vrijdag 7 november 2008

Bloemen en planten

Ik houd veel van bloemen en planten. Maar ik wil er geen kapitalen aan besteden. Dat hoeft natuurlijk ook niet. Van bloemen en planten kan je bijna gratis genieten. Bloemen heb ik niet zo vaak in huis. Ik zou natuurlijk bloemen uit de tuin kunnen plukken en die binnen op de vaas zetten. Maar dat vind ik altijd zonde. Als je de bloemen in de tuin laat staan, kan je er veel langer van genieten. Als ik nu echt een gróte tuin had, zou ik wel een stukje bloemenpluktuin maken, denk ik. Maar daarvoor is in mijn kleine achtertuintje geen plaats. Bloemen kópen doe ik nooit. Dat vind ik zonde van het geld. Als je geluk hebt, staan je bloemen een week. Daarna kunnen ze in de groene container. Dat is me het geld niet waard. Toch staat er af en toe een prachtig boeket bloemen in de huiskamer. Daar komt Trijnie dan mee thuis van haar werk. Ze is verkoopmedewerker binnendienst en één keer per maand is er 'salesmeeting'(hier thuis blijven we hardnekking 'verkoopvergadering' zeggen ;-) ). Dan is er een bijeenkomst met alle verkopers van binnen- en buitendienst. Als je goed gepresteerd hebt, word je in het zonnetje gezet en krijg je een mooi boeket. Gisterenavond kwam Trijnie ook weer met bloemen thuis. Verdiend vanwege haar omzet in oktober, vanwege haar ondersteuning bij de workshops, die in oktober gehouden zijn en vanwege haar collegialiteit. Leuk, he. En nu kunnen we dus weer een weekje genieten!



Kamerplanten zal ik ook niet snel kopen. Dat hoeft ook helemaal niet. Want met af en toe een gekregen plant en met gestekte exemplaren houd je de vensterbank heus ook gezellig. Kijk, deze planten heb ik een paar jaar geleden als heel klein stekje gekregen:



Ik hoop natuurlijk altijd nog, dat ze een keer gaan bloeien. Maar volgens mijn kamerplantenboek gebeurt dat haast nooit met stekken van deze plant. De plantjes hebben eerst heel lang op m'n slaapkamer gestaan. Maar een paar weken geleden heb ik ze naar beneden gehaald. Ik had beneden in mijn vensterbank 2 Ficussen staan, die volledig uit de pot gegroeid waren. Ze werden daardoor pieriger en pieriger en waren hard aan vervanging toe. Ik heb nog even overwogen om ze te verpotten. Maar eigenlijk heb ik niet zoveel plaats voor echt grote planten. En Ficussen kunnen écht groot worden. Het dilemma loste zich vanzelf op. De Ficussen stonden zó strak met hun wortels in de pot, dat ik de planten helemaal in mootjes moest knippen (met een snoeischaar!) om ze eruit te krijgen. Daarna heb ik de gestekte planten in de potten gezet. Ik vind ze ook zonder dat ze bloeien erg mooi, met die grijze bladeren.

Stekken kweek ik meestal op de slaapkamers op. Als de planten van een mooi formaat zijn, of in bloei komen, dan verplaats ik ze naar de huiskamer, of geef ze weg. Op dit moment komt mijn 2 jaar oude lidcactus weer in bloei. Die mag nu ook weer naar beneden ;-). Een stekje van deze plant wordt langzaamaan ook al een heus plantje, mét bloemen. Nog een jaartje of 2. Dan is het een mooi plantje om weg te geven:






Kaapse viooltjes stekken ook erg gemakkelijk. Gewoon een blaadje van de moederplant afhalen en in een potje goed bemeste potplantengrond zetten is al voldoende. Na verloop van tijd zie je dan een rozetje blaadjes beginnen te groeien. Kaapse violen moet weinig water. Mijn moeder zei altijd, dat ze van armoe beginnen ze bloeien. En dat is ook zo. Ineens zijn de bloemetjes er dan. Zo leuk. Ook echt een leuk weggeefplantje. Op dit moment heb ik maar 1 kaapse viool staan. Een stek van een stek van een stek, zeg maar:

Orchideeën zijn ook van die dankbare planten. Soms moet je, nadat ze uitgebloeid zijn, even geduld hebben. Soms gaat het heel snel. Maar altijd weer verschijnen er nieuwe takken met knoppen. Eigenlijk heb ik altijd wel een bloeiende orchidee in de vensterbank. Alleen op dit moment is het karigjes. Ik moet even geduld hebben. Ik had een mooie witte, die nog maar nét is uitgebloeid. En daar zag ik warempel al nieuwe bloemen in aantocht. Leuk!

Van een bloeiende plant kan ik net zo genieten als van een bos bloemen. En je hebt er heel wat langer plezier van. Alleen Begonia's weigeren het bij mij echt goed tot bloei te komen. Ik heb al van alles geprobeerd. Het lukt me niet. Cyclamen en Begonia's doen het daarentegen altijd prima. Vooral Cyclamen vind ik heel mooi. Ik heb ze ook een poosje in de tuin gehad. Van die kleine tuincyclaampjes. Helaas zijn ze kwijt geraakt, toen de tuin op de schop moest, een paar jaar geleden. Misschien koop ik er binnenkort een paar. Destijds had ik gewoon knollen gekocht. Maar ik zie ze nu overal als plantje aangeboden worden. Kennelijk is de tuincyclaam weer even in de gratie. Ook op dat gebied heb je zo de modes ;-). Maar eerst wil ik de tuin nog winterklaar maken. De dahliaknollen moeten er nog uit. En wat voorjaarsbollen erin. En ik wil er eens een dekentje turfmolm op strooien. En aangezien ik vandaag en morgen geen tijd daarvoor heb en het daarna flink gaat regenen (volgens de weersverwachting), kan het nog wel even duren, voordat ik aan het tuinklussen ga.