zaterdag 1 maart 2014

Zaterdagse drukte

Vanmorgen hoefde er bij wijze van uitzondering eens niemand (vroeg) weg om naar zijn of haar werk te gaan. Normaal gesproken gaan op zaterdag in elk geval Hans en Maaike werken. Deze zaterdag hadden ze vrij genomen om mee te helpen met wilgen knotten bij de molens. Maar donderdag werden we gebeld, dat de knotdag niet door kon gaan. Door het vroege voorjaar lopen de wilgen al te ver uit om ze nu nog te gaan knotten! Voor Hans kwam dat eigenlijk wel mooi uit. Hij liep deze week stage bij de marine en we hadden wel voorzien, dat hij aardig stuk zou zitten als hij thuiskwam. Hij kwam gisteren pas tegen het avondeten thuis, na een lange reis vanuit Den Helder. Vol verhalen, rijk aan ervaringen en ja, ook best moe. Hij zou deze zaterdag eerst eens lekker gaan uitslapen :-). Maaike besloot in plaats van te gaan knotten mee te gaan met de natuurclub in de Biesbosch. Vandaag was het opruimdag. Iets wat de kinderen altijd een leuke activiteit vinden.

En zo kwam het dat ik het er ook maar eens van nam en lekker uitsliep tot kwart voor 8.

Maar toen zette ik er dan ook rap de sokken in. Zaterdag is altijd zó'n drukke dag! Ik zette de wasmachine aan, haalde een was af en maakte voor Willem en mij een ontbijtje klaar. Boekweitpannenkoeken met honing en een kop thee. We genoten er in alle rust van, want behalve Henk lag iedereen nog op bed. Henk is nog steeds ziekig. Hij ziet er niet uit, want hij heeft nu ook twee ontstoken ogen :-(. Willem maakte zich klaar om naar een bijeenkomst van de kerk te gaan en ik riep Maaike en Jan. Zij moesten ontbijten en zich aankleden om naar de Biesbosch te gaan.

Het zag er mooi uit buiten! Een lekker zonnetje beloofde een fijne opruim-ochtend in de natuur. Om half 10 reden we de straat uit naar de Oosthaven in de Biesbosch. Ik was benieuwd of we al lammetjes zouden zien. En ja hoor, we zagen er één :-). Ik denk dat er volgende week al heel wat meer zullen zijn. De natuur is zó mooi in dit stadium van pril ontluiken.

Thuis gekomen ging ik snel verder aan de was. Ik wil op zaterdag altijd de strijkmand leeg hebben en zorg ervoor dat alle waslijnen (binnen) vol was komen te hangen. Ook bak ik altijd zes broden en lekkers voor bij de koffie voor de zaterdag en zondag. Maar met het bakken wachtte ik maar tot de middag, omdat ik om half 12 nóg een keer heen en weer zou moeten naar de Biesbosch om de kinderen weer op te halen. Meestal doe ik alleen het wegbrengen en gaat Willem ze halen. Maar we hadden het deze dag anders bedacht.

Willem kwam terug van de bijeenkomst en trommelde alle uitslapende jongens uit bed. Hij lokte ze naar beneden met havermouttaart die ik gisteren gebakken had :-). Weliswaar loopt de één daar harder warm voor dan de ander, maar evengoed was in een mum van tijd iedereen beneden. Willem zou een uur gaan hout zagen en hakken. Ik zit namelijk al twee weken nagenoeg zonder hout en heb regelmatig de CV aan gehad. Er moest dus nog snel een portie voor een week of wat hierheen komen. De (droge) eikenhout stammen liggen opgeslagen bij een boerderij in de buurt. Willem vertrok met Dirk, Leendert, Hans en Koos naar de boerderij. Ze hadden twee motorzagen, de zaagbok en wat bijlen mee en trokken daarmee hard van leer. In een uur tijd hadden ze een driekwartvol aanhangwagentje klaar.

Willem had me trouwens wel omgekocht, hoor. Hij zei: ¨Voor wat, hoort wat. Ik ga zagen en jij maakt lekker sateh klaar voor tussen de middag.¨ Ok dan :-).

Om half 12 zat ik weer in de auto richting Dordrecht. Precies om 12 uur stond ik bij de haven. De kinderen waren er nog niet. Ik moest bijna een half uur wachten. Ze hadden het geweldig naar hun zin gehad en vele zakken vol zwerfvuil verzameld. Ze vinden soms de raarste dingen. Maar deze keer waren er geen echt gekke dingen gevonden. Wel enorm veel plastic.

Op de terugweg ging ik even langs de supermarkt voor varkenslapjes voor de sateh. De mannen waren al thuis, toen ik ook thuiskwam. Maar ze hadden er geen problemen mee, dat ze een poosje moesten wachten op de sateh :-). Ik sneed de lapjes in blokjes, kruidde ze lekker, deed er ketjap over en reeg de blokjes aan de stokjes. Terwijl ik het vlees  bruin en gaar braadde maakte ik een pan pindasaus en voilà, een luxe lunch. Ik had er wit en bruin brood bij naar keuze. Zelf eet ik geen vlees, maar snoepte een heel doosje Physalis op. Mmm. Nog een lekker sappig peertje er achteraan. Nog een keer mmm :-).

Na het eten wachtte een flinke vaat, die Willem en ik samen deden. Daarna deed Willem z'n vaste zaterdagklus: 5 kilo aardappelen schillen en in repen snijden voor de patat. En ik ging aan de bak: 6 broden en 18 appel/kaneel muffins bakte ik. De strijk werd afgemaakt. Wassen opgehangen. Ik zat nog 10 minuutjes op het dakterras van de gaande en komende bijen te genieten. Ik troostte Henk die zulke zere ogen heeft. En het huis stroomde langzaam maar zeker weer vol. Hans z'n vriendin kwam en Koos had twee vrienden. De kinderen liepen in en uit. Gezellig hoor!

En hoe druk het ook is, wát er ook gedaan wordt, áltijd vinden we elkaar wel weer om de tafel :-). Aan de zaterdagse patatten.

De dag is weer omgevlogen. Ik had zin om nog lekker even een logje te schrijven. Ik ben blij met de kachel die weer zo gezellig brandt. Straks ga ik nog een pan stoofpeertjes schillen voor morgen. En dan is het de rustdag.