donderdag 12 september 2013

Wraps

Om gaten te dichten en de boel weer onder controle te krijgen na het ontstaan van roodstand trekken we de broekriem maar een gaatje strakker aan. Bij iedere uitgave, hoe onnozel klein ook, denk ik na of die wel echt nodig is en of het niet goedkoper kan.
De maaltijden bestaan dan ook voor een groot deel uit dingen uit de voorraad. Dan kan de portemonnee een poosje dicht blijven. In elk geval dan toch voor zolang mijn voorraad strekt :-).

Een lekker ´restverwerkingsrecept' is: wraps. Ze worden hier altijd met gejuich begroet. Ik knikker er gewoon alles in wat me lekker lijkt en maak daarbij restjes op. Het was echter wel heel lang geleden dat ik de wraps ook zelf maakte. Niet dat dat zoiets moeilijks is, maar het is toch altijd nog wel een aardig klusje als je het voor 11 personen moet doen. En in de winkel kosten ze bijna niets. Nu ik liever ´niets´ koop dan ´iets goedkoops´ maakte ik ook de wraps gewoon zelf. En wat blijkt? De wraps in de winkel kosten ongeveer 20 cent per stuk. Zelfgemaakt kosten ze slechts 2 cent!

Hoe maak je wraps?
Per zes stuks neem je 200 gram bloem, 125 ml. water en 1 eetlepel olijfolie. Deze ingrediënten roer je met een houten lepel door elkaar tot een mooi deeg. Dit deeg laat je minimaal een half uur staan. Het wordt een wat kauwgomachtige substantie. Je kunt trouwens een deel van de bloem vervangen door volkoren meel. Dat is een stuk gezonder en vult ook beter.

In de wachttijd kun je mooi de vulling klaarmaken. Iets wat er niet in onze wraps mag ontbreken is: ijsbergsla. Daarnaast maak ik een pan warme vulling. Vaak vegetarisch. Soms met kip of gehakt. Deze week bestond de warme vulling uit: gesnipperde ui en knoflook, even gefruit in wat rijstolie, daarbij een courgette (van mijn moesdak) in blokjes, een halve rode, gele en groene paprika in stukjes, twee blikken tomatenblokjes met olijven (gekregen) en een blik maïs. Maar bijvoorbeeld een restje bruine bonen, sperciebonen, erwten, rijst of wat dan ook kan ook prima toegevoegd worden.

Er was ook gesneden komkommer. En de allersimpelste knoflooksaus. Die maak je gewoon door een paar tenen knoflook uit de knijper te mengen met een dot mayonaise. Lekker dat dat is!! Met een paar gesnipperde stengels bieslook maak je hem helemaal af.

En dan moet je aan de slag met je wraps-deeg. Ik zet een droge koekenpan op een laag pitje. Terwijl die staat op te warmen neem ik één ijsbollepel deeg, rol het deeg door de bloem en rol het deeg daarna op mijn met bloem bestoven aanrecht uit tot een dunne lap ter grootte van mijn koekenpan. Ik doe de deeglap in de pan en ga aan de slag met de volgende bol deeg. Intussen let ik op, dat de deeglap in de pan op tijd wordt omgedraaid. De wrap mag lichtbruin kleuren, maar niet zwart. Ook moet hij niet hard en droog zijn. Gewoon oefenen ;-). Steeds wanneer je een deegbol uitrolt, bak je intussen een wrap.

Aan tafel vult ieder zijn wrap met warme vulling, ijsbergsla, komkommer en knoflooksaus. Mmm.

Ik had geen tijd meer om een toetje te maken. Daarom beloofde ik de kinderen wat lekkers bij de koffie. Daarvoor toverde ik een gekregen zakje Blondie-mix uit mijn voorraadkast. Even water erbij, mixen, in de vorm en bakken maar. Mèn, wat eten wij luxe in crisistijd ;-).