woensdag 2 september 2009

Ziek en zoekgeraakte e-mailtjes

Sinds zaterdag is hier de één na de ander een dagje ziek. Buikgriep. Vandaag ben ik aan de beurt. Ik ben ongeveer leeggelopen en nóg rommelen m'n darmen erg. Normaal doe ik aan dit soort dingen niet echt mee. Maar nu mijn weerstand kennelijk nog niet optimaal is, mag ik in volle glorie meedoen :-(. Alles moet dus maar even een versnelling lager.

Gisteren kwamen wij erachter, dat er een storing zat in de mailbox van dit blog. We dachten, dat we steeds geen mail hadden. Maar dat bleek anders. Ik probeer zo snel mogelijk iedereen te antwoorden. Er zaten best nog wel wat mailtjes met algemene vragen bij. Die zal ik hier posten en ook hier beantwoorden. Dan hebben meerdere mensen er iets aan. Het handigst voor mij is het trouwens, als algemene vragen via dit blog worden gesteld. Het e-mailadres is meer bedoeld voor zakelijke vragen (over adverteren) en voor plaatsing op de leeslijst. Dit omdat de e-mails via dit blog bij Willem terecht komen, en niet bij mij. Maar hier komen dan de vragen en antwoorden:

Teunie,
Ik lees je blog vaak. Met veel plezier en interesse. Ik maak nl ook graag fruit en groenten in.
Nu lees ik dat je rabarber hebt gekregen om in te maken. Maar volgens mij moet je rabarber na de langste dag niet meer plukken en eten. Er zit dan te veel oxaalzuur in de stengels. Ik wilde het je even laten weten.

Wat leuk, dat je ook veel inmaakt! De rabarber die ik pas weckte was uit de vriezer en van begin juni. Ik wist inderdaad, dat rabarber na de langste dag niet goed meer is. Ik vind ze dan ook niet zo lekker meer. Houtiger. Heb jij een eigen tuin?

Hoi Teunie,
Ik dacht ergens gelezn te hebben dat jij ook weckt met een elektrische ketel. Tot nu toe heb ik altijd geweckt met een gewone ketel op het gasfornuis.De laatste jaren heb ik niet meer geweckt maar ik heb er wel een elektrische ketel staan. Nu ben ik op dit moment rode bieten aan het wecken. Zoals ik het eerder deed wachtte ik tot het water kookte en liet het dan zolang koken als ik dacht dat het moest. ( Ik heb altijd de tijden aangehouden die mijn moeder ook deed) Nu heb ik de elektrische ketel en een boekje van Weck. Daar staat in als het water 100 gr. is dan moeten de rode bieten nog een half uur.Maar met 100 graden borrelt het nog niet dus voor mijn gevoel kookt het geheel ook nog niet. Welke tijden houd jij aan.

Ook bij mijn ketel borrelt het water niet, als je hem op 100 graden zet. Waarschijnlijk houdt de ketel tégen de 100 graden aan. En dat is maar goed ook. Want als je er 14 potten tegelijk in hebt en het water zou gaan borrelen, dan bruist het er overheen, denk ik. Ik houd meestal de wecktijden uit het Weckboek aan. Soms volg ik een recept uit een ander boek en daarin staan meestal kortere tijden. Dan houd ik díe aan. Ik wil binnenkort ook bieten wecken. Maar ik wil ze deze keer eens in zoetzuur doen. Heb jij misschien een goed recept?

hoi
petje af voor je , ik ben 41jaar en probeer ook zo eenvoudig mogelijk te leven en omdat ik vandaag mijn peren wilde ontsappen kwam ik per toeval op jullie site, waar ik de nodige info vond
doe zo verder !!!!
bedankt

We hebben raakvlakken: ik ben ook 41 ;-)

Dag Teunie,
Ik ken je via de grootgezinnenlijst en lees nu ook regelmatig je blog.
Allereerst mijn oprechte respect voor de wijze waarop je in het leven staat en de kracht waarmee je omgaat met het verlies wat op je pad is gekomen.
Ik denk regelmatig aan je.
Omdat jezelf ook schrijft dat je het liefst weer bezig bent met je ‘eenvoudig leven’, voel ik me vrij om je nu te mailen met twee vragen.
Ten eerste wil ik graag een ontsapper kopen, en dan een electrische. Laatste jaar had ik er eentje geleend die al aardig wat jaartjes oud was. Wel een electrische. Het was een weckketel, waarop je dan de vergiet zet waarin je het fruit doet (zoals jij ook op je weblog laat zien op de foto’s). Het werkte prima, maar ik vond het nogal een hele stellage. Is een ontsapper altijd in combinatie met een weckketel? Ik weet nl. niet of ik ooit ga wecken, het zou weer een nieuwe stap zijn in mijn ‘zelfdoen-carriere’. En ik kan niet inschatten hoeveel werk dat oplevert.
Heb je tips waar ik op moet letten als ik op zoek ga naar een ontsapper, cq weckketel? Ik denk dat ik eerst op marktplaats ga kijken.
En ik zoek naarstig naar het recept van plaatkoek op jouw blog, ik zal wel iets niet goed doen, maar zou het wel graag willen hebben. Kun je me misschien de rechtstreekse link geven?
Alvast heel hartelijk dank voor je antwoorden.
En veel sterkte en Gods nabijheid in al jullie moeilijke momenten.

Bij de Brouwmarkt (www.brouwmarkt.nl) heb ik gewone ontsappers gezien. Dus die niet in een weckketel gaan. Maar ik vond dat ook best wel stellages. Voor de ruimte zou ik voor de weckketel met ontsapper gaan. Dan sla je 2 vliegen in één klap. Tenzij je niet van plan bent te gaan wecken natuurlijk. Dan kan je ook prima toe met zo'n ontsapper van o.a. de Brouwmarkt. Als je op marktplaats kijkt en je ziet een voordelige weckketel, dan zou je eventueel de ontsapper ook los kunnen kopen.
Het recept voor de plaatkoek vind je op in mijn berichtje van 3 februari 2009 Dankjewel voor je lieve woorden.

Teunie, onlangs schreef je over je oliestel. Zelf ben ik en trotse bezitter van twee mooie oliestelletjes. De lonten gaan lang mee, maar eens zijn ze op. In mijn omgeveing (Almere) kan ik voor zover ik weet geen lont kopen. Weet jij een adres waar ik aan nieuw lont kan komen? En... koop jij petroleum aan de pomp? Ben benieuwd.

Voor lonten kan je terecht bij de Pittenkoning in Amsterdam (www.depittenkoning.nl). Die zijn gespecialiseerd in accessoires voor oliestellen/-lampen.
Ik gebruik gewone lampolie in mijn stel. Dat werkt prima en geeft ook nog eens minder stank. Lampolie is in de supermarkt te koop voor rond de 1,50 per liter en daar doe je heel lang mee.

Dit was het even voor wat betreft algemene vragen. De overige e-mailtjes hoop ik z.s.m. te beantwoorden.