maandag 10 oktober 2011

Koken zonder pakjes en zakjes

Al jarenlang kook ik zonder pakjes en zakjes. In eerste instantie was dat om geld te besparen. Neem nu zo'n pakje nasi- of macaronimix. Als je dat goed bestudeert, zie je dat het voor het grootste deel zout is, wat erin zit. Daarnaast zitten er wat kruiden, specerijen en gedroogde groenten in. Als je de inhoud van zo'n zakje omrekent naar een kiloprijs ben je al snel zo'n 13,00 euro per kilo kwijt! Je betaalt dus DERTIEN euro per kilo voor ZOUT! Je reinste oplichterij, als je het mij vraagt.
Later bedacht ik, dat ik ook een stuk milieuvriendelijker bezig was, door die zakjes en pakjes te vermijden. Er zit immers een meer dan royale verpakking om.
Nog weer later ontdekten we, dat Willem niet tegen smaakversterker (E621) kan en die bleek juist ook in heel veel kant-en-klaar spullen te zitten: in de genoemde pakjes en zakjes (kruiden, jus, sauzen etc), in vleeswaren, in chips, in soepen uit blik, in cup-a-soup,salades enzovoorts enzovoorts. Ik hoefde mijn eetpatroon niet zoveel te veranderen, want genoemde producten gebruikten we toch al niet veel. Alleen vleeswaren moest ik gaan vervangen.

Als mensen hier lezen dat ik zonder pakjes of zakjes kook, krijg ik vaak de vraag naar recepten. Hoe maak je dan macaroni, of soep? Dat is niet zo heel moeilijk hoor. Ik heb gewoon een flinke voorraad aan kruiden en daarmee experimenteer ik wat af. In het begin keek ik gewoon in de winkel welke kruiden er op de ingrediëntenlijstjes van de pakjes en zakjes stonden en dat probeerde ik thuis na te bootsen. Nu werk ik meer op gevoel. En dat is nu juist zo lastig als mensen precíes willen weten hoe ik het doe.

Gelukkig is er iemand die een heel toegankelijk boekje schreef, vol met fijne recepten. Dinneke van den Dikkenberg schreef het boekje: Bewust koken zonder e-nummers. Dinneke vertelt in dit boekje eerst iets over de meest beruchte e-nummers. En ja, daar word je echt niet vrolijk van! Daarna vertelt ze iets over haar persoonlijke zoektocht naar e-nummervrij koken. En uiteindelijk publiceert ze 60 van haar succesrecepten. Deze recepten bevatten stuk voor stuk eerlijke basis-ingrediënten en daarmee zijn ze, naast gezond, vaak ook eenvoudig en voordelig. Het past helemaal bij mijn kookstijl.
Eerlijk is eerlijk: sommige recepten vind ik een beetje gezocht. Als er eerst een recept gegeven wordt voor gebraden gehakt in plakjes op brood is het een beetje dubbelop om een paar bladzijden verderop eenzelfde recept te vinden met kipfilet voor op brood en nog één met rollade voor op brood. Dat had best wat creatiever gekund, bijvoorbeeld met een recept voor humus of lemoncurd of iets dergelijks. Ook griezelde ik van het recept voor pindasaus dat enkel bestaat uit pindakaas verdund met water. Dat zou ik hier niet op tafel hoeven zetten. Maar dit minpuntje wordt helemaal goed gemaakt met heel veel leuke en handige recepten zoals: hoe maak ik zelf bladerdeeg, een kwarktaart (zonder mix uit een pak natuurlijk!), loempia's, champignonsoep etc. etc. Het boekje zit in een handig ringbandje, wat voor een kookboek echt ideaal is. Dat blijft tenminste mooi open liggen :-).
Omdat er ook recepten in staan die (met toestemming) van mij zijn overgenomen mag ik dit boekje via mijn blog verkopen. De prijs van het boekje is slechts 9,95 en daarmee nodigt het echt uit om ermee aan de slag te gaan!




Om er een echte boekaanbieding van te maken, heb ik ook nog een stapeltje van mijn eigen boek "Dat doen we zelf wel" ingekocht. De prijs is 12,90. Je krijgt hiervoor een gesigneerd exemplaar.





En tenslotte kocht ik een partijtje boeken in van besparingsdeskundige Marieke Henselmans:


Het is nu belangrijker dan ooit om te weten waar je financieel staat. Is je inkomen optimaal? Betaal je onnodig veel rente? Kun je dingen voordeliger aanpakken?
In Crisis-checklist zet Marieke Henselmans de zaken op een rijtje, zonder opgeheven vingertje, op haar gebruikelijke heldere en humoristische manier.

Dit boekje is in de aanbieding van 9,95 voor maar 5 euro.

En:


In Wat nou lenen? Sparen! slaat Marieke Henselmans de jonge lezer met de cijfers om de oren. Rood staan en flitslenen zijn dure vormen van lenen die niet nodig zijn. Met tips en tests, recepten voor lekker en goedkoop eten, en handige websites. Ideaal als cadeau voor studenten en jongeren die op zichzelf gaan wonen.

Ook dit boek is in de aanbieding van 9,95 voor slechts 5 euro.


En (bijna vergeten!) iets voor deze tijd van het jaar:



In dit boek vertelt Henselmans overtuigend en inspirerend hoe besparen feestelijk kan zijn, en dan vooral in de dure maanden. Over Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw tot en met Valentijn. Ze laat zien dat de feestelijkheid vooral zit in sfeer, creativiteit en eigenwijsheid.

Ook dit boek van 9,95 voor slechts 5,00 euro.


Hoe kan je bestellen?
Heel eenvoudig ;-). Je mailt je bestelling door naar eenvoudigleven@gmail.com. Geef duidelijk aan om welk boek het gaat en om hoeveel exemplaren. Vermeld je naam, adres, postcode en woonplaats. Ik stuur je bestelling dan zo spoedig mogelijk toe. Ik doe er een faktuur bij. De verzendkosten bedragen in Nederland 1,95 per bestelling. Voor bestellingen naar het buitenland bereken ik de gewone tnt-posttarieven.

Bewust koken zonder e-nummers. Dinneke van den Dikkenberg. 9,95.
Dat doen we zelf wel! Teunie Luijk. 12,90
Crisis-checklist. Marieke Henselmans. 5,00
Wat nou lenen? Sparen! Marieke Henselmans. 5,00
Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak? Marieke Henselmans. 5,00


Alvast veel lees- en kook(!)plezier.