dinsdag 22 mei 2012

Crisis?

Het woordje ´crisis´ valt hier regelmatig. Zo vroeg Willem vanavond om de roosvicee voor in z´n schaaltje vla met yoghurt. ¨Roosvicee? Nee hoor, dát doen we niet! ´t Is crisis!¨ kreeg hij ten antwoord. Het was maar een grapje hoor, want dat scheutje roosvicee kan er hier heus nog wel vanaf. Vervolgens ontstond er een discussie. Leven we in een tijd van crisis? Of valt het allemaal best wel mee?

Eerlijk gezegd vind ik ´crisis´ een zwaar woord. Ik heb daar andere beelden bij dan datgene wat ik om me heen zie. Ik heb het dan gewoon over wat ik IN HET ALGEMEEN om me heen zie en lees en hoor. Niet om de schrijnende gevallen die er altijd zijn, crisis of niet, maar die er nu wellicht meer zijn dan anders.
Bij crisis denk ik aan mensen (niet een paar, maar hele straten, zeg maar ´bijna iedereen´) die nauwelijks genoeg geld hebben voor hun basisbehoeften. Die geen geld hebben voor een warme maaltijd. Die geen geld hebben voor kleding of een warme douche. Voor een stukje zeep of een presentje voor een jarige vriendin. Die nog met warme winterlaarzen lopen omdat ze geen geld hebben voor sandalen. Zoiets.

Maar crisis is voor mij niet, dat er 400.000 mensen besluiten dit jaar niet op vakantie te gaan.
En crisis is voor mij ook niet als ik een paginagrote advertentie zie van een heel gewone supermarkt (Bas v.d. Heijden), die adverteert met de kop ¨Volop voordeel¨. En wat is er dan zo voordelig? Nou niet het brood of de pindakaas of de leverworst. Nee, het gaat om werkelijk geen enkel basisartikel!! Het gaat om rijk opgemaakte salades, gerookte zalmfilet, blikjes bier en verse fruitsalade. Als daar zo heel groot mee geadverteerd wordt zal er nog markt genoeg zijn voor dit soort producten.

Ik vraag me af, als ik al het sombere economische nieuws zie en hoor, wanneer we hier in Nederland nu werkelijk eens de tering naar de nering gaan zetten en terug gaan naar de basis.....

¨