woensdag 7 mei 2014

Opruimdag

Het was hier vandaag voor de zóveelste keer Opruimdag. Ja, met hoofdletter :-). Er was een goede reden. Morgenochtend krijg ik nieuwe vloerbedekking in de hal, op de trap en op de overloop. De hal was al leeg. De trap al kaal. Maar de overloop moest vandaag nog gedaan worden. Er stond een uitpuilende boekenkast, die helemaal leeg en weg moest. Ik moest wel even zin maken, om aan die klus te beginnen. Maar eenmaal bezig was het wel leuk. Ik had bedacht om plank voor plank na te lopen, de boeken af te stoffen en de boeken per plank in een kist te doen. Bij het nalopen van de boeken heb ik mezelf bij elk exemplaar de vraag gesteld of ik het boek wilde houden, of dat het weg mocht. Aan het einde van de ochtend had ik toch zomaar een metertje boeken verzameld die weg mogen. Boeken die we niet meer zullen lezen en ook wat boeken, die we dubbel hadden. Als straks de boekenkast weer ingeruimd gaat worden, kunnen waarschijnlijk de boeken er keurig in, zonder dat de kast uitpuilt :-).

Vanmiddag sleepten Maaike en ik de boekenkast naar de slaapkamer van de jongens. De 7 kisten boeken zijn verdeeld over twee stapels. Eén stapel staat bij de meiden op hun slaapkamer en één stapel in de badkamer. Tja, het is woekeren met de ruimte bij ons op de slaapverdiepingen. Dat is meteen ook de reden dat ik niet van klussen houd. Er is domweg geen ruimte om te schuiven met spullen.

Maar morgenmiddag is de klus al geklaard en kan alles in feite snel weer op z'n plaats. Ware het niet, dat ik bedacht heb om de boekenkast maar eens een ander kleurtje te geven. De kast is donkerbruin en samen met Maaike heb ik besloten, dat een licht kleurtje vast een vrolijker uitstraling zal geven. Zelfs al is de boekenkast gevuld met veel theologische boeken met donkere kaften. Nu wil ik morgen, als de vloerbedekking er ligt, met een kleurenkaart bepalen welke kleur de kast dan moet worden. En dan zo snel als mogelijk aan de kwast! Maar of dat deze week nog gaat lukken? We zitten nogal volgeboekt. En voor volgende week staan er ook alweer de nodige afspraken buitenshuis gepland. We gaan het zien. Het feit dat die boekenkisten behoorlijk in de weg staan, maakt dat ik er vaart achter zal zetten. Een goede stok achter de deur dus.

Behalve de boekenkast heb ik ook wat kisten en dozen opgeruimd, die ernaast stonden. (Ik zei toch al, dat het hier hutje mudje is? ;-)). Maar nu is er fijn wat verdwenen. Die meter boeken gaat naar Boekenstek, een hele vuilniszak vol rommel is in de container beland en er staat ook weer een zak klaar voor de Kringloopwinkel. Je zou toch denken, dat het ooit eens leeg, of op z'n minst een béétje leger, zou worden? Maar nee hoor. Met al die hamsters hier sluipt er vanzelf van alles weer binnen. Blijven opruimen dus. Misschien moet ik er vaste Opruimdagen op na gaan houden? Daar ga ik eens over nadenken. Het helpt heus om je een hele dag te concentreren op één taak.

Het hele gebeuren had alleen wel tot gevolg dat ik geen tijd en zin had om nog weer eens anderhalf uur de keuken in te trekken om voor 11 personen uitgebreid te koken. Dus had ik twee pakken tongetjes uit de vriezer gehaald om die vanavond te bakken. Ik kocht er aardappelschijfjes bij, die ik alleen maar hoefde te bakken. Het viel me nog wel mee, wat ik daarvoor betaalde: 49 cent per 500 gram bij de Lidl. Normaal gesproken maak ik die aardappelschijfjes zelf wel. Maar nu was het gemakkelijk. Niet schillen, niet snijden, niet voorkoken. Ik maakte een grote schaal salade van een flinke krop ijsbergsla, een zakje rucola, doorgesneden snoeptomaatjes en een blikje maïs. En voor het toetje kocht ik een pak vanillevla en een pak vanilleyoghurt. Zo was ik best snel klaar en iedereen smulde.

Vanavond wilde ik eigenlijk nog de strijk doen. Maar ik had niet zo heel veel zin meer en heb bovendien vanmiddag mijn knie verdraaid. Dus was het helemaal niet erg, om uitgebreid voor te lezen aan Henk, die ik naar bed bracht. Ik heb een gouwe ouwe onderhanden: ¨Het kerstfeest van twee domme kindertjes¨, van W.G. van der Hulst. Heerlijk om dat dramatisch voor te lezen :-). Henk moest bijna huilen om die twee kindjes die verdwaalden in het grote bos. En het was zó bitter koud...

Na de koffie heb ik ook voor Hans voorgelezen. Dat was uiteraard van een ander nivo :-). Hans zit in 4 HAVO en is behoorlijk dyslectisch. De boeken voor zijn lijst mag hij in luisterboekvorm doen, maar voorlezen door ma kan natuurlijk ook. Dus las ik ¨De grote zaal¨ van Jacoba van Velden en deed dat maar een tikje minder dramatisch ;-).

Maria was een boekverslag aan het maken en las haar samenvatting voor. Die gaf ik wat aanwijzingen en daarna hielp Willem haar met het typen en de vormgeving.

Verder hadden we een lekker rustige avond en heb ik nog wat toertjes aan m'n strependeken gehaakt. Inmiddels is het alweer half 12 en het wordt tijd om naar bed te gaan. Ik ben benieuwd naar de nieuwe vloerbedekking morgen. Het zal vast enorm opknappen!