dinsdag 5 april 2011

Haar

Vandaag kwam de kapper weer op Luijkensteijn om de haardossen te kortwieken. Al jarenlang hebben wij dezelfde thuiskapper, die zo om de zes tot zeven weken alle mannelijke Luijkjes en één van de vrouwelijke Luijkjes onder zijn schaar door laat gaan. Ja, de vrouwen hoeven hier niet zo heel vaak geknipt te worden. Wij dragen ons haar namelijk lang. We laten alleen af en toe de dode puntjes eruit knippen.

Een poosje geleden kreeg ik een leuke vraag in mijn mailbox. Een vraag over haar! Een studente Fotografische Vormgeving, Jane van Raaphorst, had een wel erg leuk onderwerp bedacht voor een afstudeerproject: het fotograferen van haar als uiting van het geloof. Ik had daar nooit zo bij stil gestaan. Maar inderdaad kan haardracht een specifieke uiting van een bepaald geloof zijn. Denk aan de tonsuur bij monniken, de pruik bij joodse vrouwen enzovoorts. Jane had ontdekt dat haardracht bij streng gereformeerden ook wel een issue is. Zo dragen vrouwen en meisjes het haar lang (naar wat o.a. te lezen is in de Bijbel in 1 Korinthe 11). Haar vraag was, of ze me mocht fotograferen voor haar project. Nu, dat vond ik geen punt, hoor.
Op een zaterdagmiddag kwam Jane met haar vriendin als assistente en tassen vol indrukwekkende apparatuur en benodigdheden en ging aan de slag. Maaike, die ook net thuis was, kon ook mooi meedoen. Ze fotografeerde ons terwijl ik bezig was Maaikes haar te kammen. Later kreeg ik wat mooie foto's doorgemaild.
Ik denk vast dat Jane goed scoort met zo'n uniek project en met haar goede stijl van fotograferen!