dinsdag 17 november 2009

Over tot de orde van de dag

Dat was even afzien, maandagochtend: over tot de orde van de dag! Vorige week vrijdag hebben we de hele dag nog nagenoten van de bruiloft. Zaterdag zat ik de hele middag op de Eerste Hulp (gelukkig niets ernstigs). Daarna zondag. Nou, je wilt niet weten wat een werk er maandag op me lag te wachten ;-). Maar goed. Mijn devies op zulke dagen is: niet over nadenken. Als je gaat dénken...kruip je diep onder de dekens. Nee hoor, grapje. Ik ben gewoon lekker aan de slag gegaan. En als je dan een dag keihard doorbikkelt, is het ergste leed alweer geleden.

Vandaag ben ik verder gegaan, waar ik gisteren was gebleven. Ik ben ook meteen begonnen met de interne verhuizing. Leendert is naar Wim z'n bed verhuisd. Hij is dolblij. Eerst lag hij op één kamer met Hans, Koos en Jan. Hij had toen alleen een kast met 3 planken tot z'n beschikking. Nu deelt hij een kamer met Dirk en heeft zomaar 2 hele kasten en een grote bedbak voor z'n spullen. Hij is heel blij. Dirk en Leendert hebben ál hun spullen opgeruimd. Eerder mocht het van mij niet in de schoongemaakte kasten. Er is lekker veel rommel weggegooid. Het stapelbed waar Dirk en Leendert nu op slapen heb ik helemaal schoongemaakt. Al het beddengoed gewassen, tot en met het dekbed, het kussen en de matrasbeschermer. De bak uitgezogen, het matras gekeerd. Alles is heerlijk fris. Er moeten nog wat kleine dingen geklust worden: nieuwe rolgordijntjes ophangen (maar die moet ik nog kopen) en een plank voor boven Dirk z'n bed. Ook nog wat leuks aan de muur, want Wim had er een enorme fotolijst (van zo'n 150 bij 100 cm.) vól foto's van Geertje. Je begrijpt, dat díe er niet meer hangt :-). Iedere avond vinden Dirk en Leendert het leuk om naar bed te vertrekken. "We gaan ons bed maar eens uittesten," zeggen ze dan. Nu maar hopen, dat die kamer eens een poosje zó netjes blijft.

Vandaag ben ik op de andere jongenskamer aan de slag gegaan. Daar is nu één bed over (dat van Leendert). Het is de bedoeling, dat op korte termijn Henk daar gaat slapen. Hij slaapt nu nog in een ledikantje op de overloop, tegenover onze slaapkamer. Ik zal hem vreselijk gaan missen daar! Ik zou er ook best nog een poosje mee gewacht hebben, om hem te verhuizen, als niet zijn ledikantje mee zou gaan naar Roemenië. Nu zetten we er dus maar wat vaart achter. D.V. volgende week wil ik gaan proberen, of hij het dóet in een groot bed. In elk geval wil ik vóór die tijd één voor één alle vier de bedden op die kamer ook helemaal spic en span maken.

Ook de meisjeskamer staat op de planning. Vanavond heb ik vast een kapotte duplobak op z'n kop gekieperd en mee naar beneden genomen om te lijmen. We hebben houten bakken van Ikea. Ik denk, dat die al zéker tien jaar meegaan. Af en toe valt er één uit elkaar. En die moet dan dus gelijmd worden. Morgen is de lijm hard genoeg en kan de bak weer in gebruik genomen worden. Dan wil ik alle duplo (we hebben drie bakken vol) meteen uitzoeken en schoonmaken (in een sloop, in de wasmachine op 40 graden). Dan is er op de meidenkamer in elk geval ook een begin gemaakt.

Vanmiddag ging ik met Koos naar de SoVa-training. Dan moet ik altijd een kleine drie kwartier wachten. Ik ben naar een tuincentrum daar in de buurt gegaan om wat planten te kopen voor in de vensterbanken boven. Zoiets doe ik zelden. Maar nu ik zo fijn aan het opruimen ben, is het een feest, om de boel een beetje op te fleuren. Ik bofte. In dat tuincentrum waren ze aan het verbouwen. Ze hadden verschillende schappen met afgeprijsde artikelen. Niet zo'n klein beetje afgeprijsd ook: 75% korting! Ik heb twee bonte ficussen in leuke poederwitte zinken bakken gekocht en een bonte bladplant, waarvan ik de naam niet weet, in een zwarte zinken pot. Ik was in totaal 11,70 kwijt. Als ik eraan denk, zal ik er nog fotootjes van maken.

Verder moeten we sober zijn. We hebben wat tegenvallertjes gehad. Vorige week begaf de thermostatische douchekraan het. De vorige keer dat dat gebeurde, hadden we een merkloos, goedkoop, geval gekocht. Maar die heeft het niet lang uitgehouden. Maar een goed jaar, schat ik. Bovendien maakte de waterleiding een enorm lawaai, met die kraan erop, als er iemand onder de douche stond. We hebben nu dus toch maar weer een Grohe gekocht. Maar dat zijn dure grappen. Ook was één van m'n wasmachines kapot. Daar is gisteren een monteur bij geweest. De afvoerpomp bleek het begeven te hebben. Na betaling van 107,60 kan ik weer wassen zonder dat de bijkeuken blank staat. En zo hadden we nogal wat pechgevalletjes de laatste tijd.

Vanavond hebben we heerlijk hachee gegeten. Daar is iedereen dol op hier. De pan ging dan ook schoon leeg. (Ook) hachee maak ik altijd zonder pakjes. Dit is mijn manier: snijd rundvlees in blokjes. Verhit een kluitje margarine in een braadpan en doe het vlees erbij. Strooi er zout en peper over en bak het vlees bruin. Voeg kruiden toe: een paar kruidnagels, laurierblaadjes ,wat nootmuskaat en wat kaneel. Voeg wat water toe, doe het deksel op de pan en stoof het vlees bijna gaar. Zelf gebruik ik een snelkookpan. Dan is het in no time klaar. Als het vlees bijna gaar is, voeg je in ringen gesneden uien toe. Laat alles sudderen tot het door en door gaar is. Je kunt nu eventueel het vocht wat binden door een plak ontbijtkoek/peperkoek toe te voegen. Kook er lekker kruimige aardappels bij. Rode kool erbij maakt het helemaal af, maar dat doe ik meestal niet. Wel, hoewel ik het zelf geen combinatie vind, willen ze er hier graag zelfgemaakte appelmoes bij ;-). Als toetje had ik een kwarkprutje. Dat is ook altijd een succes. Ik maak het maar twee keer per maand. Dus het is ook wel een beetje speciaal. Ik mix één pakje houdbare slagroom stijf. Daar doe ik één pot kwark bij. Vervolgens kijk ik voor een restje yoghurt en/of custard. Ook dat roer ik erdoor. Ik breng het op smaak met een flinke klodder jam. Vanavond was dat Pruimenjam met winterse kruiden (uit eigen keuken). Lekker, dat vleugje kaneel, wat je proefde. Al met al hebben we gesmuld voor een habbekrats.