zaterdag 18 juli 2009

Aardbeienjam

Op de dag, dat mijn vliezen braken, vorige maand, had ik juist heerlijke aardbeien-rabarberjam gemaakt. Het is mijn lievelingsjam en ik wil daarom alsnog het recept bloggen.

Dit heb je nodig:
1800 gram aardbeien (schoon)
200 gram rabarber (schoon)
1 pak van Gilse geleisuiker van 500 gram
1 pakje Marmello 1

Gebruik mooie, rijpe, zoete aardbeien. Was de aardbeien en verwijder daarna de kroontjes. Let erop, dat je dat nooit andersom doet. Dan zuigen de aardbeien het waswater op. Doe 1800 gram gewassen, ontkroonde en in stukjes gesneden aardbeien in een grote pan.

Neem dan 200 gram gewassen en in heel kleine stukjes gesneden rabarber en voeg die aan de aardbeien toe.

Neem 1 pak van Gilse geleisuiker van 500 gram (voor 1 kilo fruit). Doe 1 flinke eetlepel van de suiker apart in een kopje. De rest gaat bij de aardbeien/rabarber. Als je niet teveel haast hebt, kan je de aardbeien/rabarber met suiker eerst een paar uur laten staan. Dan trekt de suiker in het fruit. Heb je geen geduld, dan ga je meteen aan het koken.

Je brengt de aardbeien/rabarber met suiker aan de kook. Intussen meng je 1 zakje Marmello 1 (voor 1 kilo fruit) met de geleisuiker die je apart hield in het kopje.
Roer af en toe met een houten lepel in de pan. Zodra het aardbeien/rabarbermengsel kookt, zet je het gas laag. De fruitmassa moet zachtjes blijven pruttelen. Blijf nu gedurende 3 minuten roeren met de houten lepel. Dan strooi je het suiker/marmello-mengsel in de kokende massa. Nu nog 1 minuut al roerend laten koken. Klaar is je jam.

Doe de jam zo heet mogelijk in brandschone potjes met een klikklak-dekseltje. Draai de dekseltjes er meteen op en zet de potten op z'n kop. Je kunt uiteraard ook weckpotjes gebruiken.

Deze jam bevat weinig suiker. Dat komt de smaak zeer ten goede. Het is de meest fruitige jam die je ooit geproefd hebt. Het lage suikergehalte heeft wel invloed op de houdbaarheid. Ik zou zelf zo'n beetje 6 tot 9 maanden houdbaarheid aanhouden. Maar zover komt de jam hier nooit. Zodra ik een pot op tafel zet, is die binnen 2 dagen leeg :-)