woensdag 29 mei 2013

Een hele onderneming

Vanmorgen heb ik voor het eerst helemaal in mijn eentje in de bijen gewerkt. Het weer was niet optimaal. Wat dat betreft had ik het beter gisteren kunnen doen. Ik miste echter nog een afdekplaat voor op een kast en die heeft Leendert gisterenavond gezaagd. Nu kon ik gaan doen wat ik wilde: een kunstzwerm maken.

Op de cursus hebben we geleerd dat er verschillende manieren zijn om kunstzwermen te maken. Kunstzwermen maak je trouwens om te voorkomen dat bijen uit zichzelf gaan zwermen, waardoor je een (groot) deel van je volk kunt kwijtraken. We hebben op de cursus ook al praktijklessen hierover gehad en in principe moest ik het dus kunnen!
Je wilt echter niet weten hoe onzeker ik was! Ik heb thuis nog wel 10 keer in m´n dictaat gekeken wat ik nu precies moest doen. Vervolgens heb ik wel 20 keer mijn spullen geïnspecteerd, omdat ik bang was dat ik wat zou vergeten. En ja, eindelijk durfde ik op pad te gaan :-).

De methode die wij op de cursus hebben geleerd heet ´broedloze koninginne-aflegger´. Ik zal je niet vermoeien met het hoe en waarom enzo. Punt is, dat je eerst de koningin uit je volk moet halen. Ik had mazzel. Ik zag mijn koningin al op het tweede raam dat ik inspecteerde lopen. Ik pakte mijn koninginnekorfje en hoopte dat de majesteit er vanzelf zou inlopen. Maar nee hoor, dat wilde ze niet. Dus zat er niets anders op, dan dat ik haar zou oppakken. O, wat was ik bang dat ik haar zou beschadigen of dood knijpen. Ik ben al best onhandig en als je dan ook nog eens zenuwachtig bent...Maar nee hoor, het ging gewoon helemaal goed :-). Wat was ik blij! Ik stopte de koningin in mijn zak en ging verder werken. Ik moest een aantal ramen bijen afschudden boven een grote bak, die ik meegenomen had. Dat ging allemaal prima. Alleen had ik niet zo heel veel werkruimte en had daarom mijn bak op de grond staan. Prompt mors je dan natuurlijk ook bijen op de grond en helaas vloog er één onder mijn rok, die, au!, in mijn bovenbeen prikte. Oei, dat is minder leuk. Volgende keer moet ik dat anders aanpakken.

De bijen gingen met een raam voer in de kast die ik had klaarstaan. Ik moest er ook nog een uitgebouwd raam met zo min mogelijk broed in hangen. Dat raam heb ik uit de onderste bak van mijn kast gehaald, omdat de koningin de afgelopen week in de bovenbak heeft gezeten. Zij kon dus geen eitjes in de benedenbak leggen (er zat een rooster tussen, waar ze niet door kon) en daarom zat er in de onderste bak alleen wat broed, wat nog niet was uitgelopen.

Mijn aflegger was compleet. Ik hoefde er alleen nog maar de koningin in te laten lopen. Ik deed het korfje open en liet haar eruit lopen. Het was prachtig om te zien hoe ze meteen werd omringd door bijen die haar gingen poetsen en verzorgen. Kijk maar eens: (de koningin is gemerkt met een nummerschildje en als je op de foto klikt zie je ze vergroot)





Ik maakte de kast klaar voor vervoer en daar gingen we op reis. Het kastje met de kunstzwerm staat nu op het dakterras.




Het hoofdvolk is in Dordrecht gebleven. Daar gaan de bijen nu een nieuwe koningin opkweken. Mooi hè?

dinsdag 28 mei 2013

Dat gaat naar Den Bosch toe...

Zaterdagmiddag zijn we zomaar met z´n vieren naar Den Bosch gegaan. Willem en ik wilden graag de kathedraal bekijken. En Leendert vond het wel leuk om samen met een vriend met ons mee te gaan en daar wat rond te boemelen. Echt leuk om met twee grote knullen op stap te gaan. Weer eens wat anders dan met een sleep kleintjes ;-).



We parkeerden vlakbij de St. Jan en stapten die even later verwachtingsvol binnen. Het eerste wat altijd in me opkomt als ik zo´n grote oude kerk binnenstap, is: wat hoog!! Direct daarna gevolgd door: hoe hebben mensen dit eeuwen geleden ooit zo kunnen maken?!

Zelfs de grote knullen, die eerst niet met ons mee de kerk in wilden, waren onder de indruk. We drentelden op ons gemak langs de enorme gebrandschilderde ramen en de prachtig bewerkte preekstoel.



De jongens waren wel wat sneller uitgekeken dan wij en gingen vast naar buiten. We hadden ze koffie met een Bossche Bol beloofd. Tja, als je naar Den Bosch gaat, hoort dat er toch echt wel bij! Even later zochten we een gezellig plekje uit om die belofte in vervulling te laten gaan. Nog voordat ik tegen Willem kon zeggen, dat ik geen Bossche Bol hoefde (is vanwege de slagroom nu niet bepaald plantaardig te noemen), had Willem er al vier besteld. Ik besloot daarop om er dan maar lekker van te genieten. Mmm, héérlijk!

Na de koffie gingen de jongens samen verder aan de boemel. Willem en ik gingen op stap voor een kadootje voor kleine Willem z´n tweede verjaardag. We kwamen over de markt en lieten ons verleiden door een schreeuwende marktkoopman: twee kilo asperges voor drie éuroooooooo. OK, het waren soepasperges natuurlijk voor dat geld. Maar het waren wel echt Hollandse, uit Schijndel. Ik besloot spontaan om aspergesoep op het zondagmenu te zetten :-).

Het was een erg gezellige middag zo. Eigenlijk doe je het veel te weinig.
Overigens hangt er altijd wel een staartje aan zo´n uitstapje. Het was racen om ´s avonds voor de koffie aan kant te zijn. Vooral ook vanwege de grote hoeveelheid was die er op zaterdag altijd weggewerkt wordt.

Maar ´t werd zaterdagavond. En er was koffie. En er was een huis vol mensen. Kinderen met veel vrienden. Oma op bezoek. Wat wil je nog meer. Nou, aspergesoep natuurlijk. Die werd dan ook nog en passant gekookt. En toen was het toch wel tegen twaalven ;-).

Vandaag was zo´n dag van vroeg uit de veren, de hele dag bezig, en toch het gevoel hebben niet veel gedaan te hebben. Ken je dat? Gewoon wassen, strijken, bedden opmaken/verschonen, kleren opruimen, de afwas, schoenen kopen met Maria, naar de kinderpsychiater met Maria, eten koken, naar de verjaardag van kleine Willem, wassen afhalen, nog weer wat opruimen, wat betalingen doen, een bestelling bij een webshop plaatsen, een mailtje naar een vriendin en voorbij is het weer. Hopelijk heb ik morgen meer het gevoel wat opgeschoten te zijn in mijn werk. Of moet je dat gewoon niet (meer) willen?

donderdag 23 mei 2013

Een beetje van de natuur en een beetje van mezelf

Vandaag heb ik een groene zomerstamppot op tafel gezet. Dat is althans de naam die ik aan het gerecht gaf :-). Het was een beetje van de natuur en een beetje van mezelf. Uit de natuur haalde ik een bos brandneteltoppen. En van mijn moesdak haalde ik snijsla en wat rucola. We hebben heerlijk gegeten en daarom deel ik het recept.

Kook een grote pan aardappels. Bak intussen in wat zonnebloemolie een bakje champignons of andere paddestoelen. Ik had ze in vieren gesneden. Dat gaat niet alleen veel sneller dan plakjes snijden, maar je houdt er ook wat meer ´bite´ aan over. Ik fruitte er meteen twee grof gesnipperde uien bij. Ik schepte de champignons en uien in een schaal, deed een extra scheutje zonnebloemolie in de pan en roerbakte daarin de gewassen en uitgelekte brandnetelbladeren en -toppen. Voor extra smaak deed ik er twee uitgeperste tenen knoflook bij.
Zodra de aardappels gaar waren maakte ik er puree van. Omdat ik zoveel mogelijk plantaardig kook gebruikte ik daarvoor geen boter en melk, maar zonnebloemolie en sojamelk.
Vervolgens schepte ik er het champignon/ui-mengsel door en daarna de geroerbakte brandnetelbladen. Omdat het geheel wat teveel ´aardappelig´ was heb ik van mijn moesdak een vergietje vol snijsla en rucola gehaald en nadat ik die gewassen had, heb ik die er ook aan toegevoegd.
Intussen had Maaike een redelijke hoeveelheid walnoten gekraakt. Die heb ik even geroosterd in een droge pan en daarna gingen die er, als kers op de taart, ook nog eens door.
Mmm! Wat was dat verrukkelijk!
Voor de vleeseters had ik er trouwens nog wat kip bij gebraden. Het was wellswaar niet veel (vier kippenpoten voor 8 personen), maar precies genoeg om geen gemopper te krijgen. Ik houd het hier vooralsnog op twee keer per week vleesloos eten en op de overige dagen is de vleesconsumptie sober. Zo is het naar ieders zin ;-).

Koken door zomaar m´n fantasie te laten gaan en gebruik te maken van pure, eenvoudige en goedkope ingrediënten is toch wel het liefste wat ik doe!

vrijdag 17 mei 2013

Steigerhouten kapstok


Tja, waarom niet gewoon een kapstok op maat gemaakt van steigerhout?




Ook zin in een kapstok op maat, met beslag van je keuze? Mail gerust naar Willem

Rabarbertaart

Woensdagmorgen moest ik met Maria rond half 9 op het gemeentehuis zijn. Daar moest ze herexamen doen voor haar verkeersdiploma. Op school was ze tijdens het examen dichtgeklapt en daardoor gezakt. Maar woensdag, in de rust van het kleine groepje op het gemeentehuis én met mama tegenover haar aan tafel, was het een eitje. In een kwartier tijd vulde ze het examen in en ze bleek maar twee foutjes te hebben gemaakt. Super! Ik beloofde haar een verrassing en bakte een heerlijke rabarbertaart voor ´s avonds bij de koffie.

Het is jammer dat ik op dit moment fototoestelloos ben. Ons goede fototoestel is een paar maanden geleden kapot gegaan en kan volgens de fotowinkel niet meer gemaakt worden. Dat valt trouwens nog te bezien. Een collega van Willem wil er nog weleens naar kijken. Wat mís ik dat ding! Een tijdje heb ik het opgelost door foto´s met m´n telefoon te maken. Geen geweldige kwaliteit, maar beter iets dan niets. Maar Leendert z´n telefoon is pas kapot gevallen en is nu in reparatie. Dríe weken moet dat duren! Tja, zolang kan een puber natuurlijk niet zonder telefoon. Dus streek ik de hand over mijn hart en gaf mijn telefoon maar zolang aan hem. En nu ben ik dan écht fototoestelloos en dat is jammer. Maar geloof me, ook zonder dat je het hebt gezien: zo´n rabarbertaart is héérlijk :-). Elk jaar maak ik altijd een rabarbertaart van de eerste rabarber die ik koop. En daarna volgen er taarten zolang er rabarber is (tot 21 juni). Taarten om kinderen mee te verrassen, taarten als luxe toetje, taarten bij het zondagse kopje koffie. Mmm. Ik krijg spontaan zin om er vandaag ook nog maar één te bakken. Nu het buiten zo nat en grijs is moeten we het binnen maar gezellig maken. Ik heb gisteren nota bene bijna de hele dag de houtkachel aan gehad.

Ik ben bezig met de laatste puntjes op de ´i´ van de kledingwissel te zetten. Ik ben daar toch elk seizoen wel drie weken zoet mee. En deze keer gaat het allemaal nog wat stroperiger. Dat komt ook wel, omdat het helemaal geen haast heeft. In plaats van luchtige zomerkleding trekt iedereen hier steeds nog graag iets met lange mouwen aan en de truitjes en vesten blijven ook standby. Toch wil ik nu snel klaar zijn. Dan kan ik me tenminste bezig gaan houden met leukere dingen dan kasten in- en uitruimen enzo.

Het gaat alweer aardig richting de zomervakantie. Weliswaar zitten wij in de regio die het laatst vakantie krijgt, maar toch. Stiekem zijn we toch al aan het aftellen. Wat verlangen we ernaar om weer fijn naar Zwitserland te gaan!




dinsdag 14 mei 2013

Balans


De vakantie is weer voorbij en we lopen allemaal weer in het gareel. De eerste dag is altijd lastig. Henk was tussen de middag al versleten! En ook de andere kinderen waren vermoeid. Zelf moet ik ook altijd erg wennen na een vakantie. Wennen aan de stilte en aan het brengen en halen van Henk en aan het motiveren om huiswerk te gaan doen enzovoorts. De tweede dag is het vaak al beter. Dan is het vertrouwde ritme weer terug. En ritme is toch wel heel belangrijk. Als ik niet voor de basisdingen in het huishouden een vast ritme had, dan kwam ik nooit aan iets anders toe. Zodra iets tot mijn ritme behoort, hoef ik er nooit meer over na te denken. Boodschappen doen bijvoorbeeld is zoiets wat ik al een jaar of 12 volgens een vast ritme doe. Zo kost het me nauwelijks tijd en het is een zeldzaamheid dat ik mijn handen op een lege plaats sla.


De was
Met de was heb ik lange tijd gelummeld. Ik wist dat ik er dagelijks ongeveer anderhalf uur voor moest uittrekken, om het allemaal bij te houden. Maar ik sloeg weleens een dagje over en dan lukte het de volgende dag niet om twéé keer anderhalf uur aan de was te werken. En zo ontstond er dikwijls een wasachterstand, waar ik niet blij van werd. Een paar maanden geleden heb ik de knop omgezet en de was strak in mijn ritme gezet. Elke dag (behalve zondag) sta ik nu tussen 5.00 uur en 6.00 achter de strijkplank. Het is niet zo, dat ik elke dag voor een vol uur strijk heb liggen. Maar vaak toch wel 3 kwartier. Hoe dan ook, ik begin gewoon om 5.00 uur. En zodra ik klaar ben klap ik mijn plank in en ruim het strijkijzer weg. Een heerlijk gevoel dat ik die spullen de hele dag niet meer nodig zal hebben! Verder zorg ik ervoor dat ik elke dag twee volle trommels was doe. Als ik de was ga ophangen, haal ik eerst de was van de dag ervoor af. Behalve als ik buiten gedroogd heb. Dan is de was uiteraard al afgehaald. De afgehaalde was belandt in twee teilen: een voor vouwgoed en één voor strijkgoed. De teil met strijkgoed zet ik weg voor de volgende ochtend. Het vouwgoed wordt meteen weggevouwen, samen met het gestreken goed van de vroege morgen. Als ik me even kwaad maak is mijn was om 10 uur ´s morgens al helemaal klaar.

Poffertjes
In vakanties bak ik meestal een keer poffertjes. In de meivakantie had ik er eigenlijk niet aan gedacht. Maar vrijdag mocht Koos kiezen wat we zouden eten. Hij heeft in de vakantie heel hard gewerkt: de houthokken en het kippenhok zijn keurig gebeitst. Willem vond dat Koos daarom weleens iets lekkers mocht uitkiezen. Prompt koos Koos poffertjes! OK. Iedereen vindt dat heerlijk. Het is altijd een feestje, als we poffertjes eten. Ik gebruik al jaar en dag hetzelfde recept. Ik maak een lekker luchtig gistbeslag en laat het een uur rijzen voordat ik ga bakken. Ik bak ze in een gietijzeren poffertjespan en man, man, wat krijg je dan heerlijke poffertjes! Deze keer besloot ik mijn recept aan te passen. Er moet namelijk best veel melk in en sinds ik Planteneter ben gebruik ik dat niet meer. Ik verving daarom de melk voor sojamelk. En nu ik toch op de gezonde toer was, verving ik meteen een deel van de bloem door volkorenmeel. Ik was benieuwd hoe de poffertjes zouden uitvallen. Nou, prima gelukkig :-). Ze smaakten fantastisch! Weer een stapje verder in plantaardig eten.


Leuke actie
Ik weet dat er veel lezers zijn, die de gratis basiscursus van De Planteneter hebben gevolgd. Misschien wilde je wel verder met de 28-daagse cursus, maar hikte je tegen de kosten aan? De Planteneter heeft nu een leuke actie. Als je een foto upload van een ´groene snor´ (van je groene smoothie), dan kun je een 28-daagse cursus winnen. Als je daar niet op wilt wachten, dan kun je ook gebruik maken van de actiekorting: 20 % korting op de cursus van jouw keuze! Lees hier alles over de wedstrijd.


Zon en een graad of 20
Verder verlang ik naar zon en een graad of 20! Want ik kan niet wachten tot mijn moesdak vol staat :-). Vanmorgen heb ik voor het eerst het groen voor Willem z´n lunchsalade vers van mijn moesdak geoogst. Ik knipte wat rucola en snijsla af. Wat een genot is dat, zo even naar boven lopen en daar te snijden van wat je maar wilt!
En ja, zon en een graad of 20 zou ook wel ideaal zijn voor m´n bijtjes! Sinds vrijdag heb ik namelijk mijn eerste eigen bijenvolk! Ik heb Buckfastbijen gekocht. Dat is een bijzonder zachtaardig ras, dat vaak grote volken vormt en veel honing haalt. Vrijdagochtend heb ik samen met de imker van wie ik het volk kocht het volk in mijn kast gehangen. Vrijdagavond, toen alle bijen in de kast zaten, heb ik het volk opgehaald. Spannend hoor, om zomaar met 30.000 bijen op stap te gaan!! Zaterdag heb ik de kast in de stal op de vereniging gezet. Daar blijven ze een paar weken logeren. Ik ben zó blij met mijn nieuwe hobby!


En zo rommelen wel lekker verder. Enerzijds een strak ritme. Anderzijds genoeg ruimte voor dingen die niet ´moeten´, maar die ´mogen´. Zo blijf je lekker in balans!

vrijdag 10 mei 2013

Bouillonpoeder uit eigen keuken

Vorige week, toen ik pepertjes had gedroogd en vermalen tot pittige paprikapoeder, had ik het plan al: ik wilde zelf bouillonpoeder maken. Deze week heb ik de daad bij de gedachte gevoegd. Maandag kocht ik peterselie en selderij. Het was maandag nogal warm en daardoor waren de bosjes peterselie en selderij wat verlept. Ik kreeg daarom van elk twee bosjes, terwijl ik er maar één hoefde te betalen. Dat de kruiden wat verlept waren was natuurlijk helemaal niet erg, want ik wilde ze toch al drogen.
De rest van de ingrediënten had ik in huis en dinsdag heb ik de zaak in gang gezet. De peterselie en selderij gewassen en (met steeltjes en al) in stukken van een paar centimeter geknipt. Daarna vijf uien van hun rokken ontdaan en in stukken gesneden. Een paar stengels bleekselderij, de vijf mini-preien  die ik op mijn moesdak opgekweekt heb, 5 tenen knoflook en een bos wortels ondergingen eenzelfde lot. Alle gesneden groenten en kruiden legde ik op de roosters van mijn droogapparaat. Ik lette daarbij op, dat de dikkere groenten onderop kwamen en de tere kruiden bovenop. Ik stelde het apparaat in op 70 graden en liet de boel drogen. Af en toe wisselde ik wat met de roosters, want wat op het onderste rooster ligt is het eerst droog. Het drogen duurde wel een uur of 7, maar daar heb je verder toch geen omkijken na.

Toen alles knisperdroog was deed ik het met 500 gram grof zeezout in mijn blender en maalde alles tot poeder. Ik heb uitgeprobeerd hoeveel ik nodig had voor een mok bouillon. Mijn poeder blijkt tamelijk zout en ik heb maar een kleine theelepel nodig op een volle mok heet water. Omgerekend betekent dat, dat ik met één eetlepel bouillonpoeder en één liter kokend water een fijne bouillon kan maken. Zonder welk e-nummer dan ook.

Bouillonpoeder is erg handig. Als er in een recept een bouillonblokje staat aangegeven kan ik gewoon een lepeltje poeder gebruiken. Maar ik kan er ook een snelle kop bouillon mee maken, als ik behoefte heb aan een beetje hartigheid. Ik kan het gebruiken om m´n zelfgetrokken soepen te zouten en te kruiden. Het is ideaal om te gebruiken in een roux voor sauzen. Het is ook te gebruiken als smaakmaker in zelfgemaakte dressing. Eigenlijk is die pot bouillonpoeder nú al onmisbaar :-). Met de grote pot die ik nu op voorraad heb kan ik wel een jaar vooruit, denk ik. Wat mij betreft is het experiment geslaagd.

Als je ook bouillonpoeder wilt maken, maar geen droogapparaat hebt, kun je de oven gebruiken. Spreid de groenten die je lekker vindt uit over de ovenplaat,  stel hem in op 50 graden en laat tijdens het droogproces de ovendeur op een kier staan. Dan kan het vocht gemakkelijk weg. Je kunt natuurlijk variëren met de ingrediënten. Neem gewoon wat je lekker vindt, of wat je voorradig hebt. Je kunt ook kruiden toevoegen, zoals kerrie of korianderzaad, of wat dan ook. Belangrijk is alleen, dat de gedroogde groenten/kruiden echt knisperdroog zijn als je ze gaat malen. Dat malen kan overigens ook in een koffiemolen. Bewaar de kruiden in een goed afgesloten pot.

woensdag 8 mei 2013

Advertorial

Er zijn deze maand weer een aantal nieuwe adverteerders, die ik graag aan jullie voorstel.

Als eerste noem ik Knulst PVC-vloeren.
Nu moet ik eerst bekennen, dat ik eigenlijk niet eens goed wist wat pvc-vloeren precies zijn. Natuurlijk, ik weet wat pvc is. En ook wat een vloer is. Maar bij een pvc-vloer kon ik me niets voorstellen. Inmiddels ben ik bijgepraat :-). En ja, ik ben zelfs reuze enthousiast! Een pvc-vloer is namelijk niet alleen heel mooi, maar heeft vele voordelen boven andere vloeren. Om er eens enkele te noemen:

- De vloeren hebben een geluiddempende werking
- Ze zijn niet glad
- Ze zijn in verschillende diktes verkrijgbaar (bij Knulst van 2 tot 10 mm)
- Er ontstaat geen statische electriciteit
- De vloeren zijn brandwerend
- Het warmte-isolerend vermogen is heel goed en zo bespaar je op stookkosten
- De vloeren zijn onverwoestbaar. Je krijgt zelfs 25 jaar garantie!
- En last but not least: de vloeren zijn volledig te recyclen en milieuvriendelijk

Ik weet het al: als ik eindelijk genoeg gespaard zal hebben voor een nieuwe keuken, komt daar een pvc-vloer in. Het lijkt me fantastisch.

Als een pcv-vloer je ook wat lijkt, kijk dan eens rond op de site van Knulst en laat je inspireren. Knulst heeft al 50 jaar ervaring in het leggen van vloeren en daarvan al 25 jaar in pvc-vloeren. Zij kunnen je dan ook goed adviseren. Je kunt de gratis brochure aanvragen, maar ook een bezoek brengen aan hun showroom in Nunspeet.

De tweede adverteerder die ik graag in het zonnetje zet is: Cuisine d´Oc. Ik zei het net al: ik ben (al heel lang) aan het sparen voor een nieuwe keuken. Cuisine d´Oc is een bedrijf dat de wens van een nieuwe keuken op een kostenbesparende manier kan realiseren. Cuisine d´Oc zet namelijk geen nieuwe keukens, maar renoveert uw oude keuken. Op die manier krijg je een zo goed als nieuwe keuken voor ongeveer de helft van het geld wat je normaal kwijt zou zijn. Bovendien is de klus ook nog eens veel sneller geklaard en is de overlast minimaal. Het is ongelofelijk om te zien hoe de keuken opknapt als er alleen al nieuwe frontjes en een nieuw blad wordt geïnstalleerd! Maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen (een deel van) je apparatuur de vervangen. Alles is mogelijk. Henk Geluk van Cuisine d´Oc heeft namelijk al 20 jaar ervaring in de keukenbranche en kent alle ins en outs.
De werkwijze van Cuisine d´Oc is heel eenvoudig: Henk komt bij u langs om de wensen te inventariseren. U krijgt vervolgens een offerte (eventueel met tekening) inclusief montagekosten. Daarna vindt de levering en montage plaats en kunt u gaan genieten van uw nieuwe keuken.

Een mooi idee, om iets wat nog goed is te hergebruiken in iets nieuws! Het bespaart niet alleen tijd en geld, maar ook het milieu.

Van de nieuwe keuken is het een kleine stap naar onze derde nieuwe adverteerder: Natuurlijk Consumeren. Bij Natuurlijk Consumeren kunt u namelijk terecht voor kruiden en natuurvoeding, zonder schadelijke e-nummers. Natuurlijk Consumeren heeft een uitgebreid assortiment keukenkruiden en kruidentheeën. Onder het kopje ´Natuurvoeding´ vindt u daarnaast een enorme keuze in producten als amandelmeel, lijnzaad, cranberry´s, druivensuiker enzovoorts. Allemaal producten die passen in de gezonde keuken. Deze producten worden verkocht onder de merknaam Elvitaal. Dat is het merk wat ik zelf ook altijd koop bij de Reformkraam op de markt. De producten van Elvitaal zijn goed en niet duur. Wat wil je nog meer? Misschien supplementen? Ook daarvoor moet je bij Natuurlijk Consumeren zijn! Ze leveren alles wat je maar denken kunt, van Aloë Vera complex tot Zilverwater. Om het compleet te maken is er ook een uitgebreide lijn aan producten voor persoonlijke verzorging en zeep. Kijk eens op je gemak rond op de uitgebreide site. Bestellen gaat eenvoudig per e-mail. Uw bestelling wordt binnen 7 dagen bezorgd.

Dan is er nog verzoek om een website van een goed doel onder de aandacht te brengen. De site is gemaakt door onze Dirk. Het is de site van Het Bouwsteentje. Bij het bouwsteentje kunt u terecht voor allerlei leuke kadootjes, zoals memoborden, borduurwerk, brocante enzovoorts. Ook is er een grote collectie mooie fotokaarten.  Het Bouwsteentje staat DV zaterdag 11 mei met een kraam op de verkoopdag t.b.v. de Hersteld Hervormde Gemeente van Emst-Epe.

vrijdag 3 mei 2013

Hot & Spicy

Zaterdag zijn we weer eens een keertje naar de markt op het Afrikaanderplein in Rotterdam geweest. Dat was lang geleden! Het was een belofte van Willem aan zijn moeder (77) en haar vriendin (84) om, zodra het wat beter weer was, met ze naar die markt te gaan. En zaterdag was het zover. We hadden onze wagen volgeladen, want er wilden ook een paar kinderen mee. De opgevouwen rollator kon er nog nèt bij :-). We kregen op de markt weliswaar een buitje op onze pet, maar dan kon de pret niet drukken. We snuffelden lekker rond en af en toe hapten we toe als we een leuk koopje tegenkwamen. Willem ontdekte een hele zak Spaanse pepers voor maar 50 cent! Die ging mee. Thuis heb ik de pepers gewogen. Het waren wel 50 stuks en dat was bij elkaar zo´n 700 gram. Ik wist al meteen wat ik ermee ging doen: hot paprikapoeder maken. Dat klinkt misschien raar: paprikapoeder van pepers. Toch is het dat, wat je in de winkel ook koopt. Paprikapoeder wordt niet gemaakt van paprika´s, maar van peppertjes (zoete pepers). Met deze hete pepers ging ik pittige paprikapoeder maken. Echt ´hot & spicy´ dus.

Pepers drogen
Op Koninginnedag heb ik de pepertjes schoongemaakt en ze in mijn droogapparaat gedaan. Pepers kun je ook drogen door ze aan een touwtje te rijgen en op een warme, droge plaats te hangen. Denk bijvoorbeeld aan de cv-ruimte. Maar je moet er wel zeker van zijn, dat de pepers snel genoeg drogen, want anders ontstaat er schimmel. Een andere mogelijkheid is, om ze in de oven te drogen. Dit doe je op een lage temperatuur (max. 70 graden) en met de ovendeur open.
Omdat op dit moment mijn houtkachel niet meer brandt en ook de cv niet meer steeds aan staat, heb ik niet een warme, droge plaats. Daarom koos ik ervoor om mijn droogapparaat te gebruiken. Met zo´n apparaat kun je heel fijn groenten, fruit en kruiden drogen. Je legt de te drogen producten op roosters, die je op elkaar stapelt. Je kunt een toren  maken van wel zeven roosters. Je stelt dan de temperatuur in (tussen de 30 en 70 graden) en je hebt er verder geen omkijken meer naar. Het kost door het praktische ontwerp op zich niet zo heel veel stroom, maar ik wilde het toch juist op Koninginnedag doen, omdat op zo´n officiële feestdag het daltarief geldt.

Dubbeltariefmeter
Het is niet meer zo, dat het daltarief enorm veel scheelt met het dure tarief, maar alle kleine beetjes helpen. Ik heb me juist van de week nog eens in het dubbeltariefmeterverhaal verdiept. Ik heb daarbij als voorbeeld de tarieven van Eneco erbij gehaald:


Energieprijzen Ecostroom® variabel

Ecostroom variabelLeveringstarief
per kWh
Energiebelasting
per kWh
Opslag duur-
zame energie
BTWTotaal
incl. BTW
Direct bestellen
Meer over Ecostroom® variabel
Enkeltarief0,070900,116500,001100,039590,22809
Dubbeltarief normaal0,079170,116500,001100,041330,23810
Dubbeltarief laag0,058500,116500,001100,036990,21309
Vastrecht2,31 per mnd

Je ziet dus dat je bij een enkeltarief 24 uur per dag 22,8 cent per kwh betaalt. Heb je een dubbeltariefmeter, dan betaal je in de daluren (´s avonds/´s nachts/weekend/feestdagen) anderhalve cent per kwh minder, namelijk 21,3 cent. Buiten de daluren betaal je een halve cent méér: 23,8 cent. Als je een dubbeltariefmeter hebt, heb je meestal pas voordeel wanneer ongeveer de helft van je totale verbruik in de daluren valt.
Als je wilt weten of het in jouw geval zinvol is om een dubbeltariefmeter aan te schaffen, of (als je hem al hebt) te blijven gebruiken, dan kun je dat eenvoudig checken door je gegevens in te vullen op het Tariefadvies van Nuon.


De stukjes pepers hebben een uur of zes op 70 graden in het apparaat gezeten en waren toen kurkdroog. Wat je overhoudt is niet veel meer. Het was een halve literpot vol.



De gedroogde pepertjes heb ik daarna in de blender tot poeder vermalen. Als je geen blender hebt, kun je het ook in een koffiemolen doen.



Ik heb nu een potje heerlijke, pittige paprikapoeder. De smaak gevangen in een potje, zoals je dat in geen enkele winkel kopen kunt. Ik verheug me nu al op de pepertjes die ik van de zomer van mijn moesdak hoopt te oogsten. Vorig jaar had ik een goede peperoogst. De peperplantjes die ik nu aan het opkweken ben (uit het zaad van de oogst van vorig jaar) zien er alvast veelbelovend uit ;-).

Ik heb de smaak te pakken. Het volgende wat ik zo wil maken is bouillonpoeder. Dan weet je zeker dat je geen rommel (e-nummers) binnenkrijgt en het is vast een stuk voordeliger dan de dure bouillonblokjes die ik bij de reformkraam op de markt koop.

donderdag 2 mei 2013

Vakantie-activiteiten

We genieten hier lekker van de mei-vakantie. Een vakantie die weer veel te vlug voorbij gaat! Dat is meestal zo als je veel te doen hebt. Dan vliegt de tijd om.

Maandag heb ik eerst zoveel mogelijk het huis aan kant gemaakt. Er waren een paar kinderen thuis die me daarbij een handje geholpen hebben. Het ging wel een beetje met de Franse slag, maar dat moest maar even. Ik had het voornemen om met Leendert kleren te gaan kopen. Als ik voor de kleinere kinderen iets nodig heb, durf ik het wel gewoon zo mee te nemen uit de winkel. Maar de grote kinderen gaan mee. Die hebben inmiddels een eigen smaak ontwikkeld. Leendert had drie dagen vrij genomen en dus moest hij er meteen op z´n eerste vrij dag aan geloven: mee naar de winkels :-). Hij vond het niets erg, hoor. En we zijn heel leuk en heel vlot geslaagd. In tweeëneenhalf uur waren we uit en thuis en hadden in die tijd gekocht: een lange broek, twee korte broeken, twee shirtjes, een vest en een jas. Bovendien had ik nog getrakteerd op een bezoekje aan de Mac, waar we even hebben zitten uitblazen. Het viel me op, dat er al van alles was afgeprijsd in de winkels. Het vest was maar liefst met 40% korting. De shirts: tweede halve prijs (= dus 25% korting). Ook de lange broek was afgeprijsd. Ik vraag me af of er nog mensen zijn die ooit kleding voor het volle pond kopen. Het lijkt wel of het het hele jaar door uitverkoop is. En als er geen uitverkoop is, dan zijn er wel acties.
Straks ga ik met Hans kleren kopen. Ik ga dan naar V&D. Hopelijk kunnen we daar slagen, want met mijn VIP-kaart krijg ik daar vandaag 20% korting op alles. Ook korting over korting dus.

Toen we terugkwamen van het shoppen ben ik nog even met Henk naar de markt geweest. Lekker met onze hoofden in de zon. Henk vindt het altijd leuk om met me mee te gaan. Niet in de laatste plaats omdat hij bij bijna elke kraam wel iets kreeg ;-). Ik kocht lekker veel bladgroenten voor de smoothies en ging ook bij de garen- en bandkraam langs. Ik heb me staan te verlekkeren bij de tuinplantenkraam. Maar ik heb niets gekocht. Genoeg is genoeg. Ik moet gewoon geduld hebben tot mijn zaaisels groot genoeg zijn. Dan heb ik een tuin vol planten voor bijna nop.

Dinsdag was een fijne Koninginne-/Kroningsdag.



Ik was vroeg opgestaan om de dagelijkse strijk te doen en de wasmachines aan het werk te zetten. Voordat iedereen beneden was, was de was al lekker gedaan. Volgens traditie trakteerde Dirk op oranje tompoucen. Normaal haalt hij die bij de Hema, maar die was deze keer gesloten. Willem bood aan om hem even naar bakkerij Prins te rijden. We hadden gelezen, dat die tot 10 uur open zou zijn. Toen ze bij de winkel kwamen, bleek er een enorme rij wachtenden te staan. Ze stonden in een lange rij tot ver buiten de deur! Willem is gaan kijken of er niet nog een andere bakker open was. De bakker in het winkelcentrum bleek al uitverkocht te zijn. Er was iemand, die zei, dat bakker Stam in Kinderdijk ook open was. En jawel. Daar geen drukte en ook niet uitverkocht. Mooi. Zo kwamen ze zomaar met echte, heerlijke, bakkers-tompoucen thuis! Ik heb zelf niet meegedaan. Ik eet echt helemaal suikervrij. Ik heb niet eens meer de behoefte eraan. Da´s wel raar, hoor, om dingen op tafel te zetten, waar je zelf niets van eet.

We keken naar de abdicatie van Koningin Beatrix en zagen hoe Prins Willem-Alexander koning werd. Daarna gingen Willem en ik met Jan en Henk naar de vrijmarkt in de Drentse Buurt. De andere kinderen waren inmiddels met vrienden en vriendinnen op stap gegaan. Ik heb me op de markt erg ingehouden. Ik kocht enkel wat mooie voorleesboeken en een stapeltje Donald Ducks. De kinderen sprongen op het springkussen. Ze waren inmiddels door de één van oranje haren en door de ander van rood-wit-blauwe vlaggen op de wangen voorzien. Ik ben er nooit zo wild van, van die rommel. Maar vooruit. Je kunt het er gelukkig gemakkelijk af wassen.



Willem hield het op een broodje hamburger eten en een biertje drinken met een collega, die hij tegen kwam. Het was zomaar genoegelijk.

Op een gegeven moment kwamen we Maaike met haar vriendin tegen. Die hadden het zo langzamerhand wel gezien op het dorp. We stelden voor om naar de markt in Papendrecht te gaan. Daar hadden ze wel oren naar. We reden nog even langs huis en daar zat Koos met twee vrienden. Die wilden ook wel mee. Zo reden we met z´n negenen naar Papendrecht. In de parkeergarage verdeelden we ons in groepjes en spraken af dat we elkaar zouden bellen/appen wanneer we naar huis zouden gaan.



Willem en ik lummelden met Jan en Henk over de markt. We deden een klein stukjes gewone markt en daarna slenterden we over de enorme vrijmarkt. Op een plein waren allemaal kinderactiviteiten. Daar hebben Jan en Henk zich nog weer een hele tijd op verschillende springkussens vermaakt en Jan wilde ook weleens op de Rodeo. Leuk allemaal, hoor. Het was nog eens allemaal gratis ook.





We hadden een gezellige middag. Het was al dik 16.00 uur toen we verzamelden en weer huiswaarts gingen.  Er wachtte een suprise in het kippenhok. Mijn nieuw, jonge kip had haar eerste eitje gelegd. Een mooi, klein eitje. Wat leuk!



Ik had spaghetti op het menu staan. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens snel klaar. Ik haalde meteen ook even alle wassen af, die in de wind en zon fijn gedroogd waren. Ziezo.
Na het eten hebben Willem en ik een half uurtje liggen pitten. Dat heb je zo, als je vroeg bent opgestaan en veel in de buitenlucht bent geweest. Een half uurtje is dan precies mooi om de avond goed door te komen ;-).
We dronken koffie en langzaamaan werd het rustiger in Huize Luijkensteijn. Vrienden en vriendinnen verdwenen naar huis. De grote kinderen wilden nog naar het vuurwerk kijken. Ik nam nog een uurtje de tijd voor wat administratie. En zo kwam er ook aan de laatste Koninginnedag een eind.

Ook gisteren stond ik weer vroeg op voor de was en de strijk. Het was lekker stil in huis en ik hoefde niemand vroeg te roepen en/of brood klaar te maken. Zo had ik mooi de tijd om al strijkend een preek te beluisteren zonder dat ik gestoord werd.
Daarna maakte ik groene smoothie en smeerde twee boterhammen voor Willem en mij. We aten ons ontbijt op bed. Konden meteen mijn voeten warm worden ;-). Maar veel tijd was er niet. We wilden om half 9 met Koos in de auto zitten. We gingen Koos wegbrengen naar de logeeropvang in Elspeet. Maaike zou oppassen, zodat we er een klein dagje uit van konden maken.
In een sneltreinvaart pakte ik Koos z´n tas in en daar gingen we. Ik had m´n haakwerk meegenomen voor in de auto. Elspeet is toch snel 5 kwartier rijden en dus schoot het haken fijn op.
We dronken in Elspeet nog snel een bakkie koffie en stapten in de auto om koers te zetten naar Apeldoorn. Daar wilde ik kijken bij Imkerij Bijdaan.nl. Ik had op Marktplaats gezien, dat Daan tweedehands bijenkasten verkocht. We hadden al wat heen-en-weer gemaild, want ik wilde van tevoren weten wat er zoal was, zodat ik niet voor niets zou rijden. Daan heeft kasten in alle soorten, maten en prijsklassen. Ik wilde graag een 10-ramer en 6-ramer kopen, zodat ik mijn kasten op tijd klaar heb staan voor als er straks volken te koop komen. Willem heeft op dit moment toch geen tijd om snel, snel kasten voor me te timmeren. Bovendien zou het handig zijn om op zo´n manier een voorbeeldkast te hebben staan, die Willem gemakkelijk kan namaken.
Bij Daan werden we door mens en dier verwelkomd :-).



Een jongen was buiten bezig kasten in elkaar te zetten, een meisje was bezig met kasten verven en de hond kwam ons tegemoet lopen. Gezellig hoor. Daan bleek binnen te zitten en toen we zeiden waarvoor we kwamen kwam hij ons helpen met het maken van een keuze. We kregen koffie aangeboden en liepen langs het assortiment kasten. Eigenlijk wilde ik spaarkasten, maar Daan wees me op een ander soort kasten, waarin hij heel veel keuze had. Ze zagen er prima uit. Het zijn kasten geweest van een oudere meneer. Die meneer had humor. Hij had de kasten namen gegeven van vliegbases :-). Grappig hoor. Na wat overleg hebben we ter plekke besloten om voor allemaal tweedehands kasten te gaan en het timmeren te laten voor wat het is. Met zoveel keuze in tweedehands vond Willem het niet lonend om te gaan timmeren. Er waren alleen geen tweedehands 6-ramers, maar geen nood. Ik heb nu gewoon 3 10-ramers genomen. Mocht ik een klein volk krijgen/kopen, dan verkleinen we de kast gewoon tot één broedbak.



Daan kan goed advies geven, omdat hij weet waarover hij praat. Hij heeft zelf maar liefst 450 (!) volken, die hij verhuurt voor bestuiving. En we zagen ook nog eens een hele rij gewonnen bekers in z´n kantoor staan.



Ook binnen deed ik nog wat aankopen. Ik had nog honingkamerramen en kunstraat nodig en wat kleine spulletjes. Het was erg verleidelijk om niet allemaal moois en lekkers en leuks erbij mee te nemen. Daan heeft echt een groot en mooi assortiment. Maar ik heb me ingehouden. Als ik toch nog iets echt nodig heb, kan ik het ook via zijn webshop bestellen.

Na Apeldoorn lag Breda op onze route. Dat hadden we niet zelf uitgekozen, maar Willem moest daar nog naar een bespreking voor zijn werk. Dat kon helaas niet verzet worden. Het was anderhalf uur rijden van Apeldoorn naar Breda. M´n haakwerk schoot daarbij flink op ;-).
In Breda hadden we nog even tijd voor ons zelf. We schoten een grote Kringloopwinkel binnen en daarna was het tijd voor Willem z´n afspraak. In de tijd dat hij daarheen was heb ik nog wat gewinkeld. Ik zat juist een minuut of 10 in de auto te wachten, toen Willem alweer terug kwam. Ons uitstapje zat er op. We reden op ons gemakje naar huis. Toch lekker zo´n boemeldagje tussendoor!

´s Avonds was er een doopdienst in onze kerk. Daar zijn we met z´n allen heen gegaan. De vakantie zit zo vol afwisseling. De groten moeten maandag alweer naar school. Ik moet vast een beetje gaan jutten voor te lezen boeken en in te leveren (stage)verslagen enzo. We gaan ons weer opmaken voor de eindeschooljaarssprint!