maandag 9 augustus 2010

Nazomergevoel

Ineens was het er vanmorgen: het nazomergevoel. Ik weet niet hoe ik dat moet omschrijven. Het hangt als een sfeer om je heen. Kleurende bladeren, ietwat broeierig en natuurlijk van alles wat er te oogsten valt. Hans, Maaike, Maria en Jan gingen al bijtijds op pad om bramen en rozebottels te plukken. De bramen vries ik per 500 gram in tot ik 2 kilo heb. Dan maak ik er bramenjam mee. Ik heb nu anderhalve kilo in de vriezer zitten. De eerste jamproef schiet dus al op. Met de bramen die daarna nog geplukt worden wil ik sap, saus en wijn maken. Maar eerst dus jammmmmmmm.
Van de rozebottels maak ik siroop. Ze moeten morgen maar even flink doorplukken, want ik zet m'n ontsapper pas aan als het de moeite is. Er staat nu drie kwart emmer en dat mogen gerust twee volle emmers worden. Wat heerlijk toch, al dat oogsten!



Toen ik vanmorgen de kamer aan het doen was stond ik even in tweestrijd met een bos chrysanten. De blaadjes hingen wat slap en dat maakte de bos tot een treurwilg, terwijl de bloemen nog heel mooi waren. Ineens wist ik een oplossing. De krans die ik in juni op onze Zussendag maakte kon wel een opfrisbeurtje gebruiken. Ik sneed wat takjes van de Buxus en samen met de chrisanten werd de krans weer toonbaar.
Er bleven zelfs nog wat bloemen over voor een klein tafelstukje.





Zaterdag kocht ik bij de Brouwmarkt wat mooie sierflessen. Ik zag die al gevuld met zelfgemaakte witte wijnazijn. En zo geschiedde. Er moeten alleen nog labels gemaakt worden. Dat mag Willem doen. Die is op dat punt heel wat creatiever dan ik. Ik heb dan in elk geval wat culinaire kadootjes op voorraad. Altijd handig.




Vandaag heb ik ook de Slowcooker maar weer eens van stal gehaald. Ik maakte er gans in klaar. Het werd een heerlijk potje! Ik had de gans eerst bestrooid met zout en peper en ze even aangebakken in een braadpan. In het braadvocht schepte ik ook wat grof gesneden ui glazig en kneep er een teen knoflook over. Het braadvocht met ui en knoflook deed ik in de Slowcooker. Ik vulde het aan met groentenbouillon en deed er laurier, een half zakje gedroogde pruimen en een tak verse oregano bij. De aangebrade gans legde ik er bovenop en zo heeft dat de hele dag zachtjes staan garen. Dat was smullen vanavond aan de tuintafel. Heerlijk met boontjes uit de tuin van Ria en gebakken aardappeltjes.

22 opmerkingen:

  1. Ja heerlijk hè , dat oogsten? Ik heb ook mijn vriezer vol met bosbessen, rode, witte en zwarte bessen, kruisbessen en frambozen. De rozebottels zijn hier zo ver nog niet en bramen heb ik nog helemaal niet gezien in dit stuk van ons land. Als mijn dochter komt, over anderhalve week, gaan we taarten en siroop en jam maken! Ik verheug me er op... Hier lijkt de zomer ook voorbij. Het kan natuurlijk wel weer mooi worden, maar voorlopig regent het steeds.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je krans is een plaatje Teunie!!

    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goh, vraag me vaak af hoe je toch steeds aan de tijd en de energie komt om zoveel (creatieve) dingen voor elkaar te krijgen?

    Voel me altijd zo'n luie huisvrouw naast jou :-)

    Als je tips hebt, hoor ik het graag!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hé, zijn jouw bramen al rijp? Hier heb ik gisteren de eerste van de struik gesnoept. En de rest laat nog wel een week of langer op zich wachten...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Teunie, dank voor je inspirerende verhalen. Ik heb een vraag. Hoe ontsap jij de rozebottels? Als ik jam maak, haal ik de pitjes eruit, dat is veel werk. Ik ben benieuwd of ontsappen kan zonder de pitjes eruit te halen. Ik heb een stoomextractor.

    Alvast bedankt voor je antwoord!
    Eveline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja heerlijk dat oogsten, hier zijn de bramen nog rood. De krans is prachtig geworden, zo doen ze nog weer nut. Ik heb geen idee wat een slowcooker nou precies is, ga even googlen, en een voorraadje kado's is nooit weg.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Teunie, heb jij wel eens bramen ontsapt in de weckketel? Vandaag verwacht ik een kilo of 5 en wil daar bramengelei van maken (wij zijn niet zo gek op pitjes).

    Eerder heb ik dit met zwarte bessen gedaan wat prima ging, maar met kersen ging het ontsappen minder goed. Misschien dat de oorzaak lag bij het feit dat ik de kersen heel in de mand van de ontsapper had gedaan en deze misschien beter doorgesneden hadden kunnen worden. Weet jij dat?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Rozebottels ontsap ik in de ontsapper van Weck. Volgens mij gaat dat op dezelfde manier als bij een stoomextractor. De pitjes blijven samen met velletjes etc (pulp) in het 'vergiet' achter.

    Bramen gaan prima! Als je kersen hebt moet je ze gewoon met een stampotstamper bewerken als ze een beetje zacht 'gekookt' zijn. Suc6

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zijn de rozebottels al goed? Ik dacht dat dat echt herfst fruit was waar het liefst ook nog de vorst overheen moest? Hoe beoordeel jij dat, Teunie?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Astrid, de rozebottels beginnen net te rijpen. Er hangen ook nog veel onrijpe tussen. Als de vorst eroverheen gegaan is laten ze hun sap makkelijker vrij, maar nodig is het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, heerlijk dat oogsten. Gisteren fietste ik over de dijk en zag íneens' overal bramen hangen. Bij ons bovenaan de stoep staat ook een boom met zogenaamde kroosjes (kleine pruimen). Te gek he, al die dingen voor het oprapen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. wat een prachtige krans, heerlijk vrolijk!! :D mooi hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik herken dat nazomergevoel heel goed, maar dat heb ik nog niet. Dat komt bij mij meestal eind augustus, en is ook heel moeilijk te omschrijven. Maar ik ben gek op dat nazomergevoel. Zeker met een boek in de tuin en een lekker zonnetje. Ik heb nog het geluk dat ik in september op vakantie ga... Heerlijk vooruitzicht.

    de schuldhulpverlener

    BeantwoordenVerwijderen
  14. prachtige krans,jij bent ook van alle markten thuis.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een mooie bramen!
    Vroeger wilde mijn moeder geen jam maken van wilde bramen,ze was bang dat ze vol met wormpjes zaten,hebben jullie daar geen last van?
    Goed idee trouwens van die chrysanten!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hallo Teunie
    Ik heb dezelfde vraag als anoniem, wij hebben pas 2 emmers bramen geplukt in de biesbos om sap van te maken.
    Ik dacht om er ook een keer jam van te maken maar toen ik de bramen in het waten/zout zette kwamen er zoveel wormpjes uit dat ik er toch maar sap van heb gemaakt en een theedoek over de vergiet heb gedaan en daarin afgegoten om er zeker van te zijn dat er geen wormpjes mee kwamen.

    Ben ik een zeur en moet ik niet zo nauw kijken of heb jij andere bramen?

    groetjes Erika

    (bramensaus is trouwens heerlijk ik maak het met gelei suiker uds meteen gezoet maar niet te dik, heerlijk over de pap)

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een rijkdom hé dat je dat zo kan plukken.Ik maak er jam van , heerlijk vinden ze dat. Op de markt hadden ze pas bosbessen ( 10 lei/€2,39 voor een kilo)dus voor een andere prijs dan in Nederland en daar heerlijk sap van gemaakt met de weck sappan. En wat leuk hoe je dat met de chrysanten hebt gedaan, ik kreeg van m'n schoonmoeder ooit de tip, je moet er een stukje afsnijden de onderste bladeren eraf even schoonspoelen en opnieuw in de vaas zetten , maar de krans is ook een idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. ha teunie,
    je schreef pas dat er afgelopen zaterdag een stukje in het RD zou staan, ik hem hem 3 keer doorgespit, maar kon niks vinden,
    stond het er niet in, of heb ik het over het hoofd gezien/
    groetjes Christine.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Er kunnen idd wormpjes in de bramen zitten. Maar dat is niet altijd het geval. De remedie is: de bramen een poosje in zout water zetten. De wormpjes komen dan boven drijven. Als de bramen echt vól met wormpjes zouden zitten, zou ik ze toch weggooien en een andere struik opzoeken, denk ik. Ik heb dat nog niet meegemaakt. Misschien had ik geluk?

    Henriëtte, bosbessen zijn zó speciaal lekker! Eigenlijk had ik ze vandaag nog willen gaan plukken. Maar daar kwam een complete pruimenoogst tussen ;-).

    Christine, het klopt dat m'n stukje niet geplaatst is. In de zomer komt dat vaker voor. Dan is de krant dunner en is hij dus ook eerder vol. Het stukje wordt dan later (op een zaterdag) geplaatst. Wanneer weet ik niet van tevoren. Het vorige stukje is 2 zaterdagen opgeschoven.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Bedankt voor je reactie, Teunie. Als we terug zijn uit de Ardennen (mijn zus neemt ons een week mee, wat een geweldig kado hè!) ga ik plukken. Houd jij (of andere lezeressen) erg veel rekening met de plek waar je ze plukt? Hier staan de struiken vooral vlak langs de weg bv.(en als je geen tijd hebt om te antwoorden, gewoon niet doen hoor, zelfs bij jou zitten er maar 24 uur in een dag, toch?!)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Beste Teunie,
    sinds dat er een stuk over jou en je gezin in de Trouw heeft gestaan, lees ik je weblog met veel plezier en krijg ik veel leuke ideeen!
    Ik heb nu een vraag over je rozebottelsiroop; kun je het recept daarvan plaatsen op je log? Het lijtk me zo lekker om dit zelf te maken!
    Groeten, Margriet

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Dag Teunie,
    Hier is nog niet zoveel rijp. Waar pluk jij rozenbottels? IN het park gewoon? En maakt het uit welke je plukt, of kun je alle rozenbottels gebruiken.
    Dat van de bramen vond ik ook handig om te lezen.
    Ik wist wel dat ze in water moesten, maar niet dat er zout bij het water moet.

    Succes met de pruimen

    Jenny

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.