woensdag 3 april 2013

Opruimen en soja

Het opruimen was hier een beetje stilgevallen. Maar vandaag had ik de slag weer lekker te pakken. Dat kwam, omdat ik vanmorgen eerst schoonmama was gaan helpen met opruimen. Dat gaf me meteen inspiratie om vanmiddag bij mezelf verder te gaan :-). Ik heb de dag in stijl afgesloten: toen ik Henk naar bed bracht las ik hem voor uit Prummeltje de voddeman. Prummeltje was erg in zijn nopjes, want het was voorjaar. En vanwege de grote schoonmaak kreeg hij heel wat ´rommel´ toegeschoven.
Jammer dat de voddeman niet meer door de straat komt. Dat zou best handig zijn ;-). Nu zet ik goede, maar overbodige spullen in een doos in mijn auto en rijd daar af en toe mee bij de Kringloopwinkel langs.

Ik heb vanmiddag ook nog maar weer wat gezaaid. Goudsbloemen deze keer. Eens, ooit, op een keer, zal de lente toch wel komen?? Er staat al heel wat zaaigoed in de vensterbanken: tomaten, twee soorten pepers, courgettes, sla, tijm, basilicum, koriander. Ik wil deze zomer vooral heel veel bladgroenten kweken. Die gebruik in inmiddels dagelijks voor in de groene smoothies. Mmm, wat is dat lekker!

Ik ben inmiddels flink aan het experimenteren met sojamelk. Ik heb geprobeerd er sojayoghurt mee te maken. Sojayoghurt is in de winkel heel duur. Ik betaalde wel 1,39 voor een beker van een halve liter. En als je dan op de ingrediëntenlijst kijkt word je ook al niet blij, want er zit suiker in. Daarom besloot ik maar zelf aan de slag te gaan. Ik had op internet al gelezen, dat zelfgemaakte sojayoghurt niet zo dik wordt. Dat klopt. Het is meer dikke drinkyoghurt. Maar wel lekker en ook lekker voordelig (89 cent voor een hele liter). Vanmorgen heb ik van zo´n liter zelfgemaakte sojayoghurt hangop gemaakt. Nu heb ik een bakje stevige soja-hangop staan. Het uitgelekte vocht heb ik uiteraard opgevangen en geproefd. Mmm, lekker! Ik heb het bewaard en ga er met een beetje diksap erdoor een lekker verwendrankje van maken.

Ik heb ook soja-kefir gemaakt. Ik heb al eens eerder over kefir geschreven. Je hebt twee soorte kefir: een watervariant en een melkvariant. Ik houd vooral van de melkvariant. Maar nu ik planteneter ben drink ik geen koemelk meer. Daarom heb ik geprobeerd om van sojamelk kefirdrank te maken. Dat is prima gelukt. Lekker!

Ik ben intussen behoorlijk enthousiast over plantaardige melk. Eerder vond ik sojamelk niet lekker, maar mijn smaak blijkt veranderd. Zowel amandelmelk als sojamelk en rijstmelk vind ik nu lekker. Amandelmelk is heerlijk zoet, maar best duur. Daarom heb ik uitgezocht of je dat zelf kunt maken. En dat kan. Het is niet eens zo moeilijk. Ook sojamelk kun je zelf maken. Dat wist ik al wel. Ik ben nog eens op zoek gegaan naar zo´n sojamelkmaker. Dat is een apparaat waarmee je heel eenvoudig van sojabonen melk kunt maken. Die melk komt dan slechts op ongeveer 30 cent per liter. In de winkel kost een liter sojamelk minimaal 89 cent. Het is dus de moeite waard om het zelf te maken. Zo´n sojamelkmaker is echter een behoorlijke investering. De voordeligste die ik tegenkwam was 89 euro. Maar niet getreurd. Marktplaats heeft alweer uitkomst gebracht. Voor 30 euro kon ik een zo goed als nieuwe sojamelkmaker kopen. Die heb ik er met 50 liter al uit. Een kwestie van een paar weekjes. Het leuke is, dat je met dat apparaat ook zelf amandelmelk en rijstmelk kan maken. Ik kan lekker gaan variëren en ben helemaal blij!

Verder verheug ik me op zaterdag. Dan is de eerste praktijkles van de imkercursus. Ik hoop, dat de kasten open gaan. Dat hangt nog even van de temperatuur af. Zo niet, dan moet ik nog maar eventjes geduld hebben.