maandag 7 januari 2013

Lekker gewoon

Had ik gisterenavond nog helemáál geen zin in vandaag (ik was de vakantie nog lang niet zat ;-)), toen vanmorgen de laatste 3 koters rond 9 uur naar school vertrokken, vond ik het heerlijk! Heerlijk dat het weer ´lekker gewoon´ was. Wat zit een mens toch raar in elkaar. Dit mens dan toch.

Ik was al om kwart over 4 opgestaan om deze eerste gewone werkdag van het nieuwe jaar gepast in te luiden. Na mijn stille tijd sprong ik achter de strijkplank om de was van zaterdag te strijken. Intussen liet ik mijn gedachten gaan over hoe ik mijn werk vandaag verder wilde indelen.

Om 6 uur was de strijk klaar en was het tijd om Leendert wakker te maken. En in rap tempo volgde de rest. Om kwart voor 7 schoven we met 10 man aan de ontbijttafel. Leendert was toen al vertrokken. Lekker hoor, om weer ´officieel´ te ontbijten en niet zomaar hap snap en ieder voor zich wat te snaaien. Het ´gewone´ voelde vanaf dat moment ´lekker´ en zo is dat de hele dag gebleven.

Vanmiddag heb ik zowaar in de tuin gewerkt. Het is natuurlijk om je naar te schamen, maar m´n tuin was eigenlijk nog steeds niet winterklaar. Nu hebben we nog niet veel winterweer gehad (behalve dat beetje aan het begin van december), dus zo´n ramp is het ook weer niet. Na een half uur buffelen zag de boel er al stukken beter uit. Hopelijk kan ik morgen nog weer zo´n ruk aan die tuin geven.

Vanavond heb ik nog wat van die klussen gedaan, die al heel lang lagen te wachten. Eerst heb ik 10 liter bramenwijn geheveld. Het was de tweede keer dat ik hem hevelde. Er lag een flinke hoeveelheid droesem op de bodem. De wijn klaart fantastisch en ik vind de smaak lang niet verkeerd. Ik proef wel, dat de wijn nog heel jong is. Maar ik heb geduld :-). Eerst nog één keer een periode laten staan voor de laatste gisting (die nu na het hevelen weer wat opgestart is), dan bottelen en laten rijpen. En dan hopelijk in gezondheid met elkaar ervan genieten.

Een tweede klus was: bier brouwen. Iets wat ik al heel lang wilde. Maar ik heb hier iemand, die me altijd een beetje afremt in mijn enthousiasme ;-). De laatste keer dat ik bij De Brouwmarkt was liep Willem echter steeds rond te neuzen bij de bierbrouwspullen en vroeg, of ik soms zin had eens te gaan bierbrouwen. Ik maakte een huppelsprongetje en ging kijken wat ik daarvoor zoal nodig had. Ik besloot om het eerste eens met een simpel, kant-en-klaar brouwpakket te proberen. Volgens mij kan daar weinig mee misgaan en bovendien had ik, behalve kroondoppen, alles in huis, wat ik nodig had. We kozen voor Brewferm Abdijbier. Vanavond heb ik die koe eens bij de horens gevat, het blik geopend en de gebruiksaanwijzing bestudeerd. Nu staat er een gistingvat met bier in wording klaar. Grappig wel, maar niet zo ´basic´ natuurlijk. En het is mij er nu juist om te doen dat ik oude ambachten in de vingers krijg. Daarom is de volgende keer bierbrouwen gewoon met mout wat vermalen moet worden en met hop enzo. Ik heb nog wel een tussenstapje gekozen, door te gaan voor een compleet moutpakket, waarin alle ingrediënten zitten voor 20 liter bier. Ik heb dan een moutmolen nodig, om de mout fijn te malen. Steeds keek ik even op marktplaats of ik daar zo´n molen voordelig kon aanschaffen. Op een goede dag vond ik een super-exemplaar. Ik deed een bod en dat werd na een paar dagen geaccepteerd. Letterlijk schreef de verkoper: Dan hebben we een deal. Hij gaf zijn adres op en omdat het best een eind rijden was moest dat hier even ingepland worden. Na een paar dagen werd ik overboden en nee hè, die vervelende, akelige man bestak het om gewoon te mailen, dat hij de molen aan een ander ging verkopen. Het is al een maand of drie geleden, maar nog steeds kan ik er woest om worden. Wat een mentaliteit, zeg! Maar goed, er hielp geen moedertje-lief aan en uiteindelijk heb ik het simpelste molentje maar bij de Brouwmarkt gekocht. Hopelijk kan ik er nog jaren plezier van hebben.

En zo verliep m´n eerste gewone werkdag ´lekker gewoon´ en heb ik eindelijk wat dingen van mijn to-do lijstje kunnen schrappen.

Dit jaar staat er nog zo´n ´oud ambacht´ leren op het programma. DV volgende maand begint de basiscursus Imkeren waarvoor ik me heb ingeschreven. Ook iets wat ik al jaren wilde. Ik kijk er enorm naar uit om van alles te leren van de wondere bijenwereld.