dinsdag 14 mei 2013

Balans


De vakantie is weer voorbij en we lopen allemaal weer in het gareel. De eerste dag is altijd lastig. Henk was tussen de middag al versleten! En ook de andere kinderen waren vermoeid. Zelf moet ik ook altijd erg wennen na een vakantie. Wennen aan de stilte en aan het brengen en halen van Henk en aan het motiveren om huiswerk te gaan doen enzovoorts. De tweede dag is het vaak al beter. Dan is het vertrouwde ritme weer terug. En ritme is toch wel heel belangrijk. Als ik niet voor de basisdingen in het huishouden een vast ritme had, dan kwam ik nooit aan iets anders toe. Zodra iets tot mijn ritme behoort, hoef ik er nooit meer over na te denken. Boodschappen doen bijvoorbeeld is zoiets wat ik al een jaar of 12 volgens een vast ritme doe. Zo kost het me nauwelijks tijd en het is een zeldzaamheid dat ik mijn handen op een lege plaats sla.


De was
Met de was heb ik lange tijd gelummeld. Ik wist dat ik er dagelijks ongeveer anderhalf uur voor moest uittrekken, om het allemaal bij te houden. Maar ik sloeg weleens een dagje over en dan lukte het de volgende dag niet om twéé keer anderhalf uur aan de was te werken. En zo ontstond er dikwijls een wasachterstand, waar ik niet blij van werd. Een paar maanden geleden heb ik de knop omgezet en de was strak in mijn ritme gezet. Elke dag (behalve zondag) sta ik nu tussen 5.00 uur en 6.00 achter de strijkplank. Het is niet zo, dat ik elke dag voor een vol uur strijk heb liggen. Maar vaak toch wel 3 kwartier. Hoe dan ook, ik begin gewoon om 5.00 uur. En zodra ik klaar ben klap ik mijn plank in en ruim het strijkijzer weg. Een heerlijk gevoel dat ik die spullen de hele dag niet meer nodig zal hebben! Verder zorg ik ervoor dat ik elke dag twee volle trommels was doe. Als ik de was ga ophangen, haal ik eerst de was van de dag ervoor af. Behalve als ik buiten gedroogd heb. Dan is de was uiteraard al afgehaald. De afgehaalde was belandt in twee teilen: een voor vouwgoed en één voor strijkgoed. De teil met strijkgoed zet ik weg voor de volgende ochtend. Het vouwgoed wordt meteen weggevouwen, samen met het gestreken goed van de vroege morgen. Als ik me even kwaad maak is mijn was om 10 uur ´s morgens al helemaal klaar.

Poffertjes
In vakanties bak ik meestal een keer poffertjes. In de meivakantie had ik er eigenlijk niet aan gedacht. Maar vrijdag mocht Koos kiezen wat we zouden eten. Hij heeft in de vakantie heel hard gewerkt: de houthokken en het kippenhok zijn keurig gebeitst. Willem vond dat Koos daarom weleens iets lekkers mocht uitkiezen. Prompt koos Koos poffertjes! OK. Iedereen vindt dat heerlijk. Het is altijd een feestje, als we poffertjes eten. Ik gebruik al jaar en dag hetzelfde recept. Ik maak een lekker luchtig gistbeslag en laat het een uur rijzen voordat ik ga bakken. Ik bak ze in een gietijzeren poffertjespan en man, man, wat krijg je dan heerlijke poffertjes! Deze keer besloot ik mijn recept aan te passen. Er moet namelijk best veel melk in en sinds ik Planteneter ben gebruik ik dat niet meer. Ik verving daarom de melk voor sojamelk. En nu ik toch op de gezonde toer was, verving ik meteen een deel van de bloem door volkorenmeel. Ik was benieuwd hoe de poffertjes zouden uitvallen. Nou, prima gelukkig :-). Ze smaakten fantastisch! Weer een stapje verder in plantaardig eten.


Leuke actie
Ik weet dat er veel lezers zijn, die de gratis basiscursus van De Planteneter hebben gevolgd. Misschien wilde je wel verder met de 28-daagse cursus, maar hikte je tegen de kosten aan? De Planteneter heeft nu een leuke actie. Als je een foto upload van een ´groene snor´ (van je groene smoothie), dan kun je een 28-daagse cursus winnen. Als je daar niet op wilt wachten, dan kun je ook gebruik maken van de actiekorting: 20 % korting op de cursus van jouw keuze! Lees hier alles over de wedstrijd.


Zon en een graad of 20
Verder verlang ik naar zon en een graad of 20! Want ik kan niet wachten tot mijn moesdak vol staat :-). Vanmorgen heb ik voor het eerst het groen voor Willem z´n lunchsalade vers van mijn moesdak geoogst. Ik knipte wat rucola en snijsla af. Wat een genot is dat, zo even naar boven lopen en daar te snijden van wat je maar wilt!
En ja, zon en een graad of 20 zou ook wel ideaal zijn voor m´n bijtjes! Sinds vrijdag heb ik namelijk mijn eerste eigen bijenvolk! Ik heb Buckfastbijen gekocht. Dat is een bijzonder zachtaardig ras, dat vaak grote volken vormt en veel honing haalt. Vrijdagochtend heb ik samen met de imker van wie ik het volk kocht het volk in mijn kast gehangen. Vrijdagavond, toen alle bijen in de kast zaten, heb ik het volk opgehaald. Spannend hoor, om zomaar met 30.000 bijen op stap te gaan!! Zaterdag heb ik de kast in de stal op de vereniging gezet. Daar blijven ze een paar weken logeren. Ik ben zó blij met mijn nieuwe hobby!


En zo rommelen wel lekker verder. Enerzijds een strak ritme. Anderzijds genoeg ruimte voor dingen die niet ´moeten´, maar die ´mogen´. Zo blijf je lekker in balans!