maandag 12 november 2012

Anders

Vandaag liep de dag 180 graden anders dan ik in mijn hoofd had! Ik had vanmorgen vroeg mijn stille tijd gehouden en was aan de slag gegaan. Ik had grofweg een planning voor deze week gemaakt. Daar stond in elk geval de tuin prominent op. Maar ik was nog geen uur bezig of ik voelde me ineens een portie beroerd! Nee, hè! Het was mijn beurt voor buikloop :-(. Ik heb nog wel voor het ontbijt gezorgd, maar was al aardig knorrig, geloof ik ;-). Ik kleedde Henk aan en legde kleding neer voor Maria en Jan, maar toen was  het gedaan met mijn energie. Ik vroeg Willem of hij Henk op school wilde brengen en kroop in bed. De hele morgen was ik slapend, dromend en zwetend aan het ziek zijn. Tegen twaalven heb ik me aangekleed en me op m´n fiets gehesen om Henk uit school te gaan halen. En o, wat had ik het koud! Thuis gekomen heb ik de houtkachel roodgloeiend gestookt en daarna heb ik voor ons vieren warme chocolademelk gemaakt. Na het eten moesten de kinderen weer naar school, maar ik zag het niet zitten om weer op de fiets te gaan. Ik heb de auto maar genomen. En zodra ik thuis was ben ik snel weer in bed gekropen tot kwart over drie. Toen was het weer tijd om Henk op te halen. Nogmaals nam ik daarvoor de auto. Ik voelde me inmiddels gelukkig alweer wat opknappen. Wel was ik steeds ijskoud. Daarom maakte ik lekker thee klaar en dronk met Maria gezellig thee bij de alweer roodgestookte kachel. Samen met Maria maakte ik een plan van aanpak. Maria en Hans zouden samen de kamer opruimen en stofzuigen. Intussen begon ik vast aan de vaat. Maria hielp nog een poosje met afdrogen. Daarna ben ik op mijn gemakje gaan eten koken. En daarmee moest ik het vandaag maar gewoon doen en verder niet nadenken over die kubieke meter was die er ligt enzo ;-).
Ik installeerde me met een teil aardappels op de bank. Er stond hutspot op het menu. Ik schilde een kilo of vier aardappels, sneed ze in stukken en zette ze in een grote pan op de kachel. Intussen schilde ik zes winterpenen (voederpenen voor maar 30 cent per kilo) en sneed ook die in stukjes. Ik deed ze bovenop de aardappels. Daarna maakte ik ook nog acht grote uien schoon en snipperde die grof. Ze gingen als laatste in de pan. Terwijl die grote pan op de kachel langzaam aan de kook kwam rulde ik gewoon op m´n gasstel een kilo kip/kalkoengehakt. De gare hutspotingrediënten goot ik af en stampte die met de stamper en daarna roerde ik het rul gebakken gehakt erdoor. Op verzoek van Maaike kookte ik griesmeelpap voor het toetje. Ik maakte die extra lekker door er fijngeknipte gedroogde abrikozen en een snuf kaneel aan toe te voegen. We hebben er met z´n elven lekker van gegeten en er is nog wel voor twee personen over. Dat heb ik in een tupperwareschaal gedaan en dat wordt van de week nog wel een keer opgebakken.
Ik ben blij dat ik in elk geval heb kunnen koken. Brood bakken was vandaag niet nodig, want ik had nog voldoende in de vriezer. Ik hoop morgen het werk wel tegen te komen. ´k Ben echt niet bang dat het weggelopen is ;-).
Vanavond heb ik met Maria en Jan gezellig een spelletje aan tafel gedaan en na de koffie heb ik m´n haakwerk maar ter hand genomen. Raar hoor, zo´n maandag die totaal anders dan gepland verloopt!