dinsdag 3 september 2013

Nieuwjaarsdag

Op de één of andere manier voelt 1 september voor mij altijd als een nieuw begin. Zoiets als Nieuwjaarsdag, maar dan in de zomer. Of liever: in de herfst. Want ja, de zomer is op 1 september echt voorbij. Iedereen is weer aan het werk en de kinderen gaan weer naar school. Uit met de vakantiepret en tijd voor het echte werk!

Dit jaar werd dit keerpunt nog eens extra versterkt, doordat het einde van de zomervakantie van de kinderen precies op dit moment viel. Gisteren was het weer hun eerste schooldag.

Nieuwjaarsdag in september gaat bij mij zelfs gepaard met allerlei plannen en goede voornemens. Die voornemens heb ik dan vooral op huishoudelijk gebied. Want na zoveel weken met een horde kinderen om me heen, zijn er plaatsen in huis waar ik minimaal zes weken niet gepoetst heb.
Vorige week had ik dan ook een heus huishoudschema opgesteld om de boel weer zo snel mogelijk onder controle te krijgen. De afstreeplijst lag gisterenochtend al klaar ;-). Ik hoefde dan ook niet na te denken over waar ik zou gaan beginnen, toen ik opstond. Direct pakte ik de lijst erbij en ging ijverig aan de slag.

Als vanouds zaten we ook weer om kwart voor zeven met z´n allen aan de ontbijttafel. Geen knusse ontbijtjes meer samen op bed! Maar zo met z´n allen is natuurlijk ook gezellig. Maria, Jan en Henk waren prettig gespannen. Die gingen hun entree maken in groep 8, groep 7 en groep 3.

Om 8 uur stonden die drie kant en klaar om naar school te gaan. Glimmende gezichten, schone kleren, gekamde haren. Ze mochten echter nog niet weg. Om 10 over 8 zouden we vertrekken en geen minuut eerder ;-).

Laat nu juist op dat moment de telefoon gaan. We zijn weer opa en oma geworden! Wat een blijdschap.

En ja ... streep door het prachtige huishoudschema, hoor! Je begrijpt, dat we zo snel mogelijk naar het nieuwe manneke zijn gaan kijken.  Voor zoiets moois gooi ik maar al te graag mijn huishoudschema aan de kant. (Geen foto´s en verdere info. De ouders houden van privacy)

Toen we weer thuis kwamen ging Willem naar zijn werk. Hans en Maaike moesten hun boeken en rooster gaan halen. Bijna was de rust weer gekeerd. Bijna ja. Want Koos had nog de hele dag vrij en prompt kwamen twee vrienden. De mannen waren zowaar nog geheel in vakantiestemming. Spel op de computer en tussen de middag vroegen ze of ze frikandellen mochten frituren. Wel ja ;-).
Koos heeft trouwens nog een echte lummelweek voor de boeg. Hij gaat vandaag voor twee uurtjes naar school. Boeken en rooster halen. En dan heeft hij morgen en overmorgen ´gewoon´ weer vrij! Hij hoeft pas vrijdag echt aan de slag. Hoe anders ging dat vroeger. Ik weet nog heel goed dat ik naar de eerste klas van de middelbare school ging. Op maandag ging ik naar school. De mentor maakte kennis met ons. We kregen ons rooster (met uitleg) en een rondleiding door de, in mijn ogen, immense school. En dat was het. De volgende morgen zaten we met uitpuilende boekentassen gewoon in de schoolbankjes. Tegenwoordig zijn er introductiedágen! Het zal wel ergens goed voor zijn...

Ik heb me niet laten afleiden door de feestende jongens, noch door het onderbroken schema, maar heb heerlijk gewerkt. Ja echt. Heerlijk! Het voelde beslist goed om stukje bij beetje de rommel weg te werken en allemaal achterstallige klusjes op te pakken. En dan aan het einde van de dag Willem bij binnenkomst te horen uitroepen: ¨Wat is het hier opgeruimd!¨.

Ik hoop deze week lekker door te kunnen buffelen. Eens kijken wat er van al m´n plannetjes en goede voornemens terecht gaat komen :-).