donderdag 20 december 2012

Advertorial

Ik heb nog een paar beloftes liggen en één daarvan is het schrijven van een advertorial voor onze nieuwe adverteerder www.astevia.nl. Al eerder schreef ik erover, dat ik wilde stoppen en/of minderen met ons suikergebruik. Ik schreef toen:

Bij tijden letten wij hier erg op ons suikergebruik. Maar andere tijden sluipt het suikergebruik er stiekem weer in. Vorige week is bij mij de knop weer omgegaan. Ik ben alle (verborgen) suiker, suikervervangers en die vreselijke fructose-glucosesiroop zó zat. Behalve dat je er kanker, obesitas en allerlei andere vreselijke ziektes door kunt krijgen, las ik dat suiker (en niet vet, zoals jaren is gedacht) de grote veroorzaker is van hart- en vaatziekten. Weg met die zooi dus!
In één van mijn lievelingsboeken, ¨Leven van het land¨, vertelt John Seymour hoe ze bijna nooit gewone, witte suiker gebruikten, maar altijd honing. Het lijkt me heerlijk om honing van eigen bijen te hebben en ook te weten hoe je die in allerlei gerechten gebruiken kunt. Zomaar in een recept witte suiker vervangen door eenzelfde hoeveelheid honing gaat namelijk niet. En als je zelf geen bijen hebt en je wilt goede honing gebruiken, dan ben je een kapitaal kwijt.
Gelukkig is er tegenwoordig Stevia en is dat sinds een poosje van de lijst van verboden levensmiddelen afgehaald in Nederland. Stevia is een geheel natuurlijke zoetstof, afkomstig van de Steviaplant (ook wel Honingkruid) genoemd. Als je precies wilt weten wat het is en waarom het zo lang verboden was kun je dat op internet nalezen.
Nu de Nederlandse markt opengegaan is zie je direct heel veel kaf onder het koren. Er worden allerlei producten aangeboden waar ´Stevia´ op staat, maar waar, als je het gaat bestuderen, maar een kleine hoeveelheid Stevia in zit. De rest van het product bestaat dan vaak alsnog uit troep :-(. Deze producten liggen gewoon overal in de supermarkt en zijn niet al te duur. Echte Stevia is behoorlijk prijzig en producten van (bijna) alleen Stevia zijn dat daarom ook. Ik heb gekeken waar ik online goede Stevia kan kopen.


Inmiddels ben ik een stuk gevorderd in mijn strijd tegen ons suikerverbruik. Ik heb mezelf voorzien van een goede voorraad a-kwaliteit Stevia van onze adverteerder www.astevia.nl en ben hard gaan experimenteren.
Ik moet zeggen, dat het gebruik van Stevia best even wennen is. Vooral bakken met Stevia is in het begin erg lastig. Dat komt, omdat het een supergeconcentreerd goedje is, waarvan je dus maar heel weinig nodig hebt. Zomaar de suikerhoeveelheid in een recept vervangen door een klein schepje poeder of enkele druppels vloeibare Stevia werkt niet. Het volume van je baksels klopt dan niet meer. Gelukkig ontdekken steeds meer mensen het gezonde Stevia en vind je meer en meer goede recepten. Zelf ben ik erg geholpen met een site als www.voedzo.nl Bij Voedzo kun je behalve recepten vinden zelfs een soort online cursus volgen om in 40 dagen van je suikerverslaving af te komen. Juist per 2 januari start er weer een nieuwe ronde om in 40 dagen suikervrij te geraken. Een mooi moment dus om er nú voor te zorgen dat je een goede voorraad ´gezonde suiker´, Stevia, in huis hebt, zodat je straks volop kunt gaan experimenteren.

Wij maken hier ook veel gebruik van de vloeibare Stevia met een smaakje. Deze Stevia gebruiken we als limonadesiroop. Je doet 1 of 2 druppeltjes in een glas, vult dat aan met water en klaar ben je. Deze vloeibare Stevia gebruik ik trouwens ook om toetjes mee te maken. Ik maak dan gewone maizenapap door 1 liter melk aan de kook te brengen en daar een papje van 80 gram maizena met een paar lepels melk door te roeren. Het smaakje breng ik er dan aan door een stuk of 8 druppels vloeibare Stevia met een smaakje eraan toe te voegen. Zo maak ik met Stevia met citroensmaak bijvoorbeeld citroenpap. 

Behalve aan de hoeveelheid, moet je ook wel wennen aan het anijssmaakje van Stevia. Sommige mensen vinden Stevia een beetje naar drop smaken.

Deze maand is het extra leuk om kennis te maken met onze adverteerder Astevia.nl, want er is een kortingsaktie! Vul bij uw bestelling in het kadertje ´actie of kortingsbon´ het woord Eenvoudig in en ontvang 5% korting. Je bent er dan helemaal klaar voor om in het nieuwe jaar minder suiker te gaan gebruiken, of misschien zelfs suikervrij te geraken! O ja, en voor de mensen met voornemens tot lijnen: Stevia bevat geen calorieën en is dus perfect voor de lijn :-)