dinsdag 6 november 2012

Creativiteit in de keuken

Ook vandaag werd er weer wat creativiteit in de keuken van me gevraagd. Iets wat ik zaterdag meebracht en wat nodig op moest waren een stuk of 12 kaki´s. Ik ben de enige die graag kaki´s eet en dat schiet niet op als je 12 joekels hebt liggen die snel op moeten. Daarom had ik gisteren al gegoogled op ´kaki´ en ´recept´. Mijn oog viel op kalkoenfilet met kaki-curryroom. Het was het perfecte recept, want ik had voor gisteren al een groot stuk kalkoenfilet uit de vriezer gelegd en dat kon gemakkelijk in tweeën. Gisteren aten we 750 gram en vandaag 850 gram en zo kwam die grote filet netjes op. De ingrediënten voor de kaki-curryroom zijn allemaal eenvoudige producten, die ik allemaal op voorraad heb. Yes! Wat wil je nog meer? Eenvoudig, goedkoop en (zo leek mij) lekker! Ik heb het recept verdubbeld en er een komkommersla van drie komkommers bij gemaakt. Ik kookte er rijst bij en voor Hans, die geen rijst lust, had ik gisteren drie aardappels apart gehouden. Die hoefde ik alleen maar even op te warmen. Voor het toetje kookte ik custardvla. We hebben heerlijk gegeten en iedereen bleek op deze manier kaki´s te lusten :-).
Er liggen nu nog vier kaki´s. Als ik ze niet zo uit het vuistje eet, maak ik er ijs van, zoals ik dat gisteren van mango´s maakte. Dat viel erg in de smaak. Normaal maak ik bijna altijd ijs op basis van room en melk. Maar zo´n fruitige sorbet is eigenlijk veel lekkerder.

Het was vandaag wel een beetje een lummelige dag. Henk had vannacht overgegeven en moest ook vandaag nog verschillende keren spugen. Hopelijk is het niet een virus dat de ronde gaat doen en één voor één iemand treft.

Vanmiddag moest ik op de valreep met Hans naar de winkel voor nieuwe schoenen. Hij heeft maar één paar schoenen en daar zat nu zo´n groot gat in, dat het echt niet langer kon. Jammer dat dat gat niet net een paar weekjes later kwam, want dan zit je middenin de uitverkoop. Hans zou pas om 17.00 thuiskomen van school en ik wilde met hem naar de Nelson in Papendrecht. Daar slaag ik de laatste tijd erg goed voor de grote kinderen. Behalve dure merkschoenen hebben ze daar ook prima eigenmerkschoenen tegen een redelijke prijs. Ik had het eten al helemaal klaar op het bakken van de kalkoenfiletjes na, toen Hans om 17.05 binnenkwam. In één run renden we naar de auto en zo snel als in de spitstijd mogelijk was reden we naar Papendrecht. Daar renden we naar de winkel en hijg, hijg, we waren op tijd: om 17.25 (en de winkel sluit om 17.30). We slaagden heel snel en helemaal naar onze zin. Hans heeft prachtige schoenen en ik kon me vinden in de uitgave. Nu maar hopen, dat hij er de hele winter veel plezier van zal hebben, want het was evengoed een rib uit m´n lijf.

Om 17.55 parkeerde ik de auto weer voor ons huis. Volgens mij is hier het gezinsrecord schoenen kopen wel mee gesneuveld :-).

Morgen is het Dankdag voor Gewas en Arbeid. We gaan dan naar de kerk. En geheel volgens onze familietraditie eten we na kerktijd spek met peren. Dat is een oud Hoekse Waards gerecht. De hele dag heeft hier heel zachtjes een pan met spek en peren staan trekken. De peren, die in dit gerecht ongeschild gestoofd worden, zijn nu prachtig rood en het vlees is helemaal gaar. Mmm. Ik verheug me er al op ;-).