maandag 16 augustus 2010

Energieverbruik

Er waren nieuwgierige lezers die zich afvroegen hoe hoog mijn energienota wel zou zijn met al dat bakken en inmaken enzo. Nu is ons energieverbruik (of liever het verminderen daarvan) een echt stokpaardje van me en dus leek het me leuk er weer eens over te bloggen.

Al jarenlang noteer ik iedere maandagmorgen de standen van de electriciteitsmeter (hoof en laag tarief), de gasmeter en de watermeter. Op die manier kom ik nooit voor rare verrassingen te staan. Bovendien houdt het me scherp om zuinig te blijven doen.

Vanmorgen was ik erg benieuwd naar de standen. Hoeveel zou het verwerken van 140 kilo pruimen gekost hebben aan electriciteit en aan gas? Het viel me eigenlijk wel mee. Ik heb vorige week 40 Kwh. méér electriciteit verbruikt dan normaal en 2 kuub extra gas.

Dit jaar gaan we opnieuw flink besparen op electriciteit. In 2008 was het electriciteitsverbruik van hoog en laag tarief bij elkaar 7711 kwh. In 2009 stond de teller op 7238 kwh. Dit jaar hoop ik op 6300 kwh. uit te komen. De besparing van dit jaar is behalve aan het doorvoeren van LED-verlichting in (bijna) ons hele huis ook te verklaren doordat Wim vorig jaar november is getrouwd. Eén persoon minder scheelt toch in de was, de strijk en bijvoorbeeld in het brood bakken.

Het gasverbruik zal dit jaar hoger uitvallen dan de twee voorgaande jaren. Dit komt doordat we te weinig hout hadden voor de houtkachel en juist in de afgelopen strenge(re) winter dus aardig wat gas voor de CV hebben verbruikt.

Al met al vlas ik er op, dat ons maandbedrag opnieuw omlaag zal gaan. We zitten nu op 216 euro per maand en ik hoop, dat ik nu op 200 uit ga komen. Daarmee zitten we voor een gezin van 11 personen, waar o.a. al het brood zelf gebakken wordt, behoorlijk zuinig.