woensdag 2 februari 2011

Tijd besparen met een appelschiller

Jaren- en jarenlang maak ik altijd zelf appelmoes. Soms maak ik een flinke voorraad. Maar in de winter maak ik meestal gewoon een paar keer per week een pannetje voor bij de warme maaltijd. Als je alle geschilde appels van al die jaren bij elkaar zou zien, zou dat een flinke lading zijn. Hoewel ik helemaal geen hekel heb aan het schillen van appels heb ik toch wel eens een blik geworpen op de appelschiller die ik bij van Os (de appelboer) zag staan. Ik vroeg me dan af:"Zou dat handig zijn? Zou dat sneller gaan dan schillen met een mesje? Hoe zou dat nu precies in z'n werk gaan?" Maar nog voordat ik m'n vragen stelde, bedacht ik: "22,50 euro? daar kan ik heel wat schilmesjes voor kopen. En bovendien: wat moet ik nu met nóg weer een apparaat." En zo kwam het, dat de appelschiller nooit door me werd gekocht.
Maar...ik heb heel veel lieve, aardige bloglezers. En één zo'n lieve lezer heeft zélf zo'n appelschiller en weet hoe handig zo'n ding is. En die lieve lezer weet ook hoeveel appeltjes er hier door gejast worden. Is het niet voor appelmoes, dan wel voor appeltaart, appelmuffins, gedroogde appeltjes, appelcompôte of wat dan ook. En daarom vond ze, dat ze mij zo'n handig apparaat kado moest geven! En wat een fijn kado!! Dit is echt een tijdbespaarder van formaat. En dus beveel ik zo'n appelschiller van harte aan bij iedereen die ook veel appeltjes te schillen heeft. Het apparaat is uiterst simpel. Ik heb er één met een zuignap, die je met één handbeweging vastzet op een gladde ondergrond (m'n aanrecht). Er zijn ook exemplaren die je met een schroef aan je werkblad vastzet. Je installeert het apparaat op je werkplek. Je prikt er een appel aan. Je draait aan de hendel. En in enkele seconden is je appel geschild en het klokhuis eruit gehaald. Als je ervoor kiest, is de appel ook meteen in schijven gesneden. Voor appelmoes of appeltaart hoef je dan enkel nog maar even die schijven in stukjes te snijden. En daarvoor kan je dan eventueel nog zo'n appelpartjessnijdertje gebruiken die voor een paar euro bij Xenos/Zeeman/Hema enzovoorts te koop zijn.
Het grappige is, dat de kinderen dit ook een erg leuk werkje vinden. Ik zet de appelschiller op het aanrecht, geef de kinderen een teil appels en draaien maar. Voor ik het weet hebben ze een 10-literpan appelstukjes voor me klaar staan!
Ik ben helemaal enthousiast. Behalve bij mijn fruitboer ben ik deze apparaatjes nooit in een winkel tegengekomen. Raar eigenlijk. Maar mocht je er één willen aanschaffen, dan kan je online in elk geval wel terecht bij De Brouwmarkt.