet meer hoeft te jakkeren achter dingen van weinig of enkel materiële (= vergankelijke) waarde. Als die rust er is, krijg je meer oog voor alles wat je al hebt. Je gaat juist het gewone, het eenvoudige, koesteren. Eenvoudig leven heeft daarom ook niets te maken met niet van het leven genieten, somber zijn. Ik ben een erg optimistisch mens. Ondanks veel ellende die me is overkomen, kan ik gelukkig toch een blij mens zijn. Dat zie ik als een gave. Iets waarvoor ik dankbaar mag zijn. Ook iets wat ik stukje bij beetje geleerd heb. Ik moet heel vaak denken aan wat mijn oma altijd zei: Werken, eten en slapen, dat is het beste voor een mens. Als er periodes van verdriet in mijn leven zijn, is dat iets wat ik altijd probeer door te laten gaan. Na dit wat diepzinnig schrijfseltje, ga ik me dus maar bezighouden met m'n werk ;-)