dinsdag 7 oktober 2014

Wassen in de wintermodus

Nu zaterdag de laatste nazomerdag was en we naadloos in de herfst beland zijn, moest ik mijn wasritme omgooien naar de wintermodus: al het wasgoed moet weer binnen gedroogd worden.

Het vergt even aanpassing. Aan was heb ik uiteraard geen gebrek. En daar hoor ik meer mensen over ;-). Zelfs wanneer men (nog) maar met z'n tweetjes is. Het is daarom echt lonend om eens wat minder gedachteloos van alles en nog wat in de wasmand te kieperen. Iets wat je maar 1 dag gedragen heeft is soms nauwelijks vuil. Een rokje of jurkje of broek, kan je ook best een paar uur luchten en weer in de kast leggen. Althans, dat is mijn mening. Ik ben er in elk geval nooit ziek van geworden :-).

Maar goed. Die wasmand (ik heb er twee) komt een keer vol en dan moet er gewassen worden. Liefst met volle trommels, op lage temperatuur en met precies genoeg wasmiddel. Dan ben je het zuinigst bezig. O nee, het kan nog zuiniger: wassen tijdens daltarief.

Na het wassen gaat alles op de lijn. Sinds een jaar heb ik geen droger meer en ik mis hem niet. Maar eerlijk is eerlijk: ik vind het 100 keer fijner om al het wasgoed lekker buiten te kunnen hangen, dan binnen. Het scheelt sowieso een hoop ruimte en het scheelt vocht in huis. Maar vooral: buiten drogen gaat sneller! (en de was ruikt zo lekker, mmmm!).

Ik heb 5 lange waslijnen op m'n dakterras. Er staat daar altijd wind en de was wappert dus in no time droog. Ik kan op een mooie dag er gerust een wasdag op nahouden en een trommel of 5 - 6 wasgoed op één dag wegwerken. Zoiets komt weleens goed uit, als ik op andere dagen van de week andere bezigheden heb. Dan kan ik met een gerust hart die was een dagje vergeten en het de volgende dag in een sneltreinvaart inhalen.

In de winter is dat anders. Het wasgoed heeft binnen minimaal een dag nodig om droog te komen. Soms zelfs langer. En aangezien ik binnen nèt genoeg droogruimte heb voor twee volle trommels wasgoed, kan ik dus ook echt maar twee trommels per dag doen. Om niet achter te geraken moet ik èlke dag, wàt voor andere bezigheden of activiteiten buitenshuis ik ook heb, twee trommels wasgoed wassen en te drogen hangen.

En dat bedoel ik nu met de wintermodus.

Toch is dit ritme ook wel weer fijn. Moeilijk is het niet. Je hoeft er niet bij na te denken.

Mijn wasritme in de winter:

Elke werkdag zet ik om 5.00 een was aan (die al klaar staat). Van 5.15 tot 6.15 werk ik de strijk weg. Om 6.30 zet ik de volgende was aan. Als de kinderen naar school zijn haal ik de droge was af. Ik sorteer het wasgoed direct in vouwgoed en in strijkgoed. De mand met strijkgoed blijft staan tot de volgende morgen. De mand met vouwgoed gaat naar beneden. De twee wassen die al gedraaid zijn hang ik op. Ik sorteer meteen twee wassen voor de volgende dag. Wat er nog aan was bijkomt in de loop van de dag (en dus bovenop in de wasmanden ligt) sorteer ik snel nog even voordat ik de wassen aanzet. Er zijn dan altijd dingen bij, die direct mee kunnen. Ik vouw de mand met vouwgoed weg en vouw meteen  ook het 's morgens gestreken goed (wat over een stoel hangt). Ziezo. Nu alles in de kasten en ik hoef de hele dag niet meer aan wassen te denken.

mand met strijk voor morgen
en
de was die de kast in kan


Zie je dat het toch ook wel fijn is?