woensdag 1 september 2010

Appelstroop en gehaktballen


Gisterenavond was de appelstroop genoeg ingedikt om in een potje te doen. Het potje op de foto is alles wat er is overgebleven van de hele bak appels die ik gisteren liet zien. Je ziet dus dat appelstroop koken alleen lonend is als je een overschot aan (gratis) appels hebt. In dat geval is het de moeite meer dan waard. Want deze appelstroop is echt onovertroffen. Het bevat niets anders dan appels. Zó lekker!

Vanavond hadden we gehaktballen op het menu. Terwijl ik de ballen stond te draaien dacht ik, dat ik toch eens even m'n consumindertrucje op m'n blog moest zetten. Volgens mij komt de tip uit het boekje "Lekker zuinig" van Hanneke van Veen. Om van weinig gehakt véél ballen te kunnen draaien, kun je er een flinke hoeveelheid oud brood door verwerken. Ik doe dat altijd zó, dat het niemand opvalt. Als ik vers, knapperig brood aansnijd liggen er als ik klaar ben meestal heel wat kruimels op de broodplank. Deze kruimels schuif in in een blikken trommeltje. Als ik gehaktballen maak, gooi ik een flinke hoeveelheid broodkruimels in de blender en maal ze zo fijn als paneermeel. Dat werk ik dan met ei en kruiden door het gehakt. Eigenlijk hetzelfde als het 'oma-recept': gehakt met een verkruimeld beschuitje en ei. Alleen stop ik er echt véél in en kost mijn 'paneermeel' geen cent.