woensdag 21 november 2012

Druk en gezellig, zeker?

Als iemand hoort dat je 10 kinderen hebt, is één van de standaard reacties: ¨Zo zeg! Druk zeker? Maar wel gezellig!¨
En ja, vaak is het druk. Maar niet altijd.
Vaak is het gezellig. Maar niet altijd.
En af en toe is het én druk, én gezellig. Zo was het gisterenavond na de koffie. Dat ziet er dan zo uit:Willem zit met Leendert aan tafel om hem iets van Natuurkunde uit te leggen. Iets van opwaartse druk en gewicht en massa en weet ik al niet wat nog meer. Niet aan mij besteed! Maar die mannen vinden het zowaar nog leuk ook.

Naast hen zit Dirk met Trijnie. Hij legt haar iets van rekenen uit. Van inkoop en verkoop, van bruto en netto, van procenten en winst. Leuk! Trijnie heeft er vanavond een toets van. Eén van de laatste toetsen van haar MBO-opleiding. Rekenen  vindt Trijnie lastig. Maar Dirk is een geduldige meester.

Tegenover hen zit Koos. Hij zit aan zijn huiswerk en probeert zich te concentreren tegenover de cijfertjes en getalletjes van de overkant.

Op de bank zit Hans met een vriendje. Vriend is gekomen omdat ze samen iets voor Nederlands moeten doen. Maar ze zitten de koffiepauze nog even te rekken en spelen een spel op Hans z´n Ipad. Jan kijkt geïnteresseerd toe.Maaike heeft zich met haar huiswerk bij de salontafel geïnstalleerd. Ook een manier.Maria heeft het beter bekeken. Zij is klaar met haar huiswerk. Tijd voor een spelletje! Ze kiest voor Scrabble. Jan heeft geen zin om mee te doen. Maaike wel, maar die moet aan haar huiswerk. Prima. Dan spelen Maria en ik het spel samen.
Het is leuk om met Maria een spel te doen. Ze is bloedfanatiek. Terwijl ze steeds woorden met de meeste waarde probeerde te bedenken kon ik mooi nog wat aan m´n haakwerk doen. Heb je kans dat dat ooit nog eens afkomt.

Zoals gezegd: ´t was druk en gezellig. Die drukte hield aan, maar nam wel geleidelijk af. Steeds trok er één bedwaarts of naar boven. Totdat het 23.00 uur was: Willem&Teunie-time. We nemen dan lekker nog een uurtje voor samen, om wat te computeren, lezen, praten, hangen, werken. Net waar we zin in hebben. Rond twaalven duiken we in de koets. En dan begint tussen kwart over 5 en half 6 het hele spul weer van voren af aan :-).

´t Was gisteren trouwens wel érg druk. Maar Willem vond daar vanmorgen vroeg de verklaring al voor:

KNMI waarschuwt voor zware windstoten

DE BILT - In de avondspits moeten automobilisten in de kustprovincies rekening houden met veel wind.

Foto:  ANP
Het KNMI waarschuwt woensdagochtend dat er aan het einde van de middag en het begin van de avond windstoten tot 100 kilometer per uur kunnen voorkomen.
Vandaar dat het instituut code geel heeft afgegeven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.