dinsdag 8 mei 2012

Kachelhout

Zaterdag was het hier kachelhoutdag. Vorig jaar tipte een bloglezeres ons, dat haar buurman 9 grote bomen ging rooien. Daar hadden we wel oren naar. J. vroeg haar buurman of wij het hout mochten hebben en ja, dat was goed. 
Op de dag dat de bomen werden gerooid zijn Willem en Wim er heen gegaan om te helpen. Daarna werden de bomen met een vrachtwagen naar Nieuw-Lekkerland gebracht, waar ze een poos op de zorgboerderij waar Leendert naar toe ging lagen. Toen ze daar een beetje in de weg gingen liggen, zijn ze per vrachtwagen naar een boerderij in Alblasserdam gebracht. Deze winter hebben we er al wat van gestookt. Onze houthokken zijn nu leeg en het is hoogtijd dat die weer vol komen te liggen voor de aankomende winter. Werk aan de winkel dus!
Gelukkig had Willem hulp van Wim. En later hebben ook Koos en zijn vrienden nog een poosje geholpen. We hebben een kettingzaag met een zaagblad van 90 centimeter. Maar die heb je ook wel nodig voor het zagen van zulke reuzen! Voor het kloven hebben de mannen gebruik gemaakt van de wig, die we van mijn vriendin voor ons 25-jarig huwelijk kregen. Zo´n wig of keg werkt fantastisch. Samen met een grote en een kleine bijl, de wig en een kleine kettingzaag hebben de mannen aardig wat van die grote moten klein gekregen. Ik schat dat er toch wel twee kuub hout in de aanhangwagen ligt. Morgen hoop ik met hulp van de jongens het hout netjes in het houthok te stapelen. Het beginnetje is er.