maandag 15 februari 2010

Huishouden en financiën

Ik kreeg hier op mijn blog én in mijn mailbox een paar vragen over hoe ik het doe met mijn huishouden en met de financiën. Als ik een pasklaar antwoord had, zou ik het zéker geven. Maar dat heb ik nu eenmaal niet. Ik doe maar wat en probeer binnen de mogelijkheden, die ik heb (zowel financieel als huishoudelijk) zover mogelijk te komen. Ik probeer daar zoveel mogelijk verslag van te doen, zodat iedereen, die de moeite wil nemen m'n blog door te struinen, vanzelf een redelijk beeld krijgt. Toch wil ik wel proberen de komende tijd wat concreter te zijn over mijn bezigheden en mijn huishoudknip. Wie weet breng ik dan toch nog wat nieuws :-)

Eerst dan maar over de vandaagse bezigheden.
Ik ben vanmorgen om kwart over zes opgestaan. Dat is voor de maandag aan de late kant. Normaal gesproken sta ik op maandag om kwart over vijf op. Maar vandaag heb ik een uurtje langer van het weekend en de zondag nagenoten ;-).
Ik heb eerst mijn twee wasmachines opgestart. Die vul ik altijd al op zaterdagavond. Op zondag is het onze rustdag en dan doe ik alleen het hoogstnoodzakelijke werk. Na een dag niet wassen, ligt er een behoorlijke berg! Ik zet de machines op maandagmorgen altijd meteen aan, dan kunnen ze nog net in de goedkope stroom draaien.
Volgende klusje is dan altijd: de meters opnemen. Mijn gasverbruik is de laatste weken afgrijselijk hoog. Onze houtvoorraad is op en dus kan ik de houtkachel niet stoken. Ook al heb ik de verwarming overdag maar op 18,5 graad en 's avonds op 20 (anders gaat Willem mopperen), toch gaan er zo heel wat kuubjes gas doorheen!
Na het noteren van de standen van dag- en nachtstroom, gas en water, ging ik alle slaapkamers langs om iedereen te wekken en begon ik de ontbijttafel te dekken. We ontbijten hier altijd met z'n allen. Tegen zeven uur zaten we aan tafel en rond half 8 had iedereen z'n ontbijtje binnen en, wie tussen de middag niet thuis komt, het lunchpakketje klaargemaakt.
Na het ontbijt is het altijd druk. De grote kinderen vertrokken naar school en werk. Ik legde voor de basisschoolkinderen schone kleding klaar en terwijl ze zich gingen wassen, aankleden en tanden poetsen, legde ik de overige schoolspullen klaar: drinken (ik heb de flesjes al gevuld klaarstaan in de koelkast), pauzebakjes, psalmkaarten, zendingsgeld (wat vandaag bestemd was voor Haïti) en zwemspullen voor Maria. Ik hielp Jan met aankleden en kamde de haren van Maaike, Koos, Maria en Jan. Daarna ruimden we met z'n allen de ontbijttafel af. Ze stonden even over achten klaar om naar school te gaan. Ik had ze juist allemaal uitgezwaaid en was naar boven gegaan om even een bad te nemen, toen Maaike weer hijgend terug kwam: Jan bleek zaterdagavond z'n fietsje bij de paarden te hebben laten staan en dat stond er uiteraard niet meer. BALEN! Ik zei, dat ze maar snel lopend naar school moesten gaan en dat ze tussen de middag maar moesten gaan zoeken.
Nadat ik in bad geweest was en mezelf aangekleed had, kleedde ik ook Henk aan en heb gezellig met hem koffie gedronken. Ik schreef even wat kaartjes naar mensen uit de gemeente, maakte het dagelijkse telefoonpraatje met mijn moeder en daarna was het tijd voor actie!
Het lijkt hier 's maandag wel, alsof er een bom ontploft is. Ik ben de hele morgen bezig geweest om de benedenverdieping helemaal aan kant te krijgen. De lectuurbak leeggemaakt, de (handwerk)rommel achter de bank opgeruimd, autootjes, lego, playmobil, boeken, stiften, van alles kwam ik tegen ;-). Het aanrecht werd leeggemaakt, het gasstel gepoetst, de plantjes kregen water enzovoorts enzovoorts.
Om twaalf uur heb ik een lunch voor zes personen klaargemaakt van geroosterde kaasboterhammen. Die gingen er in als koek.
Om 1 uur vertrokken Hans, Maaike, Maria en Jan weer naar school. Jan z'n fiets was helaas niet gevonden en Maaike zou uit school eerst naar fluitles gaan en daarna op het politieburo informeren, of hij daar soms was.
Ik nam even een kleine pauze met Henk op de bank. Wat ik haast nooit om die tijd doe: ik had lekker een kopje koffie gezet.
Daarna ging het opruimen vrolijk verder. Ik zette nog even de puntjes op de I op de benedenverdieping en slingerde er de stofzuiger door. Daarna vertrok ik naar boven. Ik haalde de was af, die daar sinds zaterdag hing, hing er weer nieuwe voor in de plaats en sorteerde vast twee wassen, die vannacht zullen draaien.
Het was eigenlijk de bedoeling om ook boven de boel helemaal aan kant te krijgen. Maar daar kwamen vier telefoontjes tussen. Eerst belde Willem, die in de auto zat en alle tijd had om te bellen :-), daarna mijn moeder, die er ook uitgebreid de tijd voor nam, vervolgens mijn zus met een heel verhaal en uiteindelijk pleegdochter D. Een uur is dan niets. Maar het is niet erg. Wat vandaag niet afkwam mag wachten tot morgen. Daar doe ik nooit krampachtig over.
De kinderen kwamen uit school. Tijd voor een luisterend oor, een snel e-mailtje naar de mentor van Leendert, rapporten bekijken van Leendert en Dirk enzovoorts. Maaike kwam onverrichter zaken van het politieburo vandaan. Dat was gesloten. Morgen dus maar een nieuwe poging doen. Ik ben bang, dat we de fiets niet meer terug zullen zien. Ik vind het vreselijk balen. Jan had het fietsje nog maar 6 weken en was er zó blij mee :-(( Hij zal voorlopig moeten lopen..
Ik schilde aardappelen, braadde vlees, maakte broccoli schoon, warmde een restant gans op, maakte rijstepap. Het liep gesmeerd. We zaten al vóór zes uur aan tafel. Dat is vroeg voor ons doen.
Na het eten hadden we onze gewone avondroutine. Willem doet dan het bedritueel met de kleintjes en zelf ruim ik met de grotere kinderen de tafel af en we zorgen dat het buiten en binnen netjes opgeruimd wordt.
We dronken koffie en ik nam een pauze met de krant en een sudoku. Daarna was het tijd voor de was. Die staat inmiddels keurig gevouwen klaar om naar boven gebracht te worden. Misschien ga ik zo meteen nog even aan de strijk. En anders mag dat ook wachten :-).
Willem heeft op een wikkel zitten studeren voor om een reep chocola. Koos gaat morgen voor het laatst naar de SoVa-training en mag dan trakteren. Het wordt dus een reep chocola met een wikkel erom met een fotootje van Koos erop, die staat te zwaaien. "De groetjes van Koos" staat erbij.

Tja, wat zal ik zeggen over de huishoudknip. Die ging vandaag open voor:
Vijf keer zendingsgeld (Haïti vandaag dus) wat de basisschoolkinderen meenamen
Twee keer collectegeld voor catechisatie, wat Trijnie en Dirk meenamen
Fluitles Maaike: 5 euro
Niets schokkends dus ;-)