maandag 8 maart 2010

Hoeveelheden

Hier op mijn blog en ook in mijn mailbox krijg ik de vraag: hoe kan jij met zo weinig boodschappen toe? Tijd om het één en ander toe te lichten. Allereerst: de boodschappenlijst is niet hetzelfde als mijn maandverbruik, maar slechts een aanvulling tot mijn basisvoorraad. Hoe het in elkaar steekt staat in mijn berichtje van 3 maart. Om een voorbeeld te noemen: ik bestel één pot jam. Dat wil dus niet zeggen, dat er maar één pot per maand verbruikt wordt. Mijn basisvoorraad jam is drie. Maar die afgelopen maand is er dan eens weinig jam verbruikt, of ik kreeg een pot van iemand, in elk geval er staan er nog twee in de kast. Op dat moment staat er dus één pot jam op mijn boodschappenlijstje om weer op mijn basisvoorraad van drie uit te komen.
Toiletpapier heb ik inderdaad opvallend weinig besteld. Ik had nog wat liggen én pleegdochter D. belde me een paar weken geleden op, of ze wat toiletpapier uit de aanbieding voor me moest inslaan. Dat heeft ze gedaan en dat wordt deze maand uitgewisseld.
Eén pak yoghurt lijkt ook weinig, maar het is de 'starter' voor vele liters yoghurt. Yoghurt maak ik namelijk zelf. En dan heb je maar 1 lepel winkelyoghurt nodig om een liter verse yoghurt te maken. Ik kan dan gemakkelijk een maand vooruit met die ene liter.
Er zijn ook dingen, die hier beschouwd worden als luxe en dus maar af en toe geconsumeerd worden. Van dit soort artikelen heb ik maar weinig op voorraad. Het gaat bijvoorbeeld om brie, beschuit, chips, bier, frisdrank etc. Dat is toch bij iedereen anders. Frisdrank moest ik trouwens juist deze keer veel bijbestellen. Dat was volledig op gegaan bij de verjaardagen. Normaal gesproken wordt hier alleen op vrijdagavond frisdrank gedronken.
Snoepen houden we beperkt: één zak snoep per week. Als het op is, zijn er nog wel kaakjes, zelfgebakken koekjes, een appel, een banaan of iets dergelijks.
Koek wordt ook niet gekocht, maar zelf gebakken. Vandaar veel bloem, suiker en margarine op mijn lijst.
Vleeswaren zijn beperkt. De meeste vleeswaren bevatten smaakversterker. Daarom gaat er nogal eens dun gesneden koud vlees of kip op brood in plaats van voorgesneden vleeswaren uit de winkel.
Het is een uitzondering als er buiten de maandboodschappen iets wordt bijgekocht in de winkel. Als we trek hebben in iets minder standaards, dan probeer ik daaraan te denken bij het opstellen van mijn boodschappenlijst. Een voorbeeld is bitterkoekjes voor bitterkoekjespudding. En met Pasen wil ik een bokkenpotentaart maken. Bij de volgende maandboodschappen moet ik daarom bokkenpootjes bestellen.
Als ik het zo allemaal opschrijf, lijkt het een enorm geregel en veel denkwerk. Dat is echter niet het geval. Ik doe mijn boodschappen al zeker 10 jaar zo. Het gaat als het ware op de automatische piloot.