dinsdag 12 april 2011

Winterjas!

Zo, dat scheelde een hele (winter)jas met gisteren! Ik heb vanmiddag zelfs even de houtkachel aan gehad. En m'n zaaigoed heb ik maar binnen gehouden. Het was hier trouwens wel de hele dag zo goed als droog. De witte overhemdenwas heeft tenminste fijn aan de droogmolen gehangen en was al snel droog. De jongens die in Rotterdam op school zitten hadden echter fikse regenbuien gehad. Echt plaatselijk dus.

Het was hier vandaag al net zo 'gewoon' als gisteren. Toch zijn de gewone dagen juist zo heel bijzonder. Het is mij te vaak gebeurd, dat iets wat een 'gewone' dag leek te worden, veranderde in angst, verdriet of rouw. Dat maakt dat ik 'gewone' dagen altijd graag koester.

Wat deze dag toch een beetje speciaal maakte was de eerste rabarber van dit seizoen. Ik werd helemaal blij toen ik het zaterdag bij Van Os zag liggen. Iedereen is er hier dol op. Niet alleen op de moes, maar vooral ook op rabarbertaart. Dat is hier traditie: van de eerste rabarber wordt taart gemaakt. Vanmiddag bakte ik twee taarten. De ene diende vanavond bij het avondeten als toetje. We aten kipkarbonaadjes, gekookte aardappelen en gekookte witlof. En dus rabarbertaart toe. Mmm! De tweede taart stop ik in de vriezer in afwachting van een mooi rabarbertaart-moment.

Ik dacht dat ik mijn rabarbertaartrecept al eens gedeeld had. Maar ik kon het zo snel niet vinden. Ik tik het dus nog maar eens uit:

Verwarm de oven voor op 150 graden. Maak een cakebeslag van 150 gram (gesmolten) boter (of margarine of van beide een deel), 150 gram suiker, 3 eieren en 150 gram zelfrijzend bakmeel. Begin met het mixen van de boter en de suiker. Voeg één voor één de eieren toe terwijl je blijft mixen op de hoogste stand. Neem er de tijd voor. Hoe luchtiger, hoe beter. Schakel de mixer op de laagste stand en schep er het zelfrijzend bakmeel bij. Doe het beslag in een taartvorm. Neem ongeveer 750 gram rabarber. Maak die schoon en snijd ze in stukjes. Voeg suiker toe naar smaak (wij houden van behoorlijk wat suiker in deze taart) en drie eetlepels custardpoeder. Meng het goed door elkaar en leg het mengsel op het cakebeslag. Bak de taart in ca. 5 kwartier mooi bruin en gaar. Serveer lauw met een dot slagroom en/of een bolletje ijs.
Een lekkere variatie is om wat aarbeien aan de stukjes rabarber toe te voegen. Ook kun je variëren door vanillesuiker erbij te gebruiken of een lepel koekkruiden aan het cakebeslag toe te voegen. Eigenlijk is het een fantastisch basisrecept waar heel veel op te variëren valt!