woensdag 2 maart 2011

Vol in actie

We hebben hier voorjaarsvakantie en het zijn dagen vol actie. Het lijken wel een heleboel volgepropte zaterdagen achter elkaar! Zo zijn Leendert en Koos naar de logeeropvang in Elspeet gebracht en moeten daar DV vrijdag weer gehaald worden. Maria ging logeren bij haar nichtje en Jan bij een vriendje. Dat vriendje komt deze week 'teruglogeren' bij ons. Mijn moeder werd 75 en viert vandaag met de hele familie haar verjaardag. Vandaag is er nog meer feest, want Maria mag haar verjaardagsfeestje voor haar schoolvriendjes en -vriendinnetjes vieren. Hans mag, nu hij 13 is, werken en is dan ook maar meteen aan de slag gegaan. Hij werkt in een komkommerkas en gaat alle dagen al vóór half 7 de deur uit en komt aan het einde van de dag moe en vies thuis. Trijnie viert heerlijk vakantie met een stel vriendinnen op een camping en kocht na heeeeeel lang sparen haar eerste autootje, dat ze zaterdag kan ophalen. Ergens tussen de bedrijven door gaan we vandaag nog in optocht naar de stembus. Ik wil de pepers zaaien en de bolacacia's snoeien. Ik wil brandnetelsoep koken en uitvogelen hoe ik dat het gemakkelijkst buiten de deur kan doen (op een oliestel of zo), want over twee weken ga ik een gastles natuurkeuken geven op de Natuurclub waar een aantal van onze kinderen op zit. Willem mocht bij een bloglezeres een flinke hoeveelheid gedroogde kokos ophalen. En natuurlijk 'moest' ik toen kokosmacronen bakken. Zó lekker! En zo super gemakkelijk. Ik vond een recept op smulweb: 3 eiwitten losroeren en er 200 gram suiker doorroeren. Je moet de bak in warm water zetten, zodat de suiker goed oplost. Daarna meng je 50 gram bloem met 125 gram kokos en dat roer je door het eiwitmengsel. Je legt hoopjes van dit 'beslag' op bakouwel en bak de koeken in 10 minuten op 180 graden mooi gaar en bruin. Lekker!! De overgebleven ei-gelen brachten me op het idee weer eens zelf ijs te maken en spontaan ontstond het plan een verrassingsdiner klaar te maken. Maaike was er ook wel voor de porren. Ik roosterde kippenvleugeltjes in de oven, bakte aardappelschijfjes, maakte een grote kom sla klaar, een flinke pan appelmoes en een pannetje satésaus. En voor het toetje: roomijs met warme bosbessensaus. Maaike dekte de tafel met mooi servies, kaarsen, en een karaf met limonade. Het was leuk en lekker en gezellig.
En zo rijgen de dagen zich aaneen. Van de grote schoonmaak komt nu even niets terecht. Zelfs geen enkele la of kastplank. Maar binnenkort (wellicht volgende week al) kan ik mijn hart ophalen. Dan komt P. met een vriend onze woonkamer en gang witten en verven en dan moeten die he-le-maal leeg. Dan MOETEN die kasten dus wel gedaan worden! Nou, het is prima hoor, zo'n stok achter de deur. Ik verheug me op een mooie, schone kamer.
Waar ik me ook op verheug? Of eigenlijk: waar ik zo ongeveer pijnlijk naar verlang? Naar licht en warmte. Naar zomer. Zinderende zomerhitte. Nog éventjes geduld. Nog éventjes kou en kachel en grijs en dikke winterjassen en kale tuin en en en. En intussen lees ik "Alle dagen zon" van Martin Kirby....