dinsdag 5 mei 2009

Koken van wat er op de markt voorhanden is

Vroeger (wat klinkt dat oud!), toen we nog met z'n tweeën waren, bedacht ik van tevoren, wat ik voor warme maaltijden wilde klaarmaken en ging vervolgens voor een paar dagen ingrediënten kopen. Af en toe maakte ik iets klaar uit de Allerhande of uit een kooktijdschrift. Eigenlijk heb ik koken altijd leuk gevonden. En ik voelde me een hele Piet, als ik een heerlijk dineetje uit zo'n blad had gekookt.

Tegenwoordig kook ik heel anders. Ik laat me verrassen door wat er bij de boer aan groenten ligt en aan de hand van wat ik dan voordelig kan meenemen, stel ik het menu samen. Net andersom dan vroeger dus. Het betekent niet, dat we minder lekker eten. Wel eten we eenvoudiger en stukken voordeliger. Als ik voor een paar dagen dezelfde groente (omdat het aanbod groot was) op het menu heb, kijk ik voor inspiratie meestal op Google. Met een paar aanpassingen zijn er dan genoeg ideeën om te koken met wat ik in huis heb, zonder saai te worden. Als ik bijvoorbeeld veel bloemkool heb, maak ik het een keer klaar met vis, een keer met vlees, een keer als ovenschotel en een keer als stamppot. En als ik in de recepten dingen tegen kom, die ik niet in huis heb, vervang ik die gewoon door iets wat er op lijkt en wat ik wél in huis heb.

De afgelopen 2 maandagen heeft mijn vader voor mij restanten op de markt gekocht. Vorige week was het een auto-kofferbak vol groenten en fruit voor maar 5,50. Gisteren was het wat minder (maar nog steeds lekker veel!) voor 8,50. Het leuke is, dat er op de markt toch weer andere dingen voorhanden zijn, dan bij de boer. Ik ben dus net even aan het zoeken gegaan, naar ideeën voor venkelknollen en voor aubergines. Gekookte venkel vinden wij niet zo heel lekker. Daarom wil ik eens venkelsoep maken. Lijkt me wel lekker. En de aubergines gaan in een ovenschotel. Daarbij worden de in het recept voorgeschreven sjalotjes vervangen door ui en de tomaten worden vervangen door een pakje gezeefde tomaten. Ik doe er maar eens gebakken aardappels bij. Ik heb op het moment een grote voorraad aardappels liggen. Ik denk wel een 75 kilo. In de winter is dat met alle stamppotten zó op. Maar nu de stamppottentijd een beetje voorbij is moet ik er m'n best voor doen ze binnen niet al te lange tijd op tafel te krijgen. Ze gaan al een beetje uitlopen, dus het wordt tijd.

Ik ga straks m'n voorraad aardappels, groenten en fruit eens aan een kritische blik onderwerpen. Even inventariseren wat er echt snel op moet en er dan het menu op aanpassen.
Er staat ook nog een emmer boerenmelk, die niet al te lang meer kan staan. Daar kook ik maar vast wat litertjes custardvla van en ik maak een paar liter yoghurt. Het wordt vandaag dus een keukendagje. Dat vind ik prima kunnen samengaan met rustigaan doen. Ik heb een hoge barkruk staan, waar ik steeds op kan zitten. Dat gaat helemaal goedkomen ;-)