zaterdag 30 juli 2011

Oudewater

Vandaag heb ik eerst eens lekker uitgeslapen. Dat was extra lekker, omdat we pas om half 2 naar bed gingen :-). Tja, vankantie-ritme moet je maar denken. Ik kwam tegen half 9 beneden en alleen Jan was al op. Hij is de vroege vogel van de familie. De hele morgen hebben we met z'n allen een beetje gerommeld. Ik moest nog wat wassen draaien, brood bakken en rommel opruimen en intussen hielp ik Hans een handje met het inpakken van z'n spulletjes. Hans mocht een weekje met een vriend mee op vakantie naar Zeeland. Super leuk voor hem! Hij had tot woensdag toe eigenlijk alleen nog maar gewerkt in deze vakantie.
Willem zat intussen wat op internet te zoeken. We waren van plan om naar het wekelijkse zomerzaterdagmiddagconcert in de Grote Kerk in Dordrecht te gaan. Maar bij het nakijken wie er vanmiddag wat zou spelen zag Willem, dat er vooral Bach op het programma stond. Prima natuurlijk, maar nogal 'zware kost' voor jonge kinderen.(We zouden met Koos, Jan en Henk gaan). Willem keek wat er vandaag nog meer aan orgelmuziek te beluisteren viel en vond een toeristenconcert in de Grote Kerk van Oudewater. Dit soort concerten zijn ideaal voor als je jonge kinderen wil laten wennen aan het luisteren naar muziek. Ze duren niet lang en zijn meestal ook nog eens gratis. Willem deed navraag naar wat er op het programma stond en we besloten naar Oudewater te rijden. Het concert begon om 3 uur en om 2 minuten over 3 stonden we in de kerk. De organist was juist aan het vertellen wat hij ten gehore zou brengen. We slopen een bank in en al snel buitelden de orgeltonen door de mooie kerk.
Na enkele lichtvoetige muziekstukken schoof de organist van de orgelbank en liep naar het grote hoofdorgel. Daar speelde hij de tweede helft van het concert werken van Debussy. Vooral het laatste stuk wat hij speelde boeide me enorm. Alles wat het orgel in zich heeft liet hij horen. Heel zacht soms, zodat het carillon van buiten de orgeltonen haast overstemde. Prachtig!
Na het concert vroeg Koos, of hij boven bij het orgel mocht kijken. Willem zei, dat hij dat maar aan de organist moest vragen. Koos stapte onbevangen op die man toe, maar die verwees hem naar iemand anders. En ja hoor, die meneer zei, dat we maar even wachten moesten en dat hij dan met ons mee zou gaan. Even later klommen we de toren in naar het orgel. Onderweg vroeg de meneer of Koos ook kon orgelspelen. En ja, dat kan hij. Nou, dan mocht hij wel even iets laten horen. Enthousiast schoof Koos achter de speeltafel en liet het Wilhelmus door de kerk galmen :-). Geweldig toch? Willem is ook dol op orgelspelen en mocht ook nog even een riedeltje ten gehore brengen.
Echt leuk hoor! Wat bleek? Die man die met ons meeging is de vaste organist van deze kerk en zijn ouders wonen nota bene in Alblasserdam. 't Is afgezaagd, maar heel waar: wat is de wereld toch klein!
Na deze leuke ervaring liepen we nog een ommetje door het historische centrum van Oudewater.Wat een geweldig leuk stadje! Heel veel mooie oude geveltjes. Ik vond er één uit 1615 met een opmerkelijke inscriptie:

ALS T GODT BEHAECHT BETER BENIIT DAN BECLAECHT 1615Je vraagt je af wat iemand heeft bewogen zoiets op z'n gevel te zetten.

Vanwege de vakantie schoven we een ijssalon binnen waar iedere dag vers ijs wordt gemaakt. Een enorme keuze maakte het maar lastig kiezen :-). Ieder mocht twee bolletjes. Ik koos voor appeltaartijs en kaneelijs. Mmm, tijd dat ik zelf ook maar weer eens wat ga experimenteren, geloof ik.We zagen ineens een vreemde verschijning door de gracht komen. Er kanoode een apart uitziende man in een afgeladen kano. We zagen hem aan de kant gaan en Koos maakte een praatje. De meneer bleek uit Amsterdam te komen en vierde al kanoënd z'n vakantie. Koos kreeg het e-mailadres van de meneer, zodat we de foto's die we maakten naar hem konden doormailen. Wat kom je toch veel leuke mensen tegen onderweg :-).We hadden ons best nog wat uurtjes in Oudewater kunnen vermaken, maar het was tijd om naar de patatten te gaan. Willem had voordat we weggingen de aardappels al geschild en in repen gesneden. We belden Dirk, dat hij wel met het voorbakken konden beginnen. Toen we thuiskwamen konden we bijna meteen aan tafel en zo sloten we onze vakantie-zaterdag in stijl af: achter de frieten met pindasaus!