dinsdag 13 mei 2014

Sportschool

Iedereen weet natuurlijk hoe belangrijk het is om in beweging te zijn. Als je een kantoorbaan hebt, valt het niet altijd mee om aan genoeg beweging te komen. Een abonnement op een sportschool nemen kan dan een oplossing zijn. Maar ja, hoe gaat dat doorgaans? Er wordt in het kader van goede voornemens per 1 januari of per 1 september een abonnement afgesloten. Wellicht over de drempel getrokken door een actie als: eerste maand gratis, of iets dergelijks. Men gaat de eerste week fanatiek in de sportschool aan de slag. Als het even kan minimaal 2 avonden. De tweede week gaat men al met minder enthousiasme, maar ok, men gáát. De derde week is 1 keer wel genoeg, want die andere avond hebben we een verjaardag, of hebben we het druk, of zijn we moe, of....De vierde week komt de klad erin en wordt er al helemaal niet meer gesport. Nog voordat de gratis maand om is, is de lol er al af.

Een voordeliger manier van bewegen is om gewoon te gaan wandelen. Dat is niet alleen gratis, maar ook nog eens béter dan sporten! Dat blijkt o.a. uit een onderzoek van de universiteit van Maastricht, waarover dit kantenartikeltje gaat. En ja, ook wandelen moet je volhouden. Ook voor een uurtje wandelen zijn er allerlei smoezen te bedenken, om er onderuit te komen. Maar er zijn dingen die daarbij helpen.

Ten eerste is het verstandig om sámen te wandelen. Willem is vorig jaar augustus begonnen met wandelen. Hij wandelt drie keer per week, een kleine 5 kilometer per keer. Lange tijd heb ik met hem mee gewandeld. Gewoon voor de motivatie, maar ook voor de gezelligheid en voor het samenzijn. Helaas heb ik behoorlijke bekkenproblemen. De eerste tijd heb ik de bekkenpijn, die ik de dag na het wandelen had, voor lief genomen. Het was mij belangrijker, dat Willem aan het wandelen bleef. Inmiddels heeft Willem die motivatie van mij allang niet meer nodig! Het wandelen is helemaal in zijn leven geïntegreerd. Nog altijd vindt hij het wel leuk als er iemand mee wandelt, maar het hoeft niet persé. De laatste tijd gaat Dirk vaak mee. Ook Dirk heeft een zittend beroep en heeft die beweging dus hard nodig. En laat die mannen samen maar schuiven. Ze praten een uur lang vaktaal (ze zitten beide in de ict) tegen elkaar en knappen daar geweldig van op ;-).
Als Willem vroeg in de avond gaat wandelen, gaan Jan, Maria en/of Henk ook nog weleens mee. Vaak gaan die dan op de fiets of op hun skeelers. Maar Willem wandelt ook gerust nog wel om een uur of twaalf ('s nachts). Gewandeld wórdt er!

Ten tweede helpt het om een mooie route te wandelen. Wij houden ervan om in de natuur te wandelen, maar ik kan me voorstellen, dat het ook best leuk is om in de bebouwde kom te wandelen en hier en daar naar binnen te gluren, tuintjes te bekijken of wat dan ook.

Het vaste wandelrondje van Willem is langs de molens in Kinderdijk. En het mag dan een vaste route zijn, het is allerminst saai. Elke dag ziet het er anders uit. Mooi is het altijd! Soms is het liefelijk, soms ruig. Soms bladstil, soms winderig. Meestal stil, soms met veel toeristen.

Kijk. Dit is hem dan. Willem z'n gratis sportschool:Gaaf he?!