vrijdag 4 januari 2013

Vakantie-allerlei

Woensdag was ik jarig. Maar omdat Willem binnenkort ook hoopt te verjaren en 2 januari niet zo´n handige dag is voor wéér een feestje hebben we er niets aan gedaan. We hadden die dag ook de Nieuwjaarsbijeenkomst van mijn familie. We gaan dan altijd naar een zaaltje en hebben een warm en koud buffet. Mijn familie is niet zo groot als Willem z´n familie, maar de club is wel te groot voor de huiskamer. We zijn nu met 43 personen. Dit jaar zijn we eerst met z´n allen op de foto gegaan bij Foto Schievink in Papendrecht. De vorige familiefoto is van een paar jaar geleden en dus alweer verouderd. Het is best een kunst om zo´n grote groep goed op de foto te krijgen. Maar de fotograaf was een echte vakman en heeft er beslist iets moois van gemaakt. Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Toen we in het zaaltje kwamen was er eerst koffie met iets lekkers. Behalve dat we elkaar een Gelukkig Nieuwjaar toewensten werd ik meteen door de hele familie gefeliciteerd en verwend met kado´s. Van mijn schoonzus kreeg ik bakspullen en van mijn zussen een kadobon te besteden bij een taartenbakspullenwinkel. Ze weten wel waar ik van houd :-).

We hebben het heel gezellig met elkaar gehad en na afloop deelden we de restjes die over waren van het buffet. Wij kregen  o.a. een flinke schotel salade mee en een schaal met plakken rollade. Met deze restjes heb ik gisteren nog maar weer een feestelijke maaltijd samengesteld. Hoefde ik nog een keertje niet te koken. Niet dat ik koken een straf vind, maar zo in de vakantie is het weleens lekker om ook een beetje vrij te zijn.

Voor Willem was het gisteren allesbehalve een vrije dag. Hij had dan wel een vrije dag van zijn werk, maar heeft keihard gewerkt. Een tijd geleden kregen we via via een paar bomen aangeboden voor de houtkachel. Maar die moesten we dan wel zelf omhakken. Willem was er gaan kijken en heeft er een week lang over nagedacht hoe hij het zou moeten aanpakken. Punt was, dat één van de bomen wel 16 meter was en dicht bij een huis stond. Ook hebben wij, behalve twee motorzagen, geen speciale boomkapmaterialen. Willem heeft toen contact gelegd met iemand die bomen kapt voor zijn beroep en gisteren hebben ze samen de klus geklaard. De bomenkapper was er met twee personen en Willem had Leendert en Koos bij zich. Ze zijn om 8 uur begonnen en om half 1 waren er 4 bomen geveld, in stukken gezaagd, deels versnipperd, de stukken afgevoerd en de troep opgeruimd.

27 jaarringen
Daar hebben ze hard voor moeten werken! We hebben nu ceder-, kers- en perenhout liggen voor de kachel. Dat moet uiteraard nog gezaagd, gekliefd en gedroogd worden voordat ik het in de kachel mag stoppen. Je moet wel een beetje maf zijn wil je je huis met hout verwarmen. Het geeft het nodige werk. Maar voor Willem snijdt het mes aan twee kanten, want op deze manier komt hij behalve aan een voordelig verwarmd huis, meteen aan de broodnodige lichaamsbeweging, die hij in zijn zittend beroep als ict-er niet krijgt. Eigenlijk snijdt het mes aan drie kanten, want hij krijgt nog een blije vrouw op de koop toe :-). Ik voel me altijd de koning te rijk met volle houthokken en een snorrende kachel.

De rest van de dag besteedde Willem overigens ook aan hout. Hij had namelijk een grote aanhangwagen te leen en maakte van de gelegenheid gebruik om meteen de steigerplankenvoorraad aan te vullen. Die planken worden aan 5 meter verkocht en dat pastte precies op die aanhanger. Leendert kan weer timmeren!

voorraad

Proefexemplaar van het nieuwste model stoel


En zo vliegt de vakantie om. Nee, ik wil nog níet aan maandag denken.....