maandag 28 januari 2013

Wennen

Zo, da´s echt wennen, om na twee weken sneeuw- en ijspret de regen weer op het dak te horen kletteren! Even overwoog ik vanmorgen om maar de auto te nemen, om de kinderen naar school te brengen. Maar nee, we zijn niet van marsepein. Hup! Daar gingen we :-). Juist op kleine ritten verbruikt je auto veel benzine en dus laat ik hem zo veel mogelijk staan.

Sowieso ben ik de laatste weken weer erg streng terug-naar-de-basis. De houtkachel is daarbij een uitkomst. Er staat altijd een grote pan heet water op. Dat kan ik voor allerlei doeleinden gebruiken. Natuurlijk voor de vaat, maar ook om een sopemmertje te vullen, of om thee van te zetten enzovoorts. Mijn houtkachel heeft ook een ovengedeelte. Veel bakken doe ik er niet in, want om de temperatuur in die oven op zo´n 180 graden te krijgen, moet ik de kachel veel te hard stoken. Dan is het in ons goed geïsoleerde huis  te warm. Maar 100 graden is het wel al snel in die houtkacheloven. En dat is een ideale temperatuur om bijvoorbeeld vlees te sudderen. Ik kocht laatst bij de kringloopwinkel een grote, ovalen, zwart emaillen pan. Dat blijkt een ideaal geval te zijn om in de oven te plaatsen. Als ik ´s morgens het vlees braad en dat in die pan in de houtkacheloven zet, hoef ik er verder niet meer naar om te kijken. Na een paar uur is het klaar.
Ook de Hooimadam waar ik pas over schreef is zo´n handig hulpmiddel voor het ´terug-naar-de basis-leven´. Zo trok ik daar vorige week een heerlijke kippensoep in. Ik bracht een grote pan water aan de kook, deed er twee kippenpoten en zout in en zette de pan in de Hooimadam. Na een paar uur haalde ik de pan eruit, viste de kip eruit en bracht de bouillon op het gas tot tegen de kook. Ik deed er soepgroenten, wat kruiden, een laurierblaadje en wat krulvermicelli bij en zette de pan opnieuw in de Hooimadam. Na weer een paar uur (het komt zo krek niet) was de soep klaar. De afgekoelde kippenpoten had ik inmiddels gepeld. De kip ging bij de soep en de soep mocht in de schuur afkoelen en wachten tot het zaterdag was. Toen aten we de soep bij de lunch. Lekker met een paar wat oude boterhammen met een likje roomboter. Met een beetje planning hoeft het bereiden van eten zo niet veel energie te kosten.

Ook deze week zal de Hooimadam veel gebruikt worden. Ik had zaterdag geen tijd meer om nog naar de boer te gaan voor groenten en fruit. We doen het met wat in huis is en dat betekent een paar keer peulvruchten. Ik heb nog witte bonen, bruine bonen, zwarte ogen bonen, zwarte bonen, linzen en erwten staan. Genoeg keuze dus en alles gemakkelijk klaar te maken in mijn madammeke.

Zaterdagmiddag was het hier een drukte van belang. Lang geleden (een jaar of twee, denk ik al) ben ik eens geïnterviewd voor een boek. De schrijfster maakt een boek over moederschap in de 21ste eeuw. Ik was de eerste die ze interviewde en inmiddels is ook de laatste aan de beurt geweest. Er zijn meer dan 20 moeders geïnterviewd! Nu is het boek in de afrondingsfase en er moesten foto´s worden gemaakt. Zaterdag kwam de fotograaf bij ons langs. Eigenlijk dacht ik dat er gewoon een groepsfoto gemaakt moest worden en dat we met een uurtje wel klaar zouden zijn. Maar dat had ik dan niet goed begrepen. Behalve de gezinsfoto werd er een hele reportage gemaakt :-). Ik geloof dat die fotograaf wel zo´n tweeëneenhalf uur aan één stuk door foto´s heeft geschoten.
Intussen was het hier full house, zeg maar. Het hele gezin compleet, inclusief Wim, Geertje en Willem. Ook was Hans z´n vriendin er en een vriendin van Maaike. Samen met de fotograaf zaten we dus  met 17 man aan de patatten. Het was een soort geordende chaos in Huize Luijkensteijn en ik ben benieuwd wat voor foto´s dat heeft opgeleverd. En natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar het boek met de verhalen van meer dan 20 moeders!

Ziezo, dan is het nu tijd voor actie. Ik ga snel aan de vaat en de boel aan kant gooien. Om 11 uur moet ik met Koos bij de orthodontist zitten. Vanmiddag staat de BTW-administratie op het programma en vanavond ga ik naar de spingroep (joepie!). Lekker volle dag voor de boeg dus.