dinsdag 24 februari 2015

Vakantiedrukte

Vakantiedrukte. Dat lijkt een contradictio in terminis. Want ja: vakantie betekent toch 'lekker niets doen', terwijl drukte 'een volle agenda' suggereert. Toch kan ik geen beter woord bedenken als vlag die de vakantielading moet dekken.

Het is dus allereerst volop vakantie. In de zin van: slome ochtenden, zonder gejakker om op tijd op school te zijn. Van nog slomere avonden, zonder huiswerkdrukte (of de drukte vanwege het ontbreken van de huiswerkdrukte ;-)).

Maar tegelijkertijd is dat weer niet zo heerlijk sloom als het klinkt. Want de helft van het gezin viert geen vakantie. Die gaan elke morgen trouw naar hun werk. Pakkie brood mee en gaan met die banaan.

En die drukte? Zal ik even een selectie opsommen? Mag je zelf bepalen of dat drukte is, of niet.

Op dag 1 heeft Maria een vriendinnetje te logeren. En dan 's morgens met een groep meiden lekker ontbijten bij de Hema, ¨mam, mag ik een euro lenen¨ ;-). Op dag 2 gaat ze bij haar nichtje logeren. Vanaf maandag tot donderdagavond is ze met een vriendin mee op vakantie. Dat was dus: slepen met een matras, dekbed en kussen, tas inpakken, koffertje inpakken, ¨mam, is mijn zwarte vest gewassen¨ enzovoorts.

Maaike ging samen met Ammy (de vriendin van Hans) naar mijn vriendin Ellen in Zwitserland. Voor het eerst vliegen, voor het eerst skieën. Koffer inpakken, online inchecken, vluchtgegevens printen, ¨heb ik m'n id-kaart nu wel?¨, Hollandse boodschappen inpakken, nog eens bellen, nog eens appen en dan, eindelijk, op vrijdagavond even na zessen, rijden de meisjes weg. Spannend!

Intussen wordt ik zo ongeveer per uur door Ellen op de hoogte gehouden. Ik lijk wel een puber, met m'n telefoon aan mijn handen gekleefd :-).

Daar gaan de meisjes!
Ze hebben de smaak direct te pakken.
Kan ook niet anders met zo'n goede skileraar!

Voor Hans is de vakantie een werkvakantie. Hij gaat elke dag met z'n koffer brood de deur uit en komt er rond het avondeten weer in. Ik hoef alleen maar te zorgen dat z'n stapel werkkleding aangevuld blijft.

Rond Koos is er ook niet veel drukte. Hij moet alleen een beetje achter de vodden gezeten worden, opdat hij naast gamen toch ook wel het beloofde schoolwerk doet ;-). En verder is het: vrienden over de vloer. Gezellig dus.

Jan heeft een vriend te logeren. Ze vinden het leuk om samen in het kantoortje te slapen. Dus wordt er elke dag met beddengoed en matrassen gesleept. En 's morgens vind ik er lege chipszakken en colaflessen. Ach ja ;-).

Henk is logeren bij een vriendinnetje en heeft het er prima naar z'n zin. Morgen komt hij weer thuis.

Rondom het vakantievieren en het werk en de logeerpartijtjes vouw ik mijn huishoudelijk werk. De was natuurlijk, waar nooit een einde aan komt. De rommel waar evenmin een einde aan komt. Elke dag eten koken. Ook al geen verrassing meer, als je dat al meer dan 28 jaar doet. Toch is het niet saai. Ik geniet ervan als alles om me heen lekker in- en uitloopt.

Ik geniet ook van de drukte van alles wat er op m'n pad komt. De trouwjurk van Trijnie die we zaterdagmiddag zijn gaan uitkiezen.

Gekkigheid. Een selfie in de bruidsmodezaak.


De verjaarsvisite bij een vriendin. De spinavond gisteren. Het nadenken over wat ik voor de kookrubriek ga klaarmaken. En zoveel honderdduizend dingen meer.

Gisterenochtend was ik druk met opruimen. Of minimaliseren, zo je wilt. Dat had een reden. Schoonmama werd geopereerd. En daar waren we allemaal best gespannen over natuurlijk. Op zo'n moment doe ik óf helemaal niets, óf ga ik overdreven lopen werken. Het was gisteren dus dat laatste. Eigenlijk wel beter, maar zoiets heb je (ik dan toch) niet zelf in de hand.

Vakantie dus. En ook drukte. Ik noem het maar vakantiedrukte. Het is verder niets om je druk over te maken :-). Maar de dagen waren zó vol, dat ik niet aan bloggen toe kwam. En zo kwam het dat er zomaar een hele week niet geschreven werd! Dat gebeurt niet vaak.