maandag 12 augustus 2013

De eerste vakantie-maandag

Het was een heel speciaal begin van de zomervakantie vandaag! Al was het alleen al vanwege het bijzonder warme zomerweer.

Juist vanwege de warmte begon mijn dag extra vroeg. Klusjes als de strijk kun je beter maar gehad hebben voordat het echt warm wordt. Eén voor één riep ik de kinderen die naar hun werk moesten. Hans moest om 6 uur de deur uit. Leendert om half 7. Ze vertrokken met koeltassen met gesmeerde boterhammen en flessen aanmaaklimonade uit de vriezer. Met de limonade als koelelement zou hun eten en drinken de hele dag lekker koel blijven.
Maaike, Trijnie, Willem en Dirk moesten ook naar hun werk, maar begonnen op herentijd.

Intussen was hier een jongen al om half 6 klaarwakker! Jan, onze jarige Job. Tien jaar is hij vandaag geworden. Hij mocht echter pas om half 8 uit bed komen van mij. Op dat moment had ik juist het ontbijt van Willem en mij klaargemaakt en boven gebracht. In de vakantie vind ik het een klein feestje om de dag samen te beginnen met een ontbijtje op bed, ook al heb ik er dan al een halve werkdag op zitten ;-). Jan mocht bij ons op het grote bed komen om zijn kado in ontvangst te nemen. Hij kreeg een spelcomputertje en was er super blij mee.

Maaike gaf haar kado ook al voordat ze naar haar werk vertrok. Jan kreeg dominostenen. Omdat de andere kinderen nog lekker lagen uit te slapen zat hij in zijn eentje gelukkig te zijn met zijn verworven schatten. Je hebt het rijk hier niet snel alleen en daar moet je dus van genieten ;-).

Behalve dag ik me bezig moest houden met de voorbereidingen voor het verjaardagsfeest had ik het druk met brood bakken en heel veel was. Ik had nog een broodklant die 6 broden had besteld en moest er zelf ook nog 3 hebben. Negen broden te bakken dus. Eigenlijk geen lekker klusje met die hete oven.
En ook wilde ik nog vier bedden wassen voor de vakantie. Het was natuurlijk het ideale weer voor was drogen, maar het afhalen en opmaken van de (stapel)bedden kostte wel wat zweetdruppels!
Ook de bijen waren vandaag weer aan de beurt. Als het even kan inspecteer ik die op maandag. Aangezien vorige week mijn hoofdvolk van Dordrecht naar Alblasserdam was verhuist, wilde ik dat volk echt even grondig nazien. Ik heb raam voor raam bekeken en gezien dat er in de bovenbak heel veel honing zat en dat er in de onderbak niet veel aktiviteit was. De hoeveelheid bijen en de hoeveelheid broed vielen me tegen. De nieuwe koningin is beslist nog niet volop aan de leg. Hoe dan ook: ik hoef aan dit volk nu even niets meer te doen. Ze hebben genoeg voer en genoeg ruimte. Ik hoop maar dat ze tijdens de vakantie nog wat honing voor me in de honingkamer vergaren. Dat zou leuk zijn. Bij het terugplaatsen van de bovenbak schrokken de bijen ergens van. In een paar seconden tijd had ik een stuk of wat bijen met hun angels in mijn been zitten. Au, au! Zo vlug mogelijk liep ik naar binnen om van mijn belagers af te komen. Een stuk of wat bijen vlogen mee naar binnen. Ze waren echt boos en probeerden me te steken. Pff. Nu zit ik met een dik, stijf, prikkelbeen :-(.

Eigenlijk had ik ook de andere bijenkast nog willen controleren. Maar ik vond het genoeg geweest voor vandaag. Het was warm, de bijen werden prikkelbaar en ik had geen zin in nog meer steken. Er komt van de week misschien nog wel wat van. En anders laat ik het zitten. Ik heb die kast juist vorige week heel goed gecontroleerd. Ook daar zit genoeg ruimte en genoeg voer in en het volk doet het heel goed. Echt een voorbeeldvolk :-).

Ik overwoog wat ik zou doen. Taarten bakken trok me totaal niet bij een temperatuur van zo´n 34 graden. Zou ik kwark-, yoghurt- en/of monchoutaart maken, of zou ik voor een keertje taarten kopen? Ik besloot taarten te kopen. Gewone diepvriestaarten. Ik koos drie verschillende taarten uit de vriezer bij de Lidl en gooide verder mijn kar vol met drinken, drinken, drinken. Zelf drinken we de hele dag water of aanmaaklimonade, maar voor de verjaarsvisite kocht ik bitterlemon, perensap, sinaasappelsap, cola en icetea. Als laatste mikte ik nog een paar dozen ijsjes in mijn kar. Ik had een koeltas met diepvrieselement meegenomen. Zo kon ik de ijsjes veilig vervoeren en thuis meteen in de vriezer leggen zonder dat er wat gesmolten was.

Met heel warm weer merk je dat niemand echt trek in eten heeft. Het is alleen maar drinken, drinken, drinken. Toch ben ik op zulke warme dagen altijd nogal van goed eten koken om iedereen aan genoeg voedingsstoffen te helpen. Vandaag bedacht ik om wèl goed eten voor te zetten, maar géén warme maaltijd. Ik maakte een enorme pastasalade en zette die ruim op tijd in de koelkast. Het was een succes. Er werd lekker gesmuld en ik heb er beslist geen uren voor in de keuken hoeven staan. De pastasalade voor 10 personen maakte ik van:

2 keer 500 gram vlindermacaroni beetgaar gekookt

daar schepte ik doorheen:

1 rode paprika in kleine stukjes
1 gele paprika in kleine stukjes
1 groene paprika in kleine stukjes
1 blik zoete maïs, uitgelekt
2 komkommers in blokjes
1 zak diepvriesdoperwten (450 gram)
3 blikjes tonijn op water, uitgelekt
1 bakje zongedroogde tomaten
een scheut olijfolie extra vierge
wat Italiaanse kruiden
wat Herbamare (kruidenzout)

Dat was alles. Goed mengen, smaken laten intrekken, goed koelen. Ik bakte er nog een paar afbakstokbroden bij en zette een restje satehsaus op tafel. Mmmm, lekker aan tafel in de achtertuin.

Er kwam lekker veel visite voor Jan. Meestal is op zijn verjaardag iedereen op vakantie, maar nu bij ons de vakantie nog maar net begonnen is, was iedereen nog thuis. Jan werd verwend met waterpistolen, boeken, spellen en ander leuks en hij genoot met volle teugen.

Alleen het einde van de avond was voor Jan een dissonant. Hij sprong te vroeg van de schommel en bezeerde daarbij zijn arm. We hebben z´n arm eerst gekoeld en later is hij met een Ibuprufen en zijn arm in een doek naar bed gegaan. Ik hoop dat de nachtrust helend werkt.

Vandaag ligt er opnieuw een warme dag voor me. Maar volgens Leendert wordt er al om 1 uur onweer voorspeld. Ik ga nu dus maar snel de wassen naar buiten doen. Hopelijk kan ik vandaag een flink aantal punten van de vakantiewaslijst wegstrepen...