maandag 25 januari 2010

Eetplan - Werkplan

Zaterdag moesten we naar de boer, want de aardappels waren weer bijna op. In de winter, met veel stamppotten, draaien we er zo'n 20 tot 25 kilo per week door. Ook was ik al aardig door m'n groenten en fruit heen. We hebben dus vrolijk bijgevuld (na sluitingstijd :-) ). Maar toen Willem alles in de garage had neergezet, merkte hij op, dat ik alles maar eens goed moest nalopen, want er stond nu toch wel heel veel. Vanmorgen heb ik alle kisten en dozen één voor één naar de woonkamer gesjouwd en alles uitgestald op onze drie meter lange tafel. Inderdaad: het is veel :-).



Ik besloot een eetplan te maken, omdat ik bang ben, dat er anders spullen weggegooid moeten worden vanwege een verkeerde planning. De meest kwetsbare groenten moeten natuurlijk het eerst gegeten worden. Zogenaamde bewaargroenten kunnen nog wel even wachten. Ik heb voldoende groenten in huis om drie weken vooruit te kunnen. Daarnaast heb ik dan nog wel het één en ander wat geweckt moet worden en dan dus op voorraad komt te staan. Voor al het werk wat daaraan vastzit heb ik een werkplan gemaakt. Dat werkplan beslaat óók drie weken. Over DV drie weken moet alles wat ik aan groenten en fruit in huis heb dus óf opgegeten zijn, óf achter het glas zitten :-).

Ik heb meteen een klein begin gemaakt met het wecken. Ik had namelijk 4 zakjes taugé, drie nasigroentenpakketten en een zakje roerbakgroenten. Omdat ik nauwelijks plaats heb in de vriezer, heb ik van al die groenten een 10-literpan chinese groentenbouillon gemaakt. Vanwege de rode pepers, die ook meegetrokken zijn, smaakt de bouillon lekker pittig. Ik heb de bouillon in weckpotten gedaan en ook drie potten met klikklakdeksel gevuld. Die laatsten zijn om weg te geven. Met die lekker krachtige bouillon heb je een super basis voor een snelle soep. Ik hoef enkel maar wat champinons, of gare kip, eireepjes, een handje verse taugé, of wat dan ook toe te voegen en het éven zachtjes te laten koken/trekken en dat is alles.



Voor nieuwsgierige mensen hier nog het eetplan. Ik vermeld alleen de groenten. Wat ik er precies mee doe en wat erbij komt aan vlees, aardappels, pasta, rijst en dergelijke, verzin ik pas op de dag zelf. Het moet niet ál te voorspelbaar zijn natuurlijk :-). Vooral als ik van één groentensoort veel heb, is het een sport om die steeds anders klaar te maken.

Maandag: andijvie
Dinsdag: vlees met peren en voor wie er niet van houdt: bloemkool
Woensdag: worteltjes, peultjes en maïs
Donderdag: bloemkool
Vrijdag: spruitjes
Zaterdag: patatdag
Zondag: bloemkool
Maandag: spitskool
Dinsdag: feest! (dan hopen mijn ouders 50 jaar getrouwd te zijn)
Woensdag: zuurkool
Donderdag: bloemkooltaart
Vrijdag: hachee met rode kool
Zaterdag: patatdag
Zondag: stoofpeertjes (en restjes)
Maandag: spruitjes
Dinsdag: rode kool
Woensdag: worteltjes, peultjes en maïs
Donderdag: macaroni (met twee groentenpakketten erdoor)
Vrijdag: bruine bonen
Zaterdag: patatdag én weer naar de boer voor verse waar

Het werkplan:
Maandag: groentenbouillon trekken, stoofperen inmaken, bloemkool koken/pureren/invriezen (voor bloemkooltaart).
Dinsdag: voorraad spruiten schoonmaken (voor vriezer)
Woensdag: appelmoes inmaken
Donderdag: worteltjes wecken
Vrijdag: tomatensoep maken (voor het weekend)
Zaterdag: stoofpeertjes inmaken
Maandag: appelmoes inmaken
Dinsdag: stoofpeertjes inmaken
Woensdag: spruitjes invriezen
Donderdag: rode kool vast klaarmaken voor vrijdag én volgende week
Vrijdag: erwtensoep maken (voor het weekend) én erwtensoepgroenten snijden en invriezen
Zaterdag: stoofpeertjes inmaken
Maandag: appelmoes inmaken
Dinsdag: stoofpeertjes inmaken
Woensdag: restant spruitjes schoonmaken en invriezen
Donderdag: restant appels moezen en inmaken
Vrijdag: restant stoofpeertjes inmaken
Zaterdag: nieuwe aanvoer!

Ik heb vooral erg veel stoofpeertjes staan. Ze zijn niets waard dit jaar. Een heel verschil met vorig jaar. Toen waren ze niet te betalen. Ik heb ze toen ook haast niet gekocht, maar mijn weckvoorraad verbruikt. Ik sla m'n slag in een jaar, dat ze goedkoop zijn. Eenmaal geweckt, zijn ze jaren houdbaar.

Henk is al twee dagen droog geweest. Super! Wat wordt m'n kleine kereltje groot!