donderdag 27 december 2012

Rust

We genieten hier intens van een rustige vakantie. Ook de kerstdagen zijn vooral heerlijk rustig geweest. We komen er allemaal lekker van bij!
Op Eerste Kerstdag zijn we ´s morgens en ´s avonds naar de kerk geweest. ´s Middags hadden we mijn schoonmama, Trijnie´s vriend en een vriendin van Maaike te gast. We hebben heerlijk met elkaar gegeten. Ik had geen ingewikkelde, bijzondere gerechten klaargemaakt. Het was alleen allemaal wat uitgebreider. Eerst was er heldere tomatensoep. Daarna hadden we kip uit de oven, witlofrolletjes met ham uit de oven, spruitjes, stoofpeertjes, tutti frutti, appelcompôte, champignonsaus (zelfgemaakt van verse champignons) en gekookte aardappels. Het dessert was een grote custardpudding met slagroom en vers fruit. En voor de gelegenheid had ik de tafel feestelijk gedekt, met een mooi tafellaken en het ´zondagse´ servies.

Op Tweede Kerstdag zijn we ´s morgens ook weer naar de kerk geweest. Na de dienst dronken we koffie en dook ik de keuken in om de restjes op te warmen. Er was een flinke hoeveelheid aardappels over, die ik in schijfjes sneed en bakte in de roomboter. Er was nog een hele kip die ik in de oven opwarmde. Daarnaast bakte ik twee kipfiletjes en ik had een halve hertenrollade, die ik vorige week van mijn vader had gekregen. De restanten van de groenten en de saus werden opgewarmd en zo zaten we weer lekker te smikkelen.
We waren maar met z´n achten, want we hadden geen gasten en drie kinderen waren naar vrienden/vriendinnen.
Na het eten werden we bij mijn ouders op de koffie verwacht, waar iedereen volgens de traditie een boek kreeg.
Onze groep slankte nog wat verder af: drie kinderen gingen terug naar huis en Willem en ik reden met de drie  overgebleven kinderen naar m´n zwager en schoonzus, waar vrijdag een lief meisje was geboren.
Tegen zessen waren we weer thuis. Ik smeerde een stapel boterhammen en we aten lekker gemakkelijk aan de salontafel.

Alle dagen ben ik gewoon vroeg opgestaan, om, voordat iedereen uit bed kwam, de was te doen. Dat is me prima bevallen. Het is altijd zo´n kater als je na de feestdagen tegen enorme wasmanden en uitpuilende strijkmanden aanhikt. Nu ben ik gewoon lekker bij. Alleen vandaag heb ik uitgeslapen, want toen ik gisterenavond naar bed ging, voelde ik dat de was die ophing nog lang niet droog was. Die moet ik dus vandaag in de loop van de dag maar doen.
Vanmiddag gaan we Koos naar de logeeropvang in Elspeet brengen. Hij blijft daar tot DV maandagochtend. En vanavond gaan we met Hans uit wokken. Ieder kind boven de twaalf jaar mag hier één keer per jaar een uitstapje bedenken en dat doen Willem en ik dan samen met dat ene kind. Hans had dit jaar zijn uitstapje nog niet gehad en dus gaan we dat op de valreep nog doen. Gezellig hoor.
Voor de thuisblijvers maak ik een stamppot zuurkool met rookworst.
Ook moet er vandaag nog brood gebakken worden. Mijn planning is dus alweer klaar :-). Nu eerst de kachel opporren en eens een bakkie koffie gaan zetten voor alle langslapers hier ;-).