woensdag 26 augustus 2009

Hoe?

Steeds opnieuw krijg ik de vraag: HOE doe jij dat? HOE speel je dat klaar? Hoe, hoe, hoe? En weet je, ik vind dat zó'n moeilijke vraag. Ik heb daar simpelweg geen antwoord op. Ik ben echt geen superhuisvrouw. Dat heb ik pas wel laten zien. Wie staat er nu midden in de zomer schaatsen schoon te maken en in te vetten? In elk geval komt zoiets bij superhuisvrouwen vast niet voor. Ook ben ik helemaal geen snelle werker. Ik vind mezelf juist aan de trage kant. Alleen heb ik (als ik normaal gezond ben) wel een heel groot uithoudings- en doorzettingsvermogen. Onze lijfspreuk hier is dan ook: gewoon doen. En dat kan je dan lezen als: gewoon dóen, maar ook als: gewóón doen. Beide heel belangrijk. Ik heb dus helaas geen tips en trucs. Ik kan jullie alleen laten meekijken en wellicht inspireren.

Gisteren heb ik Willem z'n kantoor af gemaakt. Wat is dat heerlijk opgeknapt! De muren zijn prachtig schoon geworden. Ik heb schimmelverwijderaar van HG gebruikt. Niet echt goedkoop. Maar het ging fantastisch. De vitrage is gewassen en weer mooi wit geworden. Alle rommel is opgeruimd. Willem was/is er heel blij mee. Nadeel: hij zit nu steeds in z'n kantoor ;-).

Vandaag had ik een lijstje gemaakt met dingen die ik graag wilde doen. Dat doe ik niet iedere dag, maar wel, als ik mezelf moet motiveren, of gewoon veel te doen heb. Het is zo leuk, om dan steeds iets af te strepen. Ik maak dan een lijstje en zet erachter hoe lang ik er over denk te doen. Dat is meteen een manier, om voor mezelf vast te stellen, of ik niet weer eens lijd aan zelfoverschatting. Daar heb ik regelmatig last van ;-). Dan maak ik veel te veel plannen en moet 's avonds zien, dat ik lang niet alles afgekregen heb. Het maximum aan volgeplande uren is voor mij 7 tot 8 uur. Anders krijg ik het lijstje niet afgewerkt.

Vandaag zag het lijstje er zo uit:
Brooddegen maken 10
Woonkamer opruimen en stoffen/zuigen 45
Wassen ophangen (2) 15
Was van gisteren vouwen 15
Gevouwen en gisteren gestreken was in de kast leggen 20
Bedden opmaken 20
1e en 2e verdieping opruimen 40
2 toiletten, douche en badkamer een snel beurtje geven 30
Warme maaltijd klaarmaken 60
Traktatie voor Jan maken 60
Was van vandaag wegwerken 60
Pruimen schoonmaken en moezen 60

Totaal 7 1/4 uur. Zo'n lijstje gaat pas om kwart over 8 in. Dan zijn de kinderen naar school vertrokken. Ik heb er dan wel al 2 uurtjes opzitten. En verder zijn er veel dingen, die niet op het lijstje staan, maar die wél (moeten) gebeuren en ook tijd kosten. Denk aan Henk wassen en aankleden, koffie drinken met de kinderen, Koos naar Dordrecht brengen enzovoorts. En dan zijn er nog de onverwachte dingen: Jehovah Getuigen aan de deur met wie ik een gesprek heb, Dirk die vraagt, of ik hem naar Ridderkerk wil rijden, omdat hij daar een computer heeft gekocht, de kranten/folders die een paar uur te laat binnenkomen, zodat ik maar even help met vouwen enzovoorts.

Al met al was het echt aanpoten om alles af te krijgen. Het enige wat nog moet, is de was van vandaag wegwerken. Dat ga ik straks nog even doen. Lekker muziekje erbij :-).

Morgen staan er heel wat minder huishoudelijke klussen op het programma. 's Morgens komt een vriendin koffie drinken. En 's middags ga ik met de kinderen naar een jarig nichtje. Ik kan dan voor maximaal 4 tot 5 uur dingen inplannen.

En zo rommelen we dus maar wat aan.
Het helpt ook om te weigeren jezelf af te vragen, of je alles wel leuk vindt wat je doet. Natuurlijk is niet alles even leuk. Maar als ik me dat moest afvragen, kwam er niet veel van m'n huishouden terecht. Ik wissel gewoon de minder leuke dingen af met leuke. Gelukkig zijn er maar heel weinig dingen waar ik echt een hekel aan heb.

Leendert heeft de vakantie nog in zijn bol. Die was helemaal opgetogen, toen hij er achter kwam, dat we een tent in ons bezit hebben. Hij is hem aan het opzetten (in de tuin) en wil vannacht buiten slapen. Jammer, dat het te donker is voor een foto. Hier nog een fotootje van de traktatie die Jan morgen op school mag uitdelen. Het zijn kleine appelflappen voor de kinderen en grote voor je juffen en meesters. Ik moet alles alleen nog op een mooie schaal leggen.