vrijdag 8 april 2011

Groei!

Vanmorgen had ik het mezelf al beloofd: eerst hard doorwerken binnenshuis, dan 'mag' je vanmiddag lekker buitenshuis aan de slag :-). En zo gebeurde. Ik ben binnen nog wel niet helemaal klaar, maar na de lunch hield ik het toch niet meer uit. Ik wilde van de zon gaan genieten!
Het zaad, wat ik twee weken geleden zaaide, is allemaal prachtig ontkiemd en het één en ander is zó hard gegroeid, dat ik het nodig moest gaan verspenen. Dat heb ik net lekker in het zonnetje zitten doen. Sla australian Yellow en Tomaat Thumbler Red zijn in potjes gegaan om meer groeiruimte te krijgen. Het grote voordeel van wat laatachtig zaaien vind ik, dat ik de plantjes nu niet eindeloos heen en weer naar buiten en naar binnen hoef te slepen om af te harden. Over een maand hebben we al IJsheiligen en kan alles naar buiten. Tot die tijd mogen de grotere plantjes overdag op de warmere dagen naar buiten om af te harden. De meeste plantjes zijn echter nog klein en houd ik nog in de vensterbank. Peper Fish is het traagst. Die moet ik gewoon de grond uit kijken :-). Maar inmiddels heb ik vijf kiemen en met een beetje geluk en veel goede verzorging worden dat dan toch vijf peperplanten.
De 'aanleg' van mijn dakmoestuin gaat in kleine stapjes. Dinsdag heeft Leendert vijf pallets naar boven gesjouwd. Drie liggen er klaar en twee staan er tegen de muur in de achterhand. Op iedere pallet passen 12 zonnebloemolieblikken, die de chinees voor me spaart. Ik zag van de week dat er al weer zes voor me klaar staan. Die moet Willem morgen maar even voor me halen. Als het zo doorgaat met de snelle groei kunnen over een week of twee de eerste 12 tomatenplanten wel in de blikken. Fantastisch idee dat we over zo'n 70 dagen de eerste tomaten van eigen dak kunnen oogsten :-).