donderdag 22 december 2011

Een beetje gniffelen en uiensoep

Ik moet toch een beetje gniffelen hoor :-). Ik keek net even naar de statistieken en drie keer raden welke foto van het vorige logje extreem vaak bekeken is. Juist, die van de troep in de achterkamer! Er zijn dus heel veel mensen erg nieuwsgierig naar m'n troep, zeg maar :-))). En ja, die uiensoep. Gisteren heb ik er het kooknat van de uien speciaal voor bewaard. En ook de uienstukjes van het uithollen van de uien. Dit werd de basis voor de uiensoep die ik vandaag maakte. Ik deed het zo: ik pelde 3 flinke uien, sneed ze doormidden en vervolgens in halve ringen. Ik bakte de ringen in een beetje slaolie tot ze glazig waren. Daarna strooide ik er zo ongeveer 3 flinke lepels bloem over en bakte alles nog even zachtjes. Daarna roerde ik er de pan vol uienkooknat scheut voor scheut door. Ik bleef flink roeren, zodat er geen klontjes ontstonden. Ik deed er zout bij en bracht alles tot tegen het kookpunt. Intussen sneed ik de uienrestjes van gisteren wat fijner en draaide soepballetjes van een restje gekruid gehakt, wat gisteren na het vullen van de uien was overgebleven. Ik deed de uienrestjes en balletjes in de bijna kokende soep en liet alles garen. Nu is de soep klaar. Deze soep is heerlijk met bijvoorbeeld kaasbrood, of met een lepel room erdoor geroerd. Ik vind soep altijd ideaal voor tussen de middag om er oud(er) brood in te dopen. Vooral lekker met een likje roomboter erop ;-). Maar deze soep is ook erg lekker voor altijd hongerige pubers als ze uit school komen, of vlak voordat ze naar bed gaan. Heel wat beter dan vette koeken of zakken chips.