donderdag 8 april 2010

Bokkepootjestaart en peren op siroop

Op veler verzoek, hierbij de recepten :-)

Als je bokkepootjestaart intikt bij Google, zul je vele recepten tegenkomen. En eigenlijk komen ze allemaal wel zo'n beetje op hetzelfde neer. Alleen wordt er meestal gebruik gemaakt van een gekochte taartbodem. Maar, neem me niet kwalijk, die dingen vind ik toch echt niet te pruimen. Ik vind ze droog en nergens naar smaken. Die maak ik daarom liever zelf. Je hoort zo'n taart met advokaat te maken. Als je geen alcohol wil gebruiken, zou ik banketbakkersroom met rumessence als vervanging nemen.
Het recept voor de taartbodem is een 'gouwe ouwe'. Ik kreeg het al zeker meer dan 10 jaar geleden van een mailvriendin. Je kunt het vinden in mijn logje 'Dinsdagklusjes' van 18 November 2008

Als je de bodem hebt gemaakt, ben je voor het grootste gedeelte klaar. Laat de bodem afkoelen. Klop een halve liter slagroom stijf. Besmeer de zijkant van de taart dik met slagroom. Plak daarop rondom gehalveerde bokkepootjes. Je hebt twee pakken nodig. Wat je overhoudt verkruimel je. Spatel ongeveer 1/3 fles advokaat door de rest van de slagroom en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee. Strooi er de verkruimelde bokkepootjes over en smullen maar!

Bij het inmaken van peren op siroop, is er maar één ding belangrijk: de juiste peren. Je moet peren gebruiken, die al een beetje rijp zijn, maar vooral niet té rijp en ook geen melige exemplaren. Hiermee valt of staat het resultaat. Wanneer je de juiste peren hebt, is het inmaken een fluitje van een cent. Je schilt de peren en halveert ze. Je haalt de klokhuizen eruit. Je doet ze in glazen potten. Dat kunnen weckpotten zijn, maar ook gewoon potten met klikklakdeksels. Overgiet de peren met vooraf gekookte siroop van één kilo suiker op één liter water. Dit is behoorlijk zoet. De suiker werkt echter conserverend en heb je dus wel nodig. Doe de deksels op de potten en zet ze 30 minuten in de weckketel op 90 graden. Als je geen weckketel hebt, zet je ze gewoon in een grote pan. Doe er zoveel water in, dat de potten tot aan de 'schouders' in het water staan. Breng het geheel tot tegen het kookpunt. Het water moet nog net niet borrelen. Na een half uur zijn je peren op siroop klaar. Lekker voor in de vla, in de yoghurt, op een taart, in de bowl, gevuld met blauwschimmelkaas en dan even onder de grill, enzovoorts.