vrijdag 27 november 2009

Lopend buffet

Vandaag was het de beurt van Koos om z'n verjaardagsfeestje met z'n vriendjes te vieren. Ik heb best even moeten nadenken, hoe ik dat feestje het best kon invullen. Koos heeft PDD-NOS. Hij is erg druk. En van alle dingen die anders zijn dan gewoon wordt hij alleen nog maar drukker. Dat is niet leuk voor zijn omgeving, maar ook vooral helemaal niet leuk voor hemzelf. Drukke spelletjes vallen af, spannende spelletjes (met wedstrijdelement) zijn niet echt geschikt, iets maken/knutselen/bakken valt af (vanwege te korte concentratie). Dan wordt het lastig iets leuks en feestelijks te bedenken.

Uiteindelijk besloot ik om het feest te laten beginnen met een lopend buffet. Ik heb de vriendjes vlak voor het eten laten komen (om half 6). Koos had zélf van half 5 tot half 6 zwemles en heeft daardoor geen last gehad van ongedurig en ongeduldig wachten.

Toen hij thuiskwam uit zwemles waren zijn vriendjes juist gearriveerd. Ze vonden het best gewichtig, zo'n lopend buffet. Ik had de grote tafel tegen de muur geschoven en daar allerlei lekkers op gezet: 2 soorten soep, toast, kruidenboter, semolinameelbroodjes, gekookte halve eieren, frikandellenbroodjes, kroketten, aardappelsalade, en rozijnenbrood. (voor de liefhebbers: de recepten volgen hieronder). Ook waren er 4 soorten frisdrank. De kinderen mochten langs lopen met hun bordjes en kiezen wat ze lekker vonden. We aten in de voorkamer bij de salontafel, met het bord op schoot. Het viel allemaal goed in de smaak. Ik ga dit vast vaker doen. Het was behoorlijk wat werk, om alles klaar te maken (een hele middag), maar op het moment van het buffet was het erg ontspannen en gezellig genieten.




Na het eten was het tijd voor de kadootjes. Dat was voor Koos toch eigenlijk wel het hoogtepunt. Alle kadootjes werden verstopt en Koos mocht gaan zoeken. Na veel geroep van 'koud', 'lauw', 'heet' enzovoort werden één voor één alle kadootjes gevonden en uitgepakt. Hij is heerlijk verwend!

Ik wilde nu wat spelletjes doen. Maar dat was voor Koos teveel. Ineens was alles anders dan hij bedacht had. Hij wilde precies dezelfde spelletjes doen als op Maaikes verjaardag en bovendien mochten zijn brusjes niet meedoen van hem. Maar we deden een ánder spel én de brussen mochten meedoen. Dat draaide dus op huilen en mopperen uit.

Snel over tot het volgende programmapunt: een natuurfilm kijken. Willem had een film van een safaritocht op zijn laptop staan. Die hebben we met de beamer groot op de muur bekeken. Het was heel mooi en de kinderen werden er helemaal rustig van. Tijdens het kijken heb ik limonade en chocolade zoenen uitgedeeld. De film was precies mooi van lengte: een klein uurtje.

Het was inmiddels half 9. We hadden nog een half uur de tijd, voordat de kinderen naar huis zouden gaan. We hebben de spelletjes maar in de herhaling gedaan. Gelukkig ging het nu wel goed. Willem bracht Maria, Jan en Henk naar bed en Koos ging met zijn vriendjes aan het dobbelen voor een zes. Wie zes gooide moest snel naar de tafel rennen, een muts opzetten en een sjaal om doen en daarna met mes en vork ontbijtkoek eten. Al snel was het bord met ontbijtkoek leeg. We hebben het spel nog even voortgezet met kaasknabbels, die met een lepel gegeten moesten worden. Toen was het toch echt dik over negenen. Nog snel een glas limonade en daarna, hup, de auto in om thuisgebracht te worden.

Koos vond, dat zijn feestje erg snel was voorbij gegaan. Een goed teken! Het is echt geslaagd.

D.V. morgen nog Jan z'n feestje en dan zijn we helemaal 'bij':-).

Tomaten-groentensoep (naar een recept van het weblog van Logisch:
Breng 2 deciliter water aan de kook en doe daar 1 fijngesneden ui, 1 laurierblaadje, 1 theelepel gedroogde tijm en 1 blikje tomatenpuree in. Laat het 5 minuten koken.
Roerbak intussen 400 gram soepgroenten in een scheutje olie gedurende een paar minuten. Voeg er anderhalve liter (groenten)bouillon aan toe. Doe er een handje vermicelli (of macaroni, of gebroken spaghetti o.i.d.) bij. Giet er ook het tomaten/ui-mengsel bij. Laat het nog een minuut of 5 goed doorwarmen. Maak het af met verse peper uit de molen.
Ik heb deze soep ook weleens gemaakt met een blikje maïs erdoor. Mooi en lekker!

Uiensoep:
Verhit een kluitje margarine en bak hierin 1 kilo grof gesnipperde uien, 50 gram in reepjes geknipte ontbijtspek en 1 teen knoflook. Voeg er 2 blikjes tomatenpuree aan toe en laat die even meebakken. Voeg 2 liter runderbouillon toe. Doe er een 1/2 blaadje laurier, 1 kruidnagel, wat tijm/marjolein/basilicum/oregano bij. Laat de soep een uurtje zachtjes trekken. Maak af met verse peper uit de molen.

Aardappelsalade naar een recept van het weblog van Lege Zakken:
Kook 1 kilo aardappelen en snijdt die in blokjes. Bak intussen 250 gram dobbelsteentjes vetspek zachtjes uit. Snijdt een flinke (zure) appel in blokjes. Snipper een uitje en enkele augurken heel fijn. Meng de aardappelblokjes met de appel, de uitgebakken spekjes, de ui en de augurken. Maak een sausje van een dot mayonaise, een flinke scheut yoghurt, wat spekvet en een lik mosterd. Meng dit door de salade.
Deze salade maak ik ook weleens voor op brood.

De semolinameelbroodjes had ik gemaakt naar een recept van Semolinabrood (1) van www.uitdekeukenvanarden.blogspot.com. Ik had er alleen kadetjes van gemaakt in plaats van een groot brood.

De rozijnenbol maakte ik met Rozijnenbroodmix van Albert Heijn, die ik van de week gekregen had. Het was super lekker. Een aanrader, deze mix!

De frikandellenbroodjes waren plakjes bladerdeeg met daarin een frikandel en een klodder currysaus. Eén deel van de plakjes deeg had ik ingesneden, zoals je bij appelstrudel doet. Bakken: 25 minuten op 200 graden in de heteluchtoven.

Ook de toast en de kruidenboter kwamen uit eigen keuken.