donderdag 11 augustus 2011

In de herhaling

We gingen in de herhaling: Ellen, Marco en Svenja deden hun bezoekje van vorige week nog een keertje over. Ik was juist (weer) de was aan het ophangen op het dakterras, toen hun auto de straat indraaide. Tijd voor thee en naadloos verder kletsen :-). We hadden een gezellige lunch. Onze drie meter lange eettafel was weer helemaal volgeboekt. Na de lunch vroegen we onze gasten wat ze graag wilden zien. Maar alledrie kozen ze ervoor om gewoon lekker 'thuis' te blijven. Ook goed. Maar halverwege de middag vroeg ik Ellen of ze nu al boerenkoolzaad had gekocht. Boerenkool kennen ze in Zwitserland niet en daarom wil Ellen het nu maar zelf gaan verbouwen ;-). Nee, ze had nog geen zaad gekocht en ze vond het een prima idee om samen naar de Boerenbond te gaan. We reden naar Oud-Alblas en deden daar wat inkopen. Toen we terugkwamen, zaten er nog maar twee kinderen in huis. De rest was naar Dordrecht om de Dom te beklimmen, vertelden ze. Oké. Dan wisten Ellen en ik nog wel een leuk uitstapje voor samen: de Kringloopwinkel in Dordrecht. Hoe gezellig om daar fijn rond te struinen! Ellen ging vooral los in de boekenhoek. En ja, daar deed ik zelf ook drie leuk vondsten. Daarnaast vond ik nog een joekel van een zeef. Echt één van horecaformaat en daarmee prima geschikt voor ons bovenmaatse huishouden.



En ja, voor 0,75 hoef je dan ook niet moeilijk te doen. En passant vond ik een handmixer. En echte HANDmixer, dus zonder stroomdraad. Ik had er eerder één gehad, maar die was kapot gegaan. Zo'n mixertje is super handig om kleine hoeveelheden even snel mee te mixen. Kosten: 75 cent.



Daar word je toch echt vrolijk van. Na de Kringloop liepen we nog even de Aldi binnen, want de ijsjesvoorraad moest worden aangevuld. We kwamen overigens wel met meer dan alleen ijs weer buiten. Het liep inmiddels al tegen het einde van de middag en het werd hoogtijd om thuis de keuken eens in te duiken. De torenbeklimmers waren van een koude kermis thuisgekomen, want ze kwamen daar te laat aan en mochten er niet meer op. Geen nood, ze hadden zich prima vermaakt in de Dordtse binnenstad! Terwijl iedereen gezellig zijn of haar ding zat te doen, vermaakte ik me achter het aanrecht. Mijn vader had vanwege onze Zwitserse gasten getrakteerd op biefstukjes. En die moesten natuurlijk een passende omlijsting krijgen. Het voorgerecht was tomatensoep van verse tomaten. Lekker met balletjes en op de borden geserveerd met een dot room. Deze soep staat echt met stip bovenaan in ons gezin. Na de soep kwam de biefstuk met gekookte aardappels, witlof met ham uit de oven, worteltjes (uit de weck), tutti frutti en verse appelmoes. Als nagerecht was er roomijs, stroopwafelijs en chocoladesaus, alles bij de Aldi vandaan. We tafelden gezellig en de avond werd verder gevuld met koffie/thee drinken en kaarten maken (door de meisjes). Zo nu en dan vertrok een vermoeid mens naar bed/matras/luchtbed. Willem, Hans en vriend Jaap zaten nog achter de computer en Dirk en Marco hadden meer en minder diepzinnige gesprekken. Voor mij een prima moment om de strijkmand leeg te werken. Even na twaalven had iedereen z'n slaapplekje wel gevonden.

Vanmorgen was ik al bijtijds weer op. M'n eerste werk: twee wasmachines aanzetten. M'n tweede werk: de strijkwas van gisteren opvouwen. Ik wil echt heel graag zaterdagavond de was en strijk helemaal bij hebben, zodat ik volgende week (de eerste schoolweek voor de basisschoolkinderen) niet met een achterstand begin. Stug doorgaan dus.

Om half 9 werd de ontbijtbel geluid. Ik had afbakcroissantjes gebakken en eieren gekookt. Verder gewoon brood, verse thee en lekker broodbeled. Iedereen moest z'n best doen om een flink dammetje aan te leggen, zodat we het tussen de middag met een tussendoortje zouden kunnen doen.

Na het ontbijt pakten onze gasten hun spulletjes weer in hun auto en wij maakten ons klaar voor vertrek. We gingen met z'n allen naar Dordrecht, want gisteren had Svenja een mooie gitaar gezien, die ze heel graag wilde kopen. Ze wilde echter eerst het oordeel van haar moeder nog en dus togen we naar de muziekhandel. Dat was meteen feest daar in die winkel :-). Ik geloof, dat we met z'n dertienen waren! De mevrouw achter de toonbank vond het wel leuk en bood ons spontaan familiekorting aan op onze aankopen. Svenja kocht haar gitaar, nadat Ellen hem had uitgeprobeerd. En Trijnie en Maaike kochten bladmuziek voor hun dwarsfluit en blokfluit.

Na de muzikale aankopen liepen we naar V&D voor schoolaankopen: kaftpapier, passers, geodriehoeken, schriften, pennen, noem maar op. Oh, wat is dat leuk! Je zou zo zelf weer willen beginnen aan zo'n nieuw, maagdelijk schooljaar!

In toeristentempo (kijken hier, kijken daar) liepen we naar de Domtoren om een nieuwe klimpoging te ondernemen. En ja, toren en kerk stonden bij wijze van spreken wagenwijd open en we klommen welgemoed 275 treden omhoog om te genieten van het mooie uitzicht. Na de torenbeklimming keken we ook nog een poosje rond in de kerk. Eigenlijk veel te kort (we willen het nog eens op ons gemakje overdoen!), maar het werd tijd dat Ellen, Marco en Svenja naar hun vakantie-adres teruggingen om daar voor de poezen te zorgen. Bwèh, nu moesten we dan toch echt weer afscheid nemen voor lange(re) tijd. Onze vrienden gaan weer terug naar Zwitserland. Bye, bye! Goede reis!