donderdag 31 juli 2014

Genieten van de thuisblijf-vakantie

Intussen genieten we hier van onze thuisblijf-vakantie. Willem is jammergenoeg nog steeds aan het werk. Hij krijgt pas 11 augustus vakantie. Daar kijken we erg naar uit. Maar we hoeven daar natuurlijk niet op te wachten. We hebben het vakantie-ritme al lekker te pakken ;-).

Vrijdagavond vierde de vriendin van Hans haar verjaardag. Daar gingen we met z'n allen naar toe. Wat een gezellig avondje was dat! We waren met drie auto's. Dat was nodig, omdat Willem en ik wat eerder weg gingen om onze lieve vrienden Ellen en Marco uit Zwitserland van Schiphol te gaan halen. We hadden afgesproken, dat we om ongeveer 23.00 op Schiphol zouden zijn. Maar even over half 11 kregen we al een berichtje dat Ellen en Marco veilig en wel geland en zelfs al door de douane waren. Terwijl zij ergens wat gingen drinken, zette Willem het gas erop om er zo snel mogelijk te zijn. Wat was het heerlijk toen wel elkaar dan eindelijk weer zagen!! Ellen was in april nog hier geweest. Maar Marco hadden we een jaar niet gezien. Hij grapte meteen: ¨Willem, waar is je andere helft?¨ O ja, dat is waar ook. Vorig jaar om deze tijd was Willem maar liefst 16 kilo zwaarder!

We laadden tassen en koffers in de auto en reden de mooie zomeravond in, op weg naar Alblasserdam. Het was een uur of half 1 voordat we thuis waren. Alles was al in diepe rust. We zakten nog heel even uit, kletsten en kletsten en daarna was het toch heus bedtijd.

De volgende morgen was het vroeg opstaan. Het gewone ritme: ergens tussen 5.00 uur en 5.30 sta ik op. Ik maakte Hans en Koos wakker, die naar hun werk moesten en begon aan de vaat van de vorige avond. Ik was nog maar nauwelijks bezig, of Ellen zat achter me. Ook zij is altijd een vroege vogel ;-). Nou, gezellig, hoor! We waren nog lang niet uitgepraat :-)). Hans, Koos en later Maaike vertrokken naar hun werk. De anderen sliepen fijn uit.

Pas om een uur of 9 kwam de rest van de familie één voor één uit bed rollen. Ik sjeesde even naar de winkel om wat spulletjes te halen voor een echt vakantie-ontbijtje: afbakcroissantjes en witte kadetjes. En een poosje later zaten we lekker in het zonnetje te Genieten met een hoofdletter!



Na het ontbijt gingen we met z'n vieren aan de wandel. Ellen, Marco, Willem en ik. We liepen Willem z'n gewone wandelroute: een kleine 5 kilometer langs de molens van Kinderdijk. We deden het alleen op de toeristen-manier. Lekker op het gemakje en Marco en ik stopten om de haverklap om foto's te maken. Wat is het toch altijd prachtig, prachtig, prachtig. Zoveel schoons op een kilometer of twee van je huis!










We kwamen langs Biokaas Kinderdijk, een kaasmakerij waar ze vegetarisch biologische kaas maken. Daar gingen we naar binnen om inkopen te doen. Leuk is dat. Als wij in Zwitserland zijn kopen we Zwitserse kaas. Als Ellen en Marco in Nederland zijn, kopen ze Nederlandse kaas :-). Ze kochten meteen alles wat op het meeneemlijstje voor hun Zwitserse vrienden stond. Alles werd keurig vacuüm verpakt. Om de vakantie te vieren nam ik voor thuis ook wat kaas mee. Normaal doen we het met de goedkope kaas uit de supermarkt. Maar nu een traktatie. Voor elke wat wils: een stukje heerlijk romige geitenkaas, een stukje oude kaas en een stukje komijnenkaas. Wat een luxe!!







's Middags splitsten we de groep op. Willem ging met Jan en Marco op stap om de tent voor Jan te kopen, die hij van z'n verjaardagsgeld heeft opgespaard.
Ellen en ik deden boodschappen en 'deden' op ons gemakje de Kringloopwinkel. Compleet met lekker uitpuffen met een koud drankje (pff, wat was het warm!).
Aan het eind van de middag zaten we als vanouds met een mannetje of 12 aan de zaterdagse patatten en daarna was het voor Ellen en Marco tijd om te vertrekken naar hun vakantieverblijf in Tholen.

Maandagavond kwam Leendert thuis. Maar voor één nachtje, want dinsdag zou hij samen met Hans vertrekken voor een kampeerweekje. Er kon thuis alvast voorgeproefd worden ;-). Leendert was nog niet binnen, of Jan vroeg hem, of hij zijn tent wilde opzetten. En ja hoor, dat wilde Leendert wel. Helaas paste de tent niet goed in onze achtertuin. Het is een model wat je goed strak moet trekken met touwtjes en haringen. En dat lukte niet lekker tussen de tegels. Maar niet getreurd. We haalden het oude tentje van Henk voor de dag. Dat paste wel. En Leendert en Jan kampeerden die nacht gezellig in de achtertuin ;-).

Dinsdag bracht ik samen met Henk de jongens naar Velsen-Zuid. Daar staan ze fijn op een prachtige natuurcamping. Het was best nog een flinke rit, met op het einde een puzzeltocht naar de camping. Maar we kwamen er :-). 

Leendert en Hans zetten in rap tempo hun tent op, pompten het luchtbed op en installeerden zich als vorsten.






Ik haalde nog even gas voor de Skottelbraai, waar ze zich de rest van de week mee moet redden. Kocht als verrassing nog een frietje voor de lunch en reed met Henk weer terug naar Alblasserdam


Daar genoten we met schoonmama van de vlaaien, die ik 's morgens gebakken had. Typische thuisblijfvakantiegenietmomenten


Net als lang opblijven. Naar de bieb gaan en een stapel stripboeken en een dvd-tje lenen. Ontbijten met pannenkoeken. Elke nacht kinderen die in het tentje kamperen...



Hoe fijn is dit?!





maandag 28 juli 2014

Minimaliseren qua spullen (week 29 en 30)

Ook deze weken ben ik rustig aan verder gegaan met het minimaliseren qua spullen. Elke werkdag verwijder ik ten minste 10 items uit ons huis.

Weg met al die overbodige ballast. Op zoek naar ruimte :-). Letterlijk en figuurlijk! 

Het is best handig om jezelf elke dag een kleine plicht op te leggen. Het brengt structuur. Elke dag, zowel in de drukke laatste schoolweek, als in de lummelige eerste vakantieweek, begon ik de werkdag met mijn taakje: 10 spullen uitzoeken die ons huis uit mochten. Voor dit doel haalde ik steeds een keukenkastje leeg, haalde er de stofkam door, sopte het kastje grondig en deed er alleen in terug wat ik echt gebruik. Uit elk kastje kwam wel een aantal voorwerpen wat weg mocht. Dat was dan het begin van mijn 10-dingen-wegdoen-taak. De rest plukte ik uit kleer-, boeken- of andere kasten. Als ik 10 dingen had verzameld maakte ik een foto en gooide weg wat weggegooid mocht worden, of bracht naar mijn auto, waar een grote kringloopdoos in staat, om naar de kringloop te brengen. Een enkel ding kwam in mijn marktplaatswinkeltje. Ook dat is leuk, want het meeste is snel weg. En als ik op die manier elke week 10 euro 'verdien', dan is dat toch 500 euro in een jaar. Wie het kleine niet eert...

De keuken is nu helemaal klaar. Ik ga m'n werkterrein verleggen. Ik weet niet of het gaat lukken om ook in de vakantie steeds aan mijn taakje toe te komen. Maar we gaan het zien. In elk geval zijn er met de onderstaande spullen erbij gerekend in vijf weken tijd nu 262 items uit ons uit verdwenen!!!

















vrijdag 25 juli 2014

Review en kortingscode

Eerder deze maand schreef ik een advertorial over de cursus Minimaliseer je leven in vier weken. Ik heb deze cursus zelf ook gedaan. Toen ik de advertorial schreef had ik drie weken van de cursus achter de rug. Inmiddels heb ik ook de vierde week gehad.

Week vier van de cursus
Die vierde week is eigenlijk een soort samenvatting van de drie voorgaande lessen. Bedoeld om de puntjes op de 'i' te zetten. Op een heel minimalistische manier (namelijk in drie videootjes van ongeveer een minuut) krijg je een handvat aangereikt voor de lessen die je geleerd hebt. Heel handig om paraat te houden en om regelmatig te raadplegen. Je weet dan in één minuut weer precies waar je geleerd hebt je op te focussen: Eerst het schrijven (en bijhouden!) van je persoonlijke missie (week 1). Dan het je bewustworden en elimineren van alles wat je afleidt (week 2). En vervolgens het praktische minimaliseren van je leefomgeving (week 3).
Met dat laatste punt ben ik nog volop bezig. Binnenkort laat ik je zien hoe de afgelopen twee weken bij me verliepen.

Praktische tips
Veel mensen, heel veel mensen, zijn op zoek naar manieren om hun leven te vereenvoudigen. Dat was ook wel te merken aan het aantal mensen dat bij Jelle de gratis eenvoudig-leven-checklist opgevraagd heeft (zie advertorial)  Bij deze checklist horen 25 tips om direct aan de slag gegaan. Misschien bent u ook al enthousiast bezig?!

Kortingscode
Als de tips naar méér smaken en u ook met net zoveel enthousiasme als ik de cursus wil gaan volgen, dan is er nu goed nieuws. Speciaal voor de lezers van Eenvoudig Leven is de cursus tijdelijk verkrijgbaar met een grote korting van maar liefst 30 procent!

Let op: de kortingscode is slechts geldig tot morgenavond (26 juli) 21.00 uur. Wees er dus snel bij!

Hoe werkt het?

Ga naar lijstjes.info/minimaliseren Onderaan de pagina ziet u staan: Ja, ik wil aan de slag! U klikt hierop en vult de velden in. In het veld Ik heb een kortingscode vult u in: TEUNIE. U betaalt voor de cursus Minimaliseer je leven in vier weken dan geen 97,00 maar slechts 67,00 euro!

Iedereen die mee gaat doen: veel succes gewenst!
.

woensdag 23 juli 2014

Jarige Jan

Gisteren was Jan jarig. Hij is 11 jaar geworden. Wat keek hij al lang naar zijn verjaardag uit! Hij wilde geen kadootjes, maar het allerliefst van iedereen iets voor in zijn spaarpotje. Hij spaart namelijk voor een tent. Hij wil graag een goede 3-persoonstent kopen en daar deze vakantie fijn in gaan kamperen. Heel simpel, hoor. Gewoon met z'n vriendje ergens in een weiland of iets dergelijks. Of misschien ook wel bij ons in de tuin. Het allerleukste is echter, dat Willem samen met hem en Henk één of twee nachtjes naar een heuse camping gaat.

De verjaarsvisite kwam 's middags. We konden fijn in de tuin zitten. Ik had twee zomerse taarten gemaakt. Een aardbeienkwarktaart en een citroentaart. Dat smaakte best bij de 30 graden, die het weer was. Halverwege het feestje zijn we naar binnen gegaan. Er was te weinig schaduwplaats en het werd te warm voor opa en de oma's.

Jan werd lekker verwend. Z'n spaarpotje is vol genoeg om zaterdag naar de kampeerwinkel te gaan. Daar is het waarschijnlijk al uitverkoop. Ik denk dat hij behalve een tent ook nog wel iets van een zaklamp of ander leuks kan kopen. Jan had het liefst meteen online iets gekocht. Maar juist het uitkiezen van de tent moet ook een feestje zijn. Hij mag nog even een paar dagen voorpret hebben ;-).

Er waren ook nog andere leuke kado's. Een duikbril, een verrekijker, een leuk boek waarin allemaal spannende proefjes beschreven staan. Jan is de koning te rijk en geniet op zijn eigen, stille manier, met grote bruine glimogen.



's Avond was er in onze gemeente een kerkdienst. En dat was ook fijn. We zijn er met z'n allen heengegaan. Behalve Maaike, die deze week elke avond in het gezin van mijn vriendin werkt, die vorige week een babietje kreeg. Ze helpt daar met kinderen wassen en op bed leggen en de keuken poetsen. En dan kon moeilijk zomaar een dag overgeslagen worden ;-).

Na de kerkdienst was er weer zo'n prachtige zomeravond van buiten zitten. Vanwege Jan z'n verjaardag waren er toastjes met lekkere salade. Maar daarna hield ik het toch vroeger dan normaal voor gezien. De dag was lang genoeg geweest en ik kroop lekker m'n bed in. Weer een fijne vakantiedag om op terug te kijken!


maandag 21 juli 2014

Een lach en een traan

Vrijdag om 12.00 uur was het eindelijk zover. Toen sloot ook de basisschool de deuren en was het
echt zomervakantie. Het was een begin met een lach en een traan...

Een lach
Die lach was er! Want wat was er lang naar dit moment uitgekeken! Dagen, nachten, toetsen, uren, er werd hier van alles afgeteld ;-). Heerlijk zes weken lang vakantie. Zomertijd. Tijd van ontspanning. Tijd van leuke dingen doen. We gaan dit jaar niet weg en eigenlijk vind ik dat prima. Weggaan is leuk, maar kost eerst heel veel inspanning. Alles inpakken en schoonmaken en van alles regelen. Dat komt toch voor het grootste deel op moeders aan. De vakantie voelt nu voor mij méér als vakantie aan, dan wanneer we weggaan.

We hebben heel wat leuke plannen. En vrijdagmiddag begon ik meteen aan de uitvoer :-). In Ridderkerk waren er de Midsummer Wool Days bij Alpacamilestones.nl. Daar wilde ik graag naar toe. Henk vond het leuk om gezellig mee te gaan.
Op ons gemakje keken we rond bij alle leuke spullen. Prachtige Alpacawol (natuurlijk) en Ouessantvachten, alle kleuren wolverf, mooie gebreide modellen van omslagdoeken, sjaals en nog meer. Een aantal dames zat fijn onder een partytent te spinnen of te breien. Enkele spinsters kende ik van de spingroep.
We keken rond in de wolstudio, waar elke maand breicafé wordt gehouden. Wat een inspirerende omgeving!
Na lang wikken en wegen kocht ik een zak bijzonder mooie Alpacawol. Een donkergrijze met hier en daar een lokje bruin erin. Heel mooi en heel apart en heeeeel zacht. Ik heb zo'n zin om daarmee achter het spinnewiel te gaan!
Op de valreep kocht ik ook nog een potje warmrode, natuurlijke verfpoeder. Voor als ik nog weer eens iets van witte wol ga spinnen.

Henk vond alles leuk. Lekker alle aandacht van mama alleen. En dan ook nog een ijsje krijgen. Dat is feest. Dat is zomervakantie. Niets moet, alles mag (zoiets dan ;-)).

Toen we uitgekeken waren reden we snel terug naar Alblasserdam om Maaike op te halen. Die had nog één celloles voor de vakantie. We brachten haar naar de muziekschool in Nieuw-Lekkerland en in de wachttijd deden Henk en ik even wat boodschapjes.

We kwamen tegen vijven thuis. Tijd om eten te gaan koken. Maar nee, hoor, ik had 'vrij' :-). Vanwege de warmte (het was de eerste tropische dag van 2014) had ik een koude pastasalade gemaakt als avondeten. Fijn als dat vast klaarstaat. En ook fijn, dat hij door iedereen met gejuich werd begroet, toen we aan tafel gingen.

's Avonds kwam mijn vriendin het begin van de vakantie inluiden. Zij werkt in het onderwijs en heeft nu dus ook zes lange weken vakantie. Willem ging intussen met Jan en Henk naar de bieb voor een grote stapel boeken. En Wilma en ik installeerden ons met ons haakwerk in de tuin. Er was koffie en later koude, versgeperste sinaasappelsap. We kletsten en haakten en genoten. De kinderen bleven schandalig lang op. En toen uiteindelijk alleen Willem, Wilma en ik overbleven zei Willem ineens: ¨Zal ik eens een patatje gaan halen?¨. Nou, dat is iets wat we echt nooit doen en verrast riepen we: ¨Jaaaaaaa!¨. En zo kwam het dat we om een uur of half 1, bij het licht van de tuinfakkels, met z'n drieën een patatje zaten te smikkelen :-).

Een begin met een lach.

Een traan
Maar er was ook een traan...
Die vreselijke vliegramp boven Oekraine. Bijna 300 doden, waarvan 192 Nederlanders. Iedereen kent wel iemand (of kent wel iemand die iemand kent) die bij deze ramp betrokken is. Onvoorstelbaar leed.

Maar daarnaast kwam er rond etenstijd ook een berichtje binnen, dat er twee zussen vermist werden in de Lek bij Streefkerk (dat is bij ons in de buurt). Even later hoorden we, dat één meisje was gered, maar dat het andere meisje nog werd vermist. Tijdens het eten kreeg Dirk een whatsappje van een vriend, bij wie hij die avond op verjaarsvisite zou gaan. De verjaardag werd afgeblazen. Het vermiste meisje was zijn nichtje en men moest ervan uitgaan dat ze was verdronken.

We kennen het meisje niet persoonlijk, maar wel veel familieleden. Wat een pijn en verdriet! Gisterenmiddag pas is het meisje gevonden.

Een lach en een traan liggen vaak erg dicht bij elkaar.

Strand
We hadden ons voorgenomen om deze zomer zo vaak mogelijk naar het strand te gaan. En als het dan zaterdag is en meer dan 30 graden..? Dan ga je natuurlijk!

Maar eerst was er werk aan de winkel! Misschien moet je er een beetje maf voor zijn. Maar de mannen hier hadden afgesproken om zaterdag eerst te gaan hout zagen en klieven. We hebben nog niet genoeg liggen voor de winter en er moet dus een beetje vaart gemaakt worden.
Willem, Wim, Dirk en Gerwin zouden van de partij zijn en om 6 uur beginnen. Ze zouden doorgaan tot het té warm werd.
Ons kachelhout ligt bij een boerderij net buiten het dorp. Dat is fijn, want als je daar zo vroeg met motorzagen aan de slag gaat, is er niemand die er hinder van heeft.

Om 8.30 kwamen de mannen koffie drinken. Ze dropen van het zweet. Dapper gingen ze na een pauze weer terug. Ze zouden de aanhangwagen, die nu voor drie kwart vol zat, nog vol maken en dan stoppen. We werken altijd om de beurt. De ene keer is het hout voor Wim, de andere keer voor ons. Deze keer was het hout voor ons en om half 11 kwamen ze met de kar vol voor gereden. Kruiwagen na kruiwagen werd er naar achteren gereden en al het hout werd meteen netjes in de houthokken gestapeld. We hebben ons middelgrote hok nu helemaal vol en het kleine half. Rest nog dat kleine hok vol te maken en dan het grote hok aan de zijkant van ons huis nog. In principe hebben we dan genoeg voor een winter zoals die van 2013/14. Eén zonder vorst dus. Als we een koude winter krijgen moet er nog een flinke portie bij. Het scheelt dat we dit jaar allemaal zwaar hout hebben (eiken en beuken). Daar doe je veel langer mee dan met bijvoorbeeld populierenhout.

Een deel van het hout (het eikenhout) hebben we in een grote partij op de Veluwe gekocht. Een chauffeur met een vrachtwagen uit onze gemeente heeft het voor een vriendenprijs naar Alblasserdam vervoerd. Het zijn stammen die gezaagd en deels gekliefd moeten worden.
Een ander deel kregen we onlangs aangeboden van een schipper uit onze gemeente. Zijn broer (ook schipper) had stalen platen vervoerd en daar worden dan beukenhouten balken tussen gelegd. Die balken worden normaal gesproken weggegooid, maar kachelmensen zijn er natuurlijk tuk op :-).

Het was nog een hele operatie om ze hier te krijgen. Eerst hebben we met een ploegje de balken in het ruim op mooie stapels gelegd. Daarna werden de stapels met een autokraan omhoog getakeld en stapel voor stapel op een dekplaat gelegd. De dekplaat schoven we naar achteren totdat de houtstapel precies bij de steiger lag. Daarna hebben we de balken eerst op de kant en daarna in een aanhangwagen gelegd en in drie keer naar de boerderij gereden. Daar alles weer uitgeladen en op stapels gelegd. Dat was een zaterdagje stief doorwerken ;-).
Ik verheug me er al op om straks van de winter dat mooie hout te gaan verstoken :-).

Maar laten we eerst toch maar van de zomer genieten. Niet dan?

Na de zagerij hebben we als een speer alle strandspullen ingepakt. Parasollen, strandlakens, heeeeeel veel drinken (wat al koud stond), de skottelbraai, broodjes, hamburgers, lekkers, zonnebrandcrème, stoelen, haakwerk, scheppen, emmertjes, schepnetten. Pff. Het was nog een hele klus voor we reden. Er gingen nog een vriendje en een nichtje mee. Gezellig hoor.

We hebben erg genoten, daar in Ouddorp. Strand is echt voor iedereen leuk!

Toen we aankwamen was het eb. Leendert keek op zijn mobiel wanneer het vloed zou zijn. Dat zou 's avonds om een uur of 10 zijn. Direct werd er gemeten en geschat. Er ging een grote dam gemaakt worden! En die kwam er. We hebben er veel lol aan beleefd. Het is natuurlijk de sport om zo'n dam zo lang mogelijk in tact te houden als de vloed komt. De hele familie heeft meegedaan. Willem heeft een prachtig filmpje gemaakt van het moment dat de dam onder luid gejuich doorgestoken werd.

Verder werden er ook kwalletjes, krabbetjes, garnaaltjes en platvisjes gevangen met de schepnetten. Er werd gezwommen en gelezen. Ik zat lekker onder een parasol bloemen te haken. Pas om kwart over 9 's avonds namen we afscheid van de zon en de zee. Mmmm, dat er nog maar veel van zulke dagen mogen komen!


woensdag 16 juli 2014

Heftig

Zo, dat was een heftig begin van de dag. Ik zat rustig mijn mail te beantwoorden (om kwart over 5) en ineens was in één keer heel mijn mailbox leeg en bleek dat er uit mijn naam een rare mail uitgegaan was naar alle mensen in mijn adresboek. Ik logde uit en wilde weer inloggen, maar dat kon niet meer. Mijn google-account bleek verdwenen! Ik was best ongerust, want kon zo ook niet bij mijn documenten en mijn blog en nog veel meer. Dus heb ik Dirk maar wakker gemaakt. Die was not amused, zo vroeg op de morgen. Maar hij begon dapper aan het probleem. Heeft later Willem er ook nog even bij gehaald. En na een dik uur was alles weer gefixt. Zelfs mijn verdwenen mailbox is er weer! Alles nu natuurlijk meteen onder een nieuw wachtwoord. Ik word nu alleen overspoeld met mailtjes en zelfs al telefoontjes over wat er aan de hand is. Dat geeft nog wel even reuring ;-).

Gehackt

Nee, Teunie staat niet bij de ambassade en haar tas is niet gestolen en u hoeft haar niet te helpen. De mailbox van Teunie ie gehackt. We zijn er mee bezig om het op te lossen.

Update: Inmiddels is alles opgelost.

Willem Luijk

vrijdag 11 juli 2014

Minimaliseren qua spullen (week 28)

Ook deze week ben ik rustig aan verder gegaan met het minimaliseren qua spullen. Elke werkdag verwijder ik ten minste 10 items uit ons huis.

Weg met al die overbodige ballast. Op zoek naar ruimte :-). Letterlijk en figuurlijk! 

Een deel van de spullen heb ik woensdag meteen naar de Kringloopwinkel gebracht. Daar moest ik toch zijn om samen met schoonmama een keukentafel en stoelen uit te zoeken. De Kringloopwinkel in Dordrecht is onze favoriet. Hij is heel groot en heel overzichtelijk en niet duur. Precies goed dus :-). Als je er spullen inlevert krijg je een koffiemuntje waarmee je in het restaurantje lekker een bakkie koffie kunt halen. En dat hoort er dan ook helemaal bij, bij zo'n Kringloopwinkel-ochtendje! Koffie met een punt appeltaart om de goede aankoop te 'vieren'. Zelf kocht ik niets. Nou ja, alleen een vierkant bakje van 0,25 wat ik wil gebruiken bij het maken van de kookrubriek. En daarna kan het dan weer terug.

Kijk, dit verdween allemaal uit ons huis:

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Elke dag 10 items en maandag zelfs 11. Totaal zijn er 51 items verdwenen. Vorige week waren het er 61 en die week daarvoor 50. Totaal 162 'dingen' die weg zijn. En je merkt er nog niets van :-(. Nou ja, niets...Dat is een beetje overdreven. Zoals je op de foto's kunt zien, zijn er vooral veel keukenspullen verdwenen. Daar ben ik echt met de operatie stofkam bezig. Elke dag ruim ik een kastje op, sop het grondig en zet er dan in terug wat ik echt gebruik. En ja, die kastjes zien er langzamerhand echt wat 'luchtiger' uit :-). Daar word ik toch wel blij van.





Maar eer dat ik zo het hele huis gedaan heb ... ben ik wel een jaar verder, vrees ik. Zover moet ik maar niet vooruit kijken, want dan zakt de moed me in de schoenen. Ik moet gewoon mijn doel goed voor ogen houden. Dan komt het wel goed.







donderdag 10 juli 2014

Advertorial juli 3 (slot)

Deze maand zijn er drie nieuwe adverteerders en alledrie hebben ze iets te bieden wat helemaal past bij Eenvoudig Leven. Ik popel dus om deze adverteerders aan u voor te stellen!


LIJSTJES.INFO

Eenvoudiger Leven met minder stress
Jelle, van lijstjes.info, houdt zich helemaal bezig met 'eenvoudig leven'. Eenvoudig leven op allerlei gebieden. Iets waar u als lezer van deze blog ook vast in geïnteresseerd bent ;-).

Wilt u ook eenvoudiger leven? Ontvang dan gratis de eenvoudig-leven-checklist in uw mailbox, met 25 tips om direct mee aan de slag te gaan.

Minimaliseren
Eén van de manieren, of misschien wel dé manier, om eenvoudiger te leven met minder stress is door te minimaliseren. Minimaliseren in spullen, minimaliseren in uw uitgaven, minimaliseren in uw verplichtingen, minimaliseren in uw online-tijd, minimaliseren van uw inbox. En ga zo maar door.
Als u minimaliseert op deze terreinen in uw leven, vindt u vanzelf tijd om u bezig te houden met wat u écht belangrijk vindt, uw doelen.

Jelle heeft een unieke online-cursus ontworpen: Minimaliseer je leven in vier weken. Ik doe deze cursus zelf ook, zodat ik er uit ervaring over kan schrijven.

Allereerst heeft de cursus mij verrast, door heel anders te beginnen, dan ik dacht. Ik had gedacht meteen allerlei tips en trucs te ontvangen om nu eindelijk die troep-koe eens stevig bij de horens te pakken en aan het wegdoen en opruimen te gaan beginnen. Maar nee, Jelle begint heel anders. Hij laat u eerst nadenken over uw doelen. Wie ben ik? Wat wil ik? Dat soort vragen moeten eerst heldere antwoorden hebben (week 1). Daarna werd ik aan het denken gezet over de belemmeringen om aan mijn doelen te geraken (week 2). Pas in week 3 werd ik praktisch aan het werk gezet in mijn leefomgeving. Het grappige is, dat ik juist doordat ik al twee weken bezig was met nadenken over mijn doelen en de belemmeringen op de weg daar naartoe, ik al helemaal vanzelf aan de slag gegaan was met wegdoen van spullen, orde scheppen in mijn uitgaven enzovoorts. Voor mij een bewijs dat Jelle's aanpak werkt! Ik ben nu al benieuwd wat er in week 4 aan de orde komt!

Tijd
Eén van de dingen die me aansprak was, dat dit geen maandenlange cursus is, maar één van slechts 4 weken. Ik zie nu eenmaal graag snel resultaat ;-). Nu moet ik zeggen dat de eerste 2 delen van de cursus prima in een week tijd te doen waren. De opdrachten van week 3 krijg ik echter nooit in één week gepropt. Maar dit ligt hem wellicht ook aan mijn troep XL-huishouden ;-). Zo is één van de opdrachten: stel een stufflist op van je bezittingen. Dat is voor mij een station te ver. Althans, om dat allemaal in één week te doen (er zijn nog meer opdrachten!), naast mijn gewone werk. Geeft niets. Dan doe ik er toch gewoon wat langer over? Ik ben al zo heel blij met alle aanwijzingen, de motivatie die de cursus geeft en ook het directe resultaat. Minimaliseren is natuurlijk ook niet iets wat je maar 4 weken doet en waarmee je dan klaar bent. Minimaliseren is een life-style. Iets voor een leven lang, dus.

Opzet
De cursus heeft een eenvoudige (minimalistische ;-)) opzet. Je krijgt vier weken lang een korte introductie, een (eveneens korte) instructie en daarnaast één of meerdere filmpjes om e.e.a te verduidelijken. Het is mogelijk om ervaringen te delen en/of vragen te stellen in de facebookgroep. Je kunt natuurlijk altijd vragen stellen aan Jelle zelf. Je moet de cursus zien als een handvat waar je nog heel lang plezier aan kunt beleven en zeker daarom is het de prijs (97,00 euro) zeker waard.

De toon
De toon van de cursus is persoonlijk en direct. Ik merk wel, dat Jelle schrijft vanuit de overtuiging van 'de kracht van groot denken'. Dat doet mij wat 'Amerikaans' aan, om het zo maar te zeggen. Mijn persoonlijke overtuiging (als christen) is dat de kracht (juist ook voor onze dagelijkse bezigheden) niet ín onszelf ligt, maar búiten onszelf. Niettemin weet ik ook, dat zogenaamde 'helpende gedachten' heel belangrijk en nuttig zijn bij het behalen van persoonlijke doelen. Vanuit die gedachte kan ik de toon van de cursus prima plaatsen en stoort het me totaal niet. Van harte aanbevolen!

Advertorial juli (2)

WECKENONLINE.COM

Wecken
De tweede adverteerder die ik graag aan u wil voorstellen is: WECKENonline.com. Mensen die al langer bij me meelezen, weten dat ik een enthousiaste weckster ben. Ik vind het een ideale manier van voedsel conserveren en het past mijns inziens ook helemaal in een eenvoudig-leven-lifestyle.
Regelmatig krijg ik vragen over wecken. Heel regelmatig wordt me ook gevraagd, of ik er soms workshops over wil gaan geven. En ja. Dat wil ik allemaal heel graag. En wie weet komt dat er ooit ook van. Maar voor nu ontbreekt me de tijd. En zie daar. Alles wat u wilde weten over waarom en hoe te wecken kun je nu gewoon online vinden op WECKENonline! U vindt er een complete Stap-voor-stap-uitleg en enorm veel recepten. U bent hier zomaar niet uitgekeken. Als het bij u à la minuut begint te kriebelen om aan de slag te gaan, kunt u bij WECKENonline terecht voor alle benodigheden, zoals ketels, potten, flessen, ringen, klemmen en nog veel meer. Niet alleen van het merk Weck, maar bijvoorbeeld ook van Leifheit en Kilner. Voor mij is zo'n winkel net Luilekkerland :-).

Voedsel Drogen
Behalve wecken (inmaken) is drogen ook een fantastische manier om voedsel te conserveren. Een eenvoudige techniek met veel voordelen, waar volgens mij veel te weinig gebruik van gemaakt wordt. Nu is dat niet zo verwonderlijk, want veel mensen weten niet goed hoe het moet en ook niet waar ze de kennis en benodigdheden vandaan moeten halen. Dat is dan vanaf nu opgelost!

Claudia, de eigenaar van WECKENonline is namelijk nèt zo enthousiast over voedsel drogen als ik en heeft er in samenwerking met Jean Vanhoof een geweldig mooi boek over geschreven:

Het Handboek Voedsel Drogen

Het is een boek om bij te gaan zitten watertanden. Al die prachtige foto's en super eenvoudige beschrijvingen maken dat u nog maar één ding wilt: aan de slag! In het boek vindt u veel algemene informatie over drogen, de voordelen ervan, het bewaren van gedroogd voedsel enzovoorts. Dan vindt u vele recepten. Gewoon van het drogen van bijvoorbeeld kruiden, fruit en groenten. Maar ook meer bijzondere dingen als het maken van fruitleer (het gezonde alternatief van snoep!), groentenleer en yoghurtleer. En wist u dat u in een voedseldroger ook heerlijke crackers kunt 'bakken'? Ik vond er o.a. het recept van lijnzaadcrackers. Die ga ik binnenkort eens uitproberen! De voedseldroger als rijskast voor uw brooddeeg is nog zo'n eye-opener. Kortom: van harte aanbevolen, dit prachtige boek!

Behalve het boek over drogen, vindt u op WECKENonline ook droogovens. En wilt u liever eerst 'aanschouwelijk onderwijs'? Dan kunt u een workshop volgen (ook voor wecken en/of ontsappen). De workshops zijn voor dit jaar helaas al helemaal volgeboekt. Maar er komen vast weer nieuwe data. Abonneert u zich maar op de nieuwsbrief (links onderaan op de homepage)  Dan wordt u vanzelf op de hoogte gehouden.

Advertorial juli (1)



KINDERKABEL.NL

Eenvoudig Luisteren
Meester Peter van de Dool heeft een geweldig leuke site gemaakt: Kinderkabel.nl. De ondertitel is: Gewoon lekker luisteren. En dat is precies wat je hier kunt doen!

Op Kinderkabel.nl zijn heel veel verhalen te vinden, die door meester Peter zijn ingesproken. Complete boeken zelfs! Het zijn veelal wat ouderwetse boeken en dat maakt het extra leuk: lekker ouderwets luisteren, naar spannende verhalen, zoals de meester die vroeger in de klas ook zo mooi kon vertellen! Er is heel veel te vinden uit de grappige boeken over Piet Vrolijk (misschien kent u die nog van vroeger?) en je vind er bijvoorbeeld het boek ¨Het hol op de hei¨ en ¨Elske, waarheen?¨. Dit laatste boek heeft meester Peter met toestemming van de uitgever ingesproken voor zijn blinde nichtje en nu is het dus voor iedereen toegankelijk.
De meeste verhalen en boeken die op Kinderkabel te beluisteren zijn, zijn christelijk.

Voor wie?
Hoe heerlijk is het om lekker op een vrije woensdagmiddag, of 's avonds als je nog even mag opblijven, of misschien in de auto (als je op vakantie gaat!) even helemaal niets anders te doen, dan fijn te luisteren naar een vrolijk of spannend verhaal. Via Kinderkabel kan dat nu en het is nog helemaal gratis ook! De verhalen zijn vooral bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Maar oudere kinderen of volwassenen zullen er ook van genieten. Voor die laatste doelgroep zijn er ook twee hoorspelen te vinden, zoals bijvoorbeeld die van het boek ¨In Zijn arm de lammeren¨.

Luisteren en meer
Behalve luisteren naar verhalen is er op Kinderkabel nog meer leuks te vinden. Zo is er sinds kort de Loomclub waar je voorbeelden (met filmpjes) vindt van leuke loomprojectjes. Als je iets leuks gemaakt hebt, kun je er je foto uploaden om het aan andere kinderen te laten zien.

Kinderkabel wordt steeds uitgebreider. Meester Peter, die al 18 jaar voor de klas staat, heeft veel ervaring met twee grote hobby's: Orgelspelen en Gedenkboeken/Familieboeken maken. Hij wil deze ervaring graag via Kinderkabel gaan delen door online cursussen te gaan geven. Leuk om kinderen eens achter de (spelletjes)computer vandaan te trekken en iets anders te laten doen! Lees er alles over op  de welkom-pagina van Kinderkabel.

Veelzijdig
Je ziet, Kinderkabel is veelzijdig. Je komt er steeds iets nieuws tegen en je bent er zomaar niet uitgekeken. Er is een link naar zendingsverhalen en kerkgeschiedenis, een link naar de blog van de meester, een mogelijkheid tot contact ('t Kabelgootje) en nog veel meer. Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief (onderaan de home-pagina). Je ontvangt dan meteen gratis het e-book ¨De jonge gravin, en andere verhalen¨.

Browser
Even nog een kleine toevoeging: Kinderkabel werkt niet helemaal goed in Internet Explorer. Je kunt beter Safari of Google Chrome gebruiken. Vraag eventueel een volwassene om dat te laten installeren.

dinsdag 8 juli 2014

Koos 14 jaar!

Gisteren was Koos jarig. Veertien werd hij, ons zevende kind, op 07-07 geboren. En warempel, je let even niet op en ze zijn je voorbij gegroeid....



zaterdag 5 juli 2014

Minimaliseren

Minimaliseren kan natuurlijk op alle denkbare terreinen van het leven. Het is iets wat helemaal past in een eenvoudige lifestyle. De laatste tijd heb ik enorm veel gelezen over minimalisme. Ik doe er zelfs een korte cursus voor (waarover later meer). Daarbij heb ik ontdekt, dat of je nu minimaliseert op het gebied van voeding, van spullen, van werk, van verplichtingen, of wat dan ook, het eigenlijk vooral neerkomt op het minimaliseren van de keuzes. En dat voelt heerlijk. Veel stress in ons leven komt voort uit keuzestress. Dat begint 's morgens al als je je aankleedt. Als je de kast opendoet en kunt kiezen uit 20 outfits met 10 daarbij passende schoenen en ook nog eens de nodige accessoires die je uit verschillende lades en vakjes moet vissen, is dat een stuk moeilijk dan wanneer er vijf met zorg bij elkaar gezochte eenvoudige outfits in de kast klaarhangen. Daarom ben ik deze week opnieuw met aandacht aan de slag gegaan met minimaliseren.

Minimaliseren in spullen is wat mij betreft de meest tastbare vorm van minimalisme. En tegelijk ook de (mijn!) basisvorm van minimalisme. Het lijkt zo langzamerhand een uitgemolken zinnetje, maar het is een waarheid als een koe: ruimte in huis = ruimte in je hoofd. Ruimte die ik graag vul met dingen waar ik voor kies en waar ik me graag mee bezighoud.

Weg dus maar weer met al die overbodige ballast. Op zoek naar ruimte :-). Letterlijk en figuurlijk!

Was ik vorige week al begonnen met 'elke dag 10 dingen wegdoen', deze week ben ik ermee verder gegaan. En ik heb ervoor gekozen om steeds een fotootje te maken van alle dingen die weggaan en de foto's hier te plaatsen. Hopelijk is dat de stok achter de deur die ik kennelijk nodig heb om de opruimeritus bij mij aanwezig te houden. Mijn persoonlijke doel is om vijf dagen per week (ma, di, wo, do en vr) tenminste 10 dingen uit mijn huis te verwijderen. En dit was de opbrengst van deze week:

Het is niet heel veel, maar toch lekker dat het weggaat!

Waarom 10 messen in de la, als je toch altijd dezelfde lievelingsmessen gebruikt?

Kopjes en mokken die we nooit of zelden gebruiken. Nu lekker ruimte in de kast!

De stapel textiel voor de container telt voor 1 en de stapel kleding voor de kringloop ook.

De zak kleding voor de kringloop telt voor 1 en de zak afval ook
En dat waren bij elkaar 61 items die weg zijn. Heerlijk! Ik ben zelfs al met de kringloopspullen naar de kringloopwinkel gereden om ze in te leven en ... heb er daarna NIETS gekocht :-)))

Het gevolg van die opruimacties is, dat er nu ook gepoetst wordt. Gewoon als vanzelf. En misschien ook wel omdat het zomer is. Het seizoen waarin ik bruis van energie. Vooral als het 30 graden is, zoals gisteren. Dat is voor mij het ideale weertje om lekker te soppen ;-). En dus sopte ik de koelkast. Niet zomaar een snel beurtje, maar uitgebreid. Met een oude tandenborstel met Cif erop om de lastige hoekjes en randjes te poetsen. Tsjaa, elke gek heeft z'n gebrek, moet je maar denken.

Intussen was Willem fijn met Leendert op stap. Leendert was jarig en heeft als kado een workshop kitebuggyen of zoiets gekregen. Ze hebben zich heerlijk vermaakt op het strand van Ouddorp. Helemaal super zo'n zomerdag!

Donderdagmiddag heb ik Dirk kookles gegeven. Hij gaat binnenkort voor 4 maanden naar Suriname om daar af te studeren. Hij woont daar dan in een studentenkamer en moet z'n eigen potje koken. Hoogtijd om daar eens wat lessen in te volgen dus. Gewoon bij moeders in de keuken natuurlijk. Niet volgens een bepaald plan, maar gewoon door te doen, te kijken, te proeven.
We maakten een heerlijke courgetteschotel met aardappels en tomaat. In elkaar geflanst met de spullen die in huis waren. Eigenlijk moet ik eens nadenken of ik nog weet wat er allemaal inging. Want het was heerlijk!


En zo vloog de week weer bijna voorbij. Nog twee weken te gaan hier en dan is het zomervakantie!