woensdag 23 maart 2011

Buiten

Vanavond leek ik toch echt zo'n beetje 'oma'! Na de koffie kon ik m'n ogen niet meer open houden en ik ben lekker onder een plaid op de bank gekropen. Mmm, even een tukkie :-). Dat heb je ervan als je BUITEN hebt gewerkt! Wat een genot was dat vanmiddag om met m'n hoofd in de zon in m'n tuintje te werken. Ik heb drie flinke bolacacia's staan en het was hoogtijd dat die gesnoeid werden. Het was eigenlijk al een beetje traditie dat Trijnie dat ergens in februari/maart deed, maar die kwam er dit jaar op één of andere manier niet aan toe. Wat staat het lekker opgeruimd nu die boompruiken eraf zijn. De grootste takken heb ik van de zijtakjes ontdaan en bewaard. Die kunnen straks mooi dienen als steuntjes bij mijn tomatenplanten. Ik ben trouwens helemaal op de recyletour gegaan voor mijn aan te leggen dakterrasmoestuintje. Ik heb het chinees restaurant gevraagd of ze de lege olieblikken voor mij willen bewaren. Het zijn foeilelijke gifgroene blikken met een oosterse reklamedame erop. Maar dat boeit me niet. Ze komen op het dakterras, waar niemand ze ziet staan. Ik heb er nu zes. Vandaag heb ik uitgeprobeerd hoe ik op de gemakkelijkste manier de bovenkant eraf kan krijgen. Ik heb daarvoor een allesknipper gebruikt, maar die is nogal dik. Het werkt niet fijn. Ik kan er niet netjes mee bij de rand knippen. Er bleef een aardig dikke rand zitten en die is loeischerp. Ik heb geprobeerd die rand met een platbektangetje om te buigen. Maar het gaat erg moeizaam. Ik moet een betere manier bedenken.

Er lagen nog wat planken in het houthok die niet in de kachel pasten. Hans heeft ze met de decoupeerzaag in passende stukken gezaagd. Nu hebben we mooi nog voor een avondje of drie kachelhout :-). Daarna heb ik het houthok eens goed aangeveegd. Al wekenlang zat er continu een likkebaardende kat bij het houthok. Die rook of hoorde de daar wonende muizen. Bij het vegen kwam ik heel wat muizenkeutels tegen. Maar waar die muizen nu gebleven waren? Nou, daar kwamen we snel achter. Leendert tilde een tegel op en - floep - daar rende een compleet nest muizen weg! Vanavond kwam de kat. Maar de cafetaria was gesloten ;-).

Vanavond hebben we helemaal niet lente-achtig, maar wel heel lekker, gegeten: hutspot. De winteruien worden slecht. En ook had ik nog een paar kilo wortels in een net die niet al te best meer waren. Een mooi moment om dat alles te verwerken. Voor het toetje verzon ik chocolade-kokosvla. Dat viel in de smaak. Behalve dan bij Leendert. Die lust geen kokos. Je maakt het zo:

Maak een 'papje' van een deel van een liter melk, 75 gram suiker,75 gram maizena en twee eetlepels cacao. Breng intussen de rest van de melk aan de kook. Roer er het chocopapje door (goed roeren om klontjes en aanbranden te voorkomen!). Wanneer de pap weer aan de kook is zet je de warmtebron uit. Roer er een paar flinke scheppen gedroogde kokos door. Dek af om een vel te voorkomen.

Hans is vandaag nog thuisgebleven van school. Hij heeft best last van z'n kaak en eet alleen nog maar pap. Maar goed, ik denk dat hij morgen wel weer naar school kan. Er moesten bij hem twee hoektanden verwijderd worden die nog in de bovenkaak zaten en geen ruimte hadden om dóór te komen. Dat is hier een beetje een familieprobleem. De volgende fase is: een beugel. Leendert is juist vorige week voor het laatst naar de orthodontist geweest. Althans, hij mag een jaar wegblijven. Hans volgt dus naadloos ;-).