vrijdag 11 mei 2012

Vrolijk besparen!

Een week of twee geleden kreeg ik het nieuwste boek van Marieke Henselmans toegestuurd: Vrolijk besparen! En vrolijk word je zéker, als je het boek bekijkt. Ik heb nog nooit zo´n vrolijk consuminderboek gezien. Kleurrijke plaatjes, prachtige foto´s, toppie!

Vorig jaar ben ik naar een lezing van Marieke geweest, die ook de titel ´Vrolijk besparen´ had. En ja, als je het boek gaat lezen, is het net alsof Marieke tegenover je zit. Je hóórt haar praten. Leuk is dat.

Marieke schrijft altijd vanuit haar eigen ervaringen. Dat maakt dat wat ze schrijft heel praktisch is. Ik ben daar dol op. Lekker nuchter en met een flinke dosis humor. Zo wordt besparen niet zielig of muf, maar vrolijk en sportief.

Op het eerste gezicht lijkt het of Marieke in dit boek niet zoveel nieuws te melden heeft. Logisch ook, als je al zólang over een onderwerp schrijft. Toch vind ik het een echt nieuw boek. Ik krijg er hetzelfde gevoel bij als destijds (een jaar of 15 geleden??), toen haar beroemde boek ¨Consuminderen met kinderen¨ uitkwam. Ook dat was zo´n heel compleet boek wat, denk ik, voor veel mensen echt een handboek is (geweest).

Dit is Mariekes nieuwe handboek. Alle informatie is heerlijk up to date. De enige verouderde informatie die ik tegenkwam is die over de bestrijding van hoofdluis. Marieke noemt dat ´luizenmanagement' :-). Zij schrijft daar: Verschoon alle bedden en was de lakens voor één keer op 90 graden. Was de kinderkleren en de jassen. Knuffels in een plastic zak in de diepvries. Dit is volgens het rivm verouderde informatie.

Voor iedereen die pas begint met consuminderen vind ik dit boek een must have. Voor de doorgewinterde consuminderaar zal er niet zoveel nieuws in staan, maar is het nog altijd heerlijke motivatie-lectuur. De informatie is praktisch verwerkt door de tips per ruimte van het huis te beschrijven: keukentips, zoldertips, werkkamertips enzovoorts. Alles komt aan bod. Ook is het erg leuk om te lezen hoe Mariekes inmiddels grote kinderen hun consuminderopvoeding hebben ervaren.


Je kunt dit boek bestellen op www.bespaarboeken.nl. Als je bij opmerkingen ´korting Teunie´ intikt, krijg je
 2,50 korting.